Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Hodinářova učně zdobí herecké výkony i vizuál

Radostnou zprávou pro českou kinematografii je vznik pohádky Hodinářův učeň. Autorkou scénáře a zároveň režisérkou je Jitka Rudolfová. Nová pohádka je jejím třetím celovečerním snímkem. Za sebou už má Zoufalce (2009) a Rozkoš (2013), které tématicky spadají někam úplně jinam, o to větším překvapením je, že autorka se tentokrát rozhodla pro úplně jiný žánr.

Hodinářův učeň (foto: Bontonfilm)

Příběh vypráví o lakotném Hodináři (Viktor Preiss), který by mohl získat poklad, pokud by se jeho dcera Laura (Dana Droppová) vdala za Urbana (Michal Balcar). Taková je vize bratrů Rodovoje (Václav Neužil) a Rodovíta (Jaroslav Plesl), kteří mu takový osud přiřknou už v kolébce. Jenže ti dva mají taky sestru Lichoradku (Jana Plodková), která stojí na straně Hodináře a svými radami a poznámkami v něm živí jeho lidské slabosti. Komplikuje tím práci svým dvěma roztomile haštěřivým bratrům a tím i Urbanovu cestu za láskou. Když později Hodinář zjistí, že by snad svatba Laury a Urbana mohla znamenat jeho smrt, rozhodne se Urbana poslat pro hodinky, které by před ní varovaly. A tak učně čeká během jeho putování do neznáma několik nelehkých zkoušek…

Pro diváka z děje vyplývá mnoho komických momentů, které v sobě nesou prvky grotesky a ve kterých jednoznačně exceluje Jana Plodková. Ústřední zamilovanou a sympatickou dvojici si zahráli Michal Balcar a Slovenka Dana Droppová, pro kterou to byla první filmová role vůbec. Svým uměním a dokonalým hereckým projevem vyčnívá „pan herec“ Viktor Preiss. Na scéně se objeví i Miroslav Krobot v roli frustrovaného hospodského, Jakub Žáček jako majitel panoptika, Jiří Vyorálek coby Zvířecí muž nebo Pavlína Štorková v roli Živy a Morany v jedné osobě.

Filmu rozhodně nechybí originalita, ale zasloužil by si ještě víc prostříhat, neškodil by i větší zásah dramaturga. Výsledek ale nakonec určitě dostál ambicím tvůrců a malý i velký divák dostane pohádku, která kvalitativně dosahuje výšky pohádkové verze Panské skály. A tím se dostáváme k lokacím snímku. Štáb díky nim procestoval značnou část České republiky a na plátně se tak objeví mnoho nádherných tuzemských míst, z nichž o některých se možná diváci dozvědí až právě při sledování pohádky. Natáčelo se v Lednici, na Panské skále, Uherčicích, Doksanech, Hostýnských vrších, ale také třeba na Cuknštejně nebo zámku v Dolních Beřkovicích.

Hodinářův učeň (foto: Bontonfilm)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nádherný vizuál[/pullquote]Diváckou atraktivitu příběhu, který je zasazen do konce 19. století, zvyšují nádherné výpravné kostýmy scénografa a kostýmního návrháře Marka Cpina, který s Rudolfovou spolupracoval už na snímku Rozkoš. Jeho stylizovaným kostýmům nechybí nápad ani řemeslně kvalitní zpracování. Kombinuje modernější střihy s dobovými tvary a volí barvy, které jsou na hony vzdáleny kýčovitému vyznění celku.

Snímek využívá také mnoha triků, a tak se na plátně potkáte s motýly, můrami i několikanásobně větší Panskou skálou dobře známou z pohádkového evergreenu Pyšná princezna. Nicméně jak sami tvůrci poznamenali, některé trikové scény by si ještě zasloužily více pozornosti, času a hlavně financí.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 75%
    Scénář - 75%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 70%
    Střih - 70%
  • 95%
    Kostýmy - 95%
  • 90%
    Výprava, Architekt - 90%
  • 65%
    Triky - 65%
80%

Hodinářův učeň (2019)

Hodinářův učeň staví na pevných kořenech pohádkových příběhů, kde dobro vítězí nad zlem a láska překoná všechny strasti navzdory jakýmkoliv překážkám. Jitka Rudolfová svou prací dostála slovu a podařilo se jí natočit pohádku, která se nepitvoří, odehrává se mimo královský dvůr a zároveň dovede svým humorem osvěžit klasickou pohádkovou konstrukci. Funguje také díky skvělým hereckým výkonům, krásným lokacím a kostýmní i scénografické výpravě. Vřele doporučuji se na ni do kina vypravit se svými ratolestmi beze strachu, že by vás výsledek zklamal, ať už svým provedením či myšlenkou.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2019

Hodinářův učeň
Pohádka
Česko / Slovensko, 2019, 102 min
Premiéra: 15. 8. 2019 Bontonfilm
Režie: Jitka Rudolfová
Scénář: Jitka Rudolfová
Kamera: Ferdinand Mazurek
Hudba: Ivan Acher, Michal Novinski
Hrají: Jana Plodková, Jaroslav Plesl, Václav Neužil ml., Viktor Preiss, Dana Droppová, Michal Balcar, Miroslav Krobot, Jakub Žáček, Pavlína Štorková, Éva Bandor, Sebastian Pöthe

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast