V kinech je komedie o francouzských bezdomovkyních, ty české k ní uvaří

Už tuhle sobotu 15. června se můžete vypravit do pražského kina Bio Oko na film Neviditelné a vychutnávat si přitom dobroty z Jídelny Kuchařek bez domova, které v rámci pop – up akce budou ve foyer kina vařit od 15 hodin až do večera. Film se v rámci akce bude promítat od 18 hodin.

Neviditelné (foto: Aerofilms)

Neviditelné jsou francouzský komediální hit, který autenticky, s humorem a nadhledem vypráví o „neviditelných“ ženách z okraje společnosti. Snímek ve Francii viděl více než milion diváků. Bezdomovkyně se v něm snaží po větších či menších peripetiích znovu najít své místo ve společnosti za pomoci odhodlaných sociálních pracovnic a dobrovolnic, které si dobře uvědomují cenu každého malinkého krůčku jejich svěřenkyň.
Scénář filmu vychází z knihy francouzské novinářky Claire Lajeunie Sur la route des invisibles: Femmes dans la rue. Její autorka strávila měsíce mezi ženami bez domova a v knize líčí setkání, rozhovory a také to, co ji kolem daného tématu zaskočilo.

Režisér a scenárista Louis Julien-Petit, film popisuje následujícím způsobem: „Chtěl jsem natočit film plný světla a naděje, zaměřený na úzkou skupinu, její soudržnost a vzájemnou podporu tváří v tvář nepřízni osudu. Už jen z úcty k ženám, které si často dělají legraci samy ze sebe a odmítají jakoukoliv sebelítost, jsem chtěl, aby se s nimi diváci ponořili do světa plného obtíží a nejistoty. Nicméně jsem ho chtěl ukázat prostřednictvím komických a dojemných situací. Musel jsem postavy rozvinout v celé jejich komplexnosti bez skepse i bez soucitu a zůstat při tom věrný skutečným ženám, které jsem potkal. Film Neviditelné používá humor jako ochranný štít. Je to film o bojovnicích, tragikomický epos, kde je samotný boj důležitější než tak trochu utopický ideál. Jejich zbraně nejsou vždy legální a jejich úspěch tkví ve společném cíli, ve sdíleném dobrodružství.“

Neviditelné (foto: Aerofilms)

V „bezdomoveckém ansámblu“ filmu si zahrály jen dvě profesionální herečky: Sarah Suco (Julie) a Marie-Christine Orry (Catherine). Ostatní postavy si ztvárnily skutečné ženy bez domova, ze kterých štáb v čele s režisérem vybíral na castingu. Každou z nich pak režisér požádal, aby si vybrala nějakou přezdívku podle ženy, kterou obdivuje. A tak ve snímku uvidíte třeba Edith Piaf, Brigitte Macron nebo Lady Di. Jakmile prý totiž dostaly možnost skrýt se za jinou osobnost, zapomněly na kameru a byly velmi autentické.

Smíchovskou Jídelnu Kuchařek bez domova (Brožíkova 5), jež bude jedno odpoledne v Bio Oko hostovat, provozuje organizace Jako doma. Kuchařky bez domova sice nemají své vlastní domácí zázemí, rády ale vaří a o své umění se chtějí podělit s ostatními. Myšlenka na český projekt se zrodila z potřeby mnohých žen v sociální tísni, které se toužily znovu zapojit do společnosti. Jako doma proto nabízí ženám bez domova možnost, aby veřejně prezentovaly své umění, a samy tím napomohly změně společenského vnímání bezdomovectví.

Jídelna Kuchařek bez domova funguje od března 2017 a nabízí veganské obědy, sladké i slané dobroty. Připravuje také catering, jezdí se stánkem na nejrůznější akce a zpracovává ovoce a zeleninu, která by se jinak vyhodila.

Přijďte si už v sobotu užít dobroty i film, vstupenka do kina stojí 30 Kč, cena jednotlivých dobrot od Kuchařek se bude pohybovat mezi 30 až 65 Kč.

-red-
zdroj: Aerofilms © 2019