Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Abstinent odhaluje ve filmu o filmu příběh o mladém alkoholikovi

Režisér David Vigner se nad naléhavým tématem filmu Abstinent zamýšlel už delší dobu.Představitel hlavní role Josef Trojan vysvětluje: „Je to hodnej kluk, ale rodiče ho trochu zanedbali a chybí mu určité morální hodnoty.“ V následujícím filmu o filmu se od tvůrčího a hereckého štábu dozvíte víc o pozadí příběhu a jeho postav.

Devatenáctiletý Adam je pacientem protialkoholní léčebny. Ocitá se tak na místě, které si většina lidí spojuje s už staršími, profesionálními opilci. Jenže realita je jiná. Alkoholově závislými se stávají čím dál častěji i velmi mladí lidé. Stačí k tomu málo. Adam měl život před sebou. Zbývalo mu jen dodělat maturitu, poslat přihlášku na vejšku. Ale to nespěchalo, byly to hlavně správné časy na pořádnou pařbu s partou, na rande s holkou nebo na pivko či něco ostřejšího s kámošem. Adam byl přesvědčený, že má všechno pod kontrolou. Pití vnímal jako účinný lék proti nudě, připadal si po něm mnohem odvázanější a vtipnější. A jeho rodiče? Ti byli v pohodě a díky bohu si ho moc nevšímali. Jenomže pak se to podělalo a přišel nevyhnutelný průšvih. Adam se nedobrovolně dostal do léčebny. Zde přísnému odvykacímu režimu zpočátku vzdoruje, setkává se s dalšími pacienty a s jejich životy poznamenanými alkoholovou závislostí. Negativní postoj k léčbě a v podstatě i k vlastnímu životu Adamovi vydrží do chvíle, než se sblíží s empatickým terapeutem. Nehostinné prostředí léčebny se pro Adama mění v útočiště a postupně se stává místem sebereflexe nedávné události, která nenávratně změnila jeho život.

Kromě traileru vznikl k filmu i oficiální videoklip od kapely Nebe. Singl Kvit je unikátním propojením filmového příběhu mladého alkoholika Adama a reálného osudu zpěváka NEBE Petra Harazina, který má za sebou tříměsíční pobyt v protialkoholní léčebně. Skupina NEBE se navíc tímto songem vrací na hudební scénu po odmlce způsobené právě Petrovou odvykací léčbou.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Abstinent vejde do českých kin 31. října.[/pullquote]
-red-
foto/video: CinemArt © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast