Recenze | High Life: Malátná snaha vesmírná

Francouzská režisérka a scénáristka Claire Denis vpustila na plátna kin svůj další film. High Life se odehrává uprostřed vesmíru na lodi, která plave prostorem s posádkou složenou z odsouzenců na smrt. Mezi nimi je i perverzní dlouhovlasá lékařka, která si svůj život vyplňuje odběrem spermatu mužské části posádky a vlastní vaginu hydraulickým kovovým penisem.

High Life (foto: Film Europe)

Lékařku Dibs si zahrála francouzská herečka Juliette Binoche a jednoho z odsouzenců britský herec Robert Pattinson. Pro Binoche je to už několikátá spolupráce s Denis, naposledy si v roce 2017 zahrála titulní roli ve filmu Vnitřní slunce.

Pozpátku vyprávěný flashbackový snímek, který střídá momenty z vesmíru s těmi na Zemi, potrápí každého diváka, který trýznění unese. Režisérka ve snímku totiž celkem vytrvale ještě s dalšími dvěma autory scénáře trápí malátnou atmosférou, kterou by moc ráda přetavila do metafyzických otázek. Ale tenhle pokus spíš diváka irituje a následně postupně dostává do stavu lhostejnosti.

Když na vesmírné lodi zůstane jenom Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow (což je vlastně začátek snímku), je to jednoznačně ta nejdiváčtější část díky interakci mezi malým batoletem a jejím otcem.

High Life (foto: Film Europe)

Hudbu k filmu složil Stuart A. Staples, který je členem anglické alternativní rockové skupiny Tindersticks a také autorem hudby už k výše zmíněnému snímku Vnitřní slunce.

  • Režie - 30%
    30
  • Scénář - 30%
    30
  • Herci - 45%
    45
  • Hudba - 65%
    65

High Life (2018)

High Life pro mě skončil jako skica z pár stránek vytržených ze scénáře, který se zmiňuje o vesmírných pokusných králících a snad i průletu černou dírou. A soft porno scéna v podání Juliette Binoche mi k navození pocitu výjimečnosti snímku už vůbec nepomohla.

43 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2019

High Life
Drama / Sci-Fi / Psychologický / Dobrodružný / Horor / Mysteriózní
Německo / Francie / USA / Polsko / Velká Británie, 2018, 113 min
Premiéra: 25. 4. 2019 Film Europe
Režie: Claire Denis
Scénář: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, Geoff Cox
Kamera: Yorick Le Saux
Hudba: Stuart A. Staples
Hrají: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Lars Eidinger, Agata Buzek, Claire Tran, Ewan Mitchell, Victor Banerjee