Skleněný pokoj měl v Brně světovou premiéru

V moravské metropoli proběhla v úterý večer slavnostní světová premiéra snímku Skleněný pokoj. Film režiséra Julia Ševčíka a producenta Rudolfa Biermanna vyniká hvězdným mezinárodním hereckým obsazením. V čele atraktivního castingu stojí hvězda seriálu Hra o trůny Carice van Houten s kolegyní známou ze série Kingsman Hannou Alström. Kromě českých herců (Karel Roden, Martin Hoffman, Karel Dobrý a další) se tu objevují i Claes Bang, Alexandra Borbély či Roland Møller.

„Skleněný pokoj je adaptací románu Simona Mawera, který mapuje dějiny Československa 20. století a zároveň vypráví trojici milostných příběhů postav, které vilu Tugendhat během desítek let obývaly. Oba rozměry knihy jsme se snažili ve filmu zachovat,“ říká režisér Julius Ševčík. „Inspirací nám byly klasické filmy jako Anglický pacient i konceptuální milostné příběhy jako Stvořeni pro lásku. Skleněný pokoj je drobnokresba milostného příběhu na pozadí dějin,“ dodává režisér.

„Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ říká producent Rudolf Biermann„Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se  zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodává producent.

Delegace k filmu Skleněný pokoj (foto: Barbora Jančárová)

Skleněný pokoj vznikl v produkci Společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspěšných snímků Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže nebo dramatu Masaryk, oceněného 12 Českými lvy.

Do kin vstupuje film 14. března s českým dabingem či titulky


-red-
foto/video: Bioscop / In Film © 2019