Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | My nabízí slušnou zábavu, ale na přesah si jen hraje

Nový film oscarového Jordana Peela byl napjatě očekávaný. Už po prvním traileru bylo jasné, že Peele bude opět mistrem atmosféry. Teď už šlo jen o to, jaký příběh svým fanouškům tentokrát přinese. Nakonec jde o příběh dobře situované rodiny, kterou jednou v noci navštíví její dvojníci. Pokroucená a vyšinutá kopie každého člena rodiny děsí a baví zároveň.

My (foto: CinemArt)

Otázkou je, nakolik je celá zápletka dokonale vymyšlená. Jestli je tohle ještě pro většinového diváka nebo naopak pro fajnšmekra vyžívajícího se spíš v intelektuálních podobenstvích než přímo hororovém žánru. Když je řeč o žánrech, tohle není jen horor. Od počátečního thrilleru a hororu s občasným komediálním výdechem se Peele propracoval až k závěrečné gradaci ve formě určitého podobenství o nás samých.

Úplně nelze v recenzi prozradit zásadní zvraty, i když bych se jich velmi rád okrajově dotkl. Jako divákovi mi některé věci nepřišly úplně dotažené a podezíral jsem se z prostého faktu, že na to prostě nestačí můj intelekt. Při dohledávání rozhovorů s Jordanem Peelem jsem ale narazil na několik článků, v nichž režisér naznačuje, že vysvětlovat nic nemíní, že mu šlo především o to, nastolit otázky a nutit diváka přemýšlet. Spíš ho ale podezírám, že takovou odpovědí lehce vybruslil z určitého scenáristického selhání.

My (foto: CinemArt)

Peele umí skvěle pracovat s atmosférou a nabízí opět i velmi dotažený vizuální styl. Použitá hudba s výrazným a často se opakujícím motivem to celé trochu lacině sráží, ale není to výrazný problém.
Ocenit musím oba výkony oscarové herečky Lupity Nyong’o. V obou verzích své postavy je výborná. To, jak uchopila svůj vyšinutý ekvivalent, je prostě famózní. Nakonec není na filmu My nejcennější scénář a režie, ale výkon této herečky, pro který se vyplatí na film vyrazit do kina.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 55%
    Scénář - 55%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 65%
    Kamera, vizuál - 65%
  • 60%
    Hudba - 60%
65%

My (2019)

Dá se říct, že My je velmi slušný thriller řízlý zajímavým pokusem o jakýsi přesah. Když má ale dojít k jeho vysvětlení a zapadnutí všech koleček do funkčního strojku, wow efekt se bohužel nedostaví. Spíše nevěřícná otázka: „Cože, to bylo jako ono?“
Výtečný horor Uteč tedy zůstal v Peelově filmografii nepřekonán.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2019

My
Us
Horor / Thriller
USA, 2019, 121 min
Premiéra: 28. 3. 2019 CinemArt
Režie: Jordan Peele
Scénář: Jordan Peele
Kamera: Mike Gioulakis
Hudba: Michael Abels
Hrají: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Duke Nicholson, Kara Hayward, Cali Sheldon, Noelle Sheldon, Nathan Harrington

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast