Začal Febiofest – otevírá ho film s Redfordem, cenu přebere Bohdalová

Dnes večer začíná 26. ročník Febiofestu. Potrvá do 29. března. Cenu Kristián si dnes večer v rámci zahájení převezme populární herečka Jiřina Bohdalová. Zahajovacím filmem je snímek Gentleman s pistolí, v hlavní roli se v něm představí Robert Redford. Biografické drama režiséra Davida Loweryho vycházející ze skutečných událostí představí jednoho z nejuznávanějších herců posledních desetiletí jako zloděje a specialistu na útěky z vězení, jež mu vynesly obdiv veřejnosti. Jak sám Redford prohlásil, jde o jeho poslední roli před odchodem do důchodu.

Jiřina Bohdalová na červeném koberci Febiofestu (21. 3. 2019)

Na festival dorazí hvězdní hosté. Přijede například dánský oscarový režisér Bille August. Na festivalu si převezme cenu Kristián za přínos kinematografii. Febiofest ozdobí i francouzská herecká a režisérská hvězda Louis Garrel. Pětatřicetiletý držitel ceny César za výkon ve filmu Pravidelní milenci přiváží na festival svůj nejnovější režisérský počin s názvem Věrní nevěrní. Ve filmu ztvárnil zároveň hlavní roli a do rolí svých partnerek obsadil Laetitiu Castu a Lily-Rose Depp. Modelka a herečka Laetitia Casta, která je také jeho manželkou, by měla Garrela doprovázet i na Febiofestu.

Louis Garrel

Soutěž Nová Evropa

Jediná soutěžní sekce festivalu letos představí deset ambiciózních snímků nastupujících evropských filmařů. Snímek Banditi hledající mámu srbského režiséra Kosty Ristiće sleduje čtyři sourozence poté, co se nedobrovolně stanou bezdomovci. Rakušan Sebastian Brauneis přiveze mysteriózní snímek o lidské psychice s názvem Čaroděj. Steve Krikris z Řecka nabídne život číšníka ze staré školy v neo-noirovém duchu ve filmu Číšník. Meditativní drama natočené s neherci z brazilského kmene Mrtví a ti druzí nabízí João Salaviza a Renée Nader Messora z Portugalska a Brazílie. Lotyšsko zastupuje retro kriminální komedie z dob socialismu Nadace kriminální excelence režiséra Oskarse Rupenheitse. Švédský Pan Dort Filipa Hammara a Fredrika Wikingssona diváky zavede do nejnudnějšího města Švédska, které se pokouší zvrátit svou pověst. Skotská herečka Karen Gillan natočila snímek Party začíná jako scénáristka, režisérka i herečka v hlavní roli. Dánský snímek Prázdniny režisérky Isabelly Eklöf o mafiánovi a jeho přítelkyni je studií násilí a ponížení, které muži páchají na ženách. Vem, nebo nech být, snímek o vztahu otce k právě narozené dceři přiváží lotyšská režisérka Liina Trishkina-Vanhatalo. Posledním soutěžním filmem je již zmíněné česko-slovenské koprodukční drama Teodora Kuhna Ostrým nožem.

Vodník, kriminální minisérie z cyklu DETEKTIVOVÉ OD NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE natáčená Českou televizí v roce 2018

Díky stále se zvyšující kvalitě televizní seriálové tvorby si některé z titulů zaslouží i velké plátno kina. A proto bude na festivalu možné vidět v předpremiéře nejnovější seriálové produkce. Například třídílná minisérie Vodník Viktora Tauše nebo Beze stop Víta Karase.

Přichystáno je mnoho dalších festivalových sekcí, včetně bohatého doprovodného programu. Součástí programu je i exkluzivní sekce Culinary Cinema. Podrobnější tipy z programu najdete zde.

Podrobný program, včetně časů projekcí najdete na stránkách festivalu.

Vstupné na jednotlivá představení je 99 Kč.
Cena diváckých akreditací na 3 dny je 699 Kč, na 5 dnů 999 Kč a na 9 dnů 1699 Kč.
Vstupné na film a exkluzivní večeři v sekci Culinary Cinema je 1190 Kč.
Divácké akreditace a vstupenky na filmově-kulinářské večery jsou k dostání na www.febiofest.cz.
Předprodej vstupenek online a fyzicky v multikině CineStar Anděl začíná 8. března ve 12 h.

Stejně jako loni bude v rámci festivalu fungovat na všech druzích mobilních telefonů festivalová aplikace. Novinkou je pro letošek také speciální filtr na Facebooku, který divákům při focení obličejů „vyrobí“ podle letošního hesla „Jedny oči nestačí“ další pár očí. Filtr lze sdílet z facebookových stránek Febiofestu nebo třeba pomocí odkazu, který po rozkliknutí otevře fotoaparát facebooku s aktivovaným filtrem.