Recenze | Víra, vůle a vytrvalost ve filmu Modlitba

Snímek s příznačným názvem Modlitba natočil režisér, herec a scénárista Cédric Kahn. Zkušený Francouz v poslední době herecky zaujal v dramatu Po lásce a zahrál si také v Pawlikovského Studené válce. Z jeho režisérských prací je třeba zmínit určitě snímek L´Ennui, který natočil podle knihy Nuda Alberta Moravia. Na scénáři svého nejnovějšího režisérského počinu se podílel s dalšími třemi kolegy. Jedním z nich je i Fanny Burdino, jenž spolupracoval i na scénáři výše zmíněného snímku Po lásce.

Modlitba (foto: Film Europe)

Příběh se odehrává v rehabilitační centru kdesi vysoko ve francouzských Alpách. Do něj přijíždí dvaadvacetiletý Thomas (Anthony Bajon), který je závislý na heroinu. Jednoduchou a skromnou usedlost obývají jenom chlapci. Přijímá ho zralý čtyřicátník Marco (Alex Brendemühl), který má za sebou zkušenost s alkoholem. Stejně jako kdokoliv z příchozích musí Thomas přistoupit na přísný režim komunity a k tomu k sobě dostává anděla strážného. Pierre (Damien Chapelle) je vysoký mladík s orlím nosem a  nějakou dobu už tu pobývá, mladíkovi je vždy nápomocen. Chvíli trvá, než tohle všechno Thomas pochopí a uvědomí si při všech svých nepříjemných fyzických stavech, že není potřeba nikomu nic dokazovat a stavět se na zadní.
V tom mu zásadním způsobem pomůže osudové setkání s dcerou farmářů Sybille (Louise Grinberg), kam chodí skupina vypomáhat. Čas je to jediné, co teď Thomas má, a Sybille to dobře ví. Jedinou náplní pobytu v horách jsou od samého začátku práce na čerstvém vzduchu a modlitby. Nutkavá potřeba drogy se tak pomalu rozplývá v rutině modlitby. I Thomas se nakonec unaví a zkrotne. Dokonce zná všechny žalmy Bible nazpaměť. To z něj ale ještě nedělá skutečného věřícího, což mu dá zakusit sestra Myriam (Hanna Schygulla). Teprve až při výletu skupiny do hor, kdy se ztratí, zažije Thomas něco, co v něm probudí skutečný plamen víry. Jenže který druh lásky pro něj nakonec bude znamenat víc?

Pro některé diváky může být snímek až příliš invazivní duchovní podhoubí. Modlitba pracuje s pojmy jako je víra, vůle, vytrvalost. Pro mě osobně za zcela zbytečnou považuji milostnou scénu, při které vášeň doslova stříkala na všechny strany, a která mě vytrhla z mé rozjímavé nálady a zklidňujícího se vzteku, který se dostane z plátna až k divákovi díky velmi silnému hereckému výkonu hlavního hrdiny. Anthony Bajon je mladý francouzský herec, který si za svého Thomase na Berlinále vysloužil Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon. A to zcela po právu. Modlitba na něm stojí a padá a on svým čistým a přirozeným herectvím doplňuje její místy dokumentární charakter.

Modlitba (foto: Film Europe)

Vyznění snímku ovlivňuje také horská krajina, ve které mají postavy k nebi blíž než jinde. Příroda uklidňuje, nechává promlouvat všechny k sobě samým a nenápadně očišťuje. Nabízí přirozené světlo, je v ní věčnost i pravda, neklame. Příběh pracuje s křesťanským životním pravidlem „modli a pracuj“. Právě všednost dvou zmíněných činností vede k vyrovnanosti, pokoře a nejspíš i k rozhodnutí, zda se Thomas stejně jako zbytek skupiny chtějí zachránit nebo ne.

 

  • Režie - 55%
    55
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70

Modlitba (2018)

Snímek o síle víry ale nakonec může mnohým připadat příliš jednosměrný ve svém vyznění, byť se ho autoři snaží na závěr trochu zpochybnit. Modlitba vám možná dodá kýžený klid a odžijete si s ní pár momentů, ale nejspíš to nebude film, který byste nutně chtěli vidět ještě jednou.

62 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2019

Modlitba
La Prière
Drama
Francie, 2018, 107 min
Premiéra: 18. 4. 2019 Film Europe
Režie: Cédric Kahn
Scénář: Fanny Burdino, Samuel Doux, Cédric Kahn
Kamera: Yves Cape
Hrají: Anthony Bajon, Damien Chapelle, Alex Brendemühl, Hanna Schygulla, Louise Grinberg, Maïté Maillé, Stefan Crepon