Nabarvené ptáče má první ukázku – syrovou a sugestivní (video)

Je tu první ukázka zřejmě nejočekávanějšího českého filmu tohoto roku. Režisér a scenárista Václav Marhoul představil první ukázku dramatu Nabarvené ptáče. Natáčení adaptace knihy Jerzyho Kosińského zabralo sto natáčecích dnů. Kameraman Vladimír Smutný natáčel celý film na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. Do kin vejde hvězdně obsazen novinka 12. září.

Točilo se celkem ve 43 lokacích v Čechách, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině, a poslední, v pořadí 3 531. klapka padla 5. července 2018. Film dokončil Marhoul bez zásadních kompromisů. Zůstal černobílý, dlouhý, němý a svůj.
Práva na zfilmování světoznámé knihy získával Marhoul několik let. Příběh malého desetiletého Žida, který se oproti původnímu plánu rodičů ocitne bez pomoci a musí se protloukat sám nepřátelským světem, slibuje velmi silný divácký zážitek. Vzhledem ke způsobu, jakým Marhoul film natočil a prezentuje půjde o velmi emocionální a syrový zážitek. Naznačuje to i první teaser.

Stellan Skarsgard ve filmu Nabarvené ptáče ( v pozadí kameraman Vladimír Smutný)

V ukázce se představí hned několik hvězd, včetně té největší. Hlavní roli totiž ztvárnil dětský herec Petr Kotlár z Českého Krumlova, který se postavil před kameru ve svých devíti letech úplně poprvé. A rovnou se na place potkal s takovými herci, jako je Harvey Keitel či Stellan Skarsgaard. Mezinárodní obsazení potom doplnili například Udo Kier, Julian Sands nebo Barry Pepper. Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Alexej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová či Martin Nahálka. Z českých herců se na plátně objeví například Jitka Čvančarová, Petr Vaněk, Filip Kaňkovský, Milan Šimáček, Michaela Doležalová, Zdeněk Pecha, Radim Fiala a Pavel Kříž.

Nabarvené ptáče je třetím celovečerním filmem, pod kterým je Václav Marhoul podepsán jako scenárista, režisér a producent. Jeho předchozí filmy Mazaný Filip (2003) a především Tobruk (2008) získaly četná domácí i mezinárodní ocenění včetně Českého lva.
-red-
foto/video: Bioscop, Totalfilm © 2019