Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Víra, vůle a vytrvalost ve filmu Modlitba

Snímek s příznačným názvem Modlitba natočil režisér, herec a scénárista Cédric Kahn. Zkušený Francouz v poslední době herecky zaujal v dramatu Po lásce a zahrál si také v Pawlikovského Studené válce. Z jeho režisérských prací je třeba zmínit určitě snímek L´Ennui, který natočil podle knihy Nuda Alberta Moravia. Na scénáři svého nejnovějšího režisérského počinu se podílel s dalšími třemi kolegy. Jedním z nich je i Fanny Burdino, jenž spolupracoval i na scénáři výše zmíněného snímku Po lásce.

Modlitba (foto: Film Europe)

Příběh se odehrává v rehabilitační centru kdesi vysoko ve francouzských Alpách. Do něj přijíždí dvaadvacetiletý Thomas (Anthony Bajon), který je závislý na heroinu. Jednoduchou a skromnou usedlost obývají jenom chlapci. Přijímá ho zralý čtyřicátník Marco (Alex Brendemühl), který má za sebou zkušenost s alkoholem. Stejně jako kdokoliv z příchozích musí Thomas přistoupit na přísný režim komunity a k tomu k sobě dostává anděla strážného. Pierre (Damien Chapelle) je vysoký mladík s orlím nosem a  nějakou dobu už tu pobývá, mladíkovi je vždy nápomocen. Chvíli trvá, než tohle všechno Thomas pochopí a uvědomí si při všech svých nepříjemných fyzických stavech, že není potřeba nikomu nic dokazovat a stavět se na zadní.
V tom mu zásadním způsobem pomůže osudové setkání s dcerou farmářů Sybille (Louise Grinberg), kam chodí skupina vypomáhat. Čas je to jediné, co teď Thomas má, a Sybille to dobře ví. Jedinou náplní pobytu v horách jsou od samého začátku práce na čerstvém vzduchu a modlitby. Nutkavá potřeba drogy se tak pomalu rozplývá v rutině modlitby. I Thomas se nakonec unaví a zkrotne. Dokonce zná všechny žalmy Bible nazpaměť. To z něj ale ještě nedělá skutečného věřícího, což mu dá zakusit sestra Myriam (Hanna Schygulla). Teprve až při výletu skupiny do hor, kdy se ztratí, zažije Thomas něco, co v něm probudí skutečný plamen víry. Jenže který druh lásky pro něj nakonec bude znamenat víc?

Pro některé diváky může být snímek až příliš invazivní duchovní podhoubí. Modlitba pracuje s pojmy jako je víra, vůle, vytrvalost. Pro mě osobně za zcela zbytečnou považuji milostnou scénu, při které vášeň doslova stříkala na všechny strany, a která mě vytrhla z mé rozjímavé nálady a zklidňujícího se vzteku, který se dostane z plátna až k divákovi díky velmi silnému hereckému výkonu hlavního hrdiny. Anthony Bajon je mladý francouzský herec, který si za svého Thomase na Berlinále vysloužil Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon. A to zcela po právu. Modlitba na něm stojí a padá a on svým čistým a přirozeným herectvím doplňuje její místy dokumentární charakter.

Modlitba (foto: Film Europe)

Vyznění snímku ovlivňuje také horská krajina, ve které mají postavy k nebi blíž než jinde. Příroda uklidňuje, nechává promlouvat všechny k sobě samým a nenápadně očišťuje. Nabízí přirozené světlo, je v ní věčnost i pravda, neklame. Příběh pracuje s křesťanským životním pravidlem „modli a pracuj“. Právě všednost dvou zmíněných činností vede k vyrovnanosti, pokoře a nejspíš i k rozhodnutí, zda se Thomas stejně jako zbytek skupiny chtějí zachránit nebo ne.

 

  • 55%
    Režie - 55%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 70%
    Herci - 70%
62%

Modlitba (2018)

Snímek o síle víry ale nakonec může mnohým připadat příliš jednosměrný ve svém vyznění, byť se ho autoři snaží na závěr trochu zpochybnit. Modlitba vám možná dodá kýžený klid a odžijete si s ní pár momentů, ale nejspíš to nebude film, který byste nutně chtěli vidět ještě jednou.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2019

Modlitba
La Prière
Drama
Francie, 2018, 107 min
Premiéra: 18. 4. 2019 Film Europe
Režie: Cédric Kahn
Scénář: Fanny Burdino, Samuel Doux, Cédric Kahn
Kamera: Yves Cape
Hrají: Anthony Bajon, Damien Chapelle, Alex Brendemühl, Hanna Schygulla, Louise Grinberg, Maïté Maillé, Stefan Crepon

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast