Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FESTIVAL NEJHORŠÍCH A BIZARNÍCH FILMŮ PRÁVĚ PROBÍHÁ V PRAZE. O FESTIVALU NARUBY VÍC TADY.

Recenze | TvMiniUni: Zloděj otázek – ulítlý chaos se vzkazem pro rodiče

Na české poměry nezvykle originálně pojatý animovaný snímek TvMiniUni: Zloděj otázek míří do kin. Celovečerní film vznikl poté, co na ČT: D pět let s velkým úspěchem u malých diváků běžel seriál TvMiniUni, který Jirků (stejně jako film) také režíroval, (scénáře psal ale Martin Kolář). V televizním pořadu děti pokládaly nejrůznější otázky plyšovým loutkám pana ředitele Vrány a praještěra Voráčka. Odpovědi na otázky přicházely ve formě písniček a krátkých gagů, které zpívaly známé osobnosti české hudební a filmové scény, a na scéně jim pomáhaly další mupeti jako králík Fleggy, Valentinka, Bóďa nebo robot Franta Štajn.

TvMiniUni: Zloděj otázek (foto: Bontonfilm)

Osmdesátiminutový celovečerní příběh vychází ze stejného formátu jako televizní pořad. Tentokrát je ale v příběhu vše naruby – děti by se měly ptát, ale neptají. Hlavním dětským hrdinou je Péťa (Sebastian Pöthe), jehož rodiče (Barbora Poláková a Jiří Havelka) se hádají, nemají na něj čas a jeho dotazy ve spěchu odbývají. A teď ještě ke všemu tatínek odjíždí na měsíc pryč a maminka věčně chvátá do práce. A tak je tu ne zrovna příjemná a sympatická hlídací paní Konvičková (Pavel Liška), která na chlapečka dohlíží.
Děj pak přeskakuje do pořadu TvMiniUni, kde plyšáci Vrána a Voráček mají opět odpovídat na další dětské zvídavé otázky, ale mnohé z nich Vránovi nevyhovují, a nakonec otázky dokonce dojdou. Navíc zmizí i lapač otázek, který se pak objeví v Péťově zhmotněném projektu „Velká herna“.

Péťa tam jako „bad guy“ sedí za stolem řídícího pultu a spojencem mu je paní Konvičková. Zmanipulovaným dětem jsou z hlavy vysávány jejich dotazy a k tomu je tu kupa plyšáků, které „hlídací teta“ likviduje ve svém děsivém drtiči. Do děje je vloženo i několik písniček a gagů jako třeba ten s bobkujícím králíkem Fleggym (vykřikujícím stále dokola muc, muc), který je milionkrát vědátorským robotem teleportován do záhonu mrkví naštvaného zahradníka (Miroslav Krobot).

TvMiniUni: Zloděj otázek (foto: Bontonfilm)

Do pořadu TvMiniUni začínají volat zděšení rodiče, jejichž děti se už na nic neptají, neodmlouvají a chovají se tak, jak by si zřejmě představovali. Ti jsou z toho ale naopak celí nesví a zoufalí. Objevují se taky mupeti Valentýnka a Bóďa, kteří utíkají z domova a děj se začíná ještě víc komplikovat. Vše ale po velkém zmatku dobře končí, děti jsou zase zvídavé a neposedné a Péťa má svou rodinu opět pohromadě.

I přesto, že se autoři projektu nechali slyšet, že jejich cílem při tvorbě filmu nebylo nic víc než smích a zábava dětí a rodičů, jako rodič – divák jsem se několikrát v překombinovaném ději ztratila a možná některé části děje ani nepochopila. Třeba už jsem na TvMiniUni: Zloděj otázek moc stará… Bára Poláková v jedné scéně filmu říká, že TvMiniUni je roztěkaný pořad pro roztěkané děti. A já dodávám, že stejně roztěkaně na mě působil několikrát i děj filmu.

Pochválit ale musím nápad skloubit na scéně mluvící plyšové loutky (lehce neurotického vzhledu díky designu výrazných stehů), živé herce a animované pozadí. Podobný styl zná dětský divák z amerického televizního pořadu „Sezame, otevři se“, kde se tvůrci zřejmě inspirovali. Barevné a ulítlé scény nejspíš dokážou přitáhnout dětského diváka, zvláště po předchozím úspěchu dětského pořadu.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 65%
    Herci - 65%
  • 55%
    Animace, loutky - 55%
58%

TvMiniUni: Zloděj otázek (2019)

Nejdůležitějším poselstvím filmu je pochopitelně závěr filmu, který cílí především na rodiče. Chce jim připomenout důležitost společně a vědomě stráveného času s potomky. A to se mi zdá z pozice rodiče jako docela dobrá pointa.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2019

TvMiniUni: Zloděj otázek
Animovaný / Rodinný
Česko, 2019, 80 min
Premiéra: 6. 6. 2019 Bontonfilm
Režie: Jan Jirků
Scénář: Jan Jirků
Kamera: Petr Vejslík
Hudba: Marek Doubrava
Hrají: Sebastian Pöthe, Barbora Poláková, Jiří Havelka, Pavel Liška, Miroslav Krobot, Petra Domžalová, Zdeněk Julina, Jan Leflík, Radovan Král, Romana Kvapiková-Julinová

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast