Recenze: Sommerová natočila citlivý hold Jiřímu Suchému

Dokumentaristka Olga Sommerová natočila společně se svou dcerou Olgou Malířovou Špátovou dokument o Jiřím Suchém, kterému letos bylo už osmdesát osm let. Premiéra dokumentu Jiří Suchý – Lehce s životem se prát se odehrála karlovarském festivalu a vysloužila si Diváckou cenu, ač měla dost silné konkurenty, kterými byly dokument Forman versus Forman a celovečerní Mádlův snímek Na střeše.

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (foto: Irena Zlámalová)

Sommerová ale cenu získala zcela zaslouženě, protože činorodou legendu české kultury a milovníka jazyka českého i literatury dovedla se svou dcerou zachytit v momentech pro něj skutečně signifikantních. Dokument doplnila o mnoho archivních záběrů, kterým dominovaly chvilky s Jiřím Šlitrem, nerozlučným přítelem, divadelním partnerem, skladatelem, hercem, zpěvákem a výtvarníkem, který pak místo sebe „poslal“ nezaměnitelnou Jitku Molavcovou, která s ním věrně až dodnes, což je už padesát let, tvoří ono odjakživa vytoužené dva.

Vrcholným setkáním dokumentu jsou potom záběry z návštěvy Karla Gotta, se kterým se takto v soukromí setkal Suchý po několika desítkách let, anebo záběry, na kterých o fenoménu divadla Semafor hovoří režisér Miloš Forman a napodobuje přitom Suchého dikci při zpěvu rock´n´rollové písně. Forman v Národním divadle režíroval jazzovou operu Dobře placená procházka, kterou před dvanácti lety pro televizi zaznamenávala právě kameramanka a režisérka Olga Malířová Špátová a jejímiž autory je právě dvojice Suchý – Šlitr.

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát – z natáčení

Sommerová zvolila velice příjemnou a divácky přívětivou formu dokumentu, kdy se jí vede diváka nezahlcovat životopisnými detaily, ale společně s velmi otevřeně hovořícím Suchým buduje stále hravou, lehkou, snivou a často humornou atmosféru před kamerou. Daří se to i ve chvílích, kdy principál Semaforu otvírá nejbolestivější rány svého osobního života. Těmi je nemoc a následná smrt jeho milované partnerky nebo doba, kdy se musel popasovat s odchodem Jiřího Šlitra nebo jako umělec ustát politický režim. Nezmar Suchý ale neželí, jak sám říká, a dál se lehce se životem pere.

V dokumentu se objeví i nejbližší příbuzní Suchého – bratr Ondřej a také rodina syna Jakuba. Prostor dostane i umělcova osobní asistentka Irena Zlámalová. Suchého divák uvidí jako divadelního režiséra a herce divadla Semafor, které založil, jako básníka, skladatele, textaře, grafika, kostýmního výtvarníka, scénografa, libretistu…  Je to pán stále plný energie, dobře naladěný, který nezvyšuje hlas a když na řadu přijdou záběry z trutnovského festivalu, na kterých s ním společně desetitisícový dav zpívá Pramínek vlasů, který složil se Šlitrem, je tím připomenuto, že seznam zlidovělých písní této autorské dvojice je dlouhatánský a přemosťuje generace.

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80
  • Střih - 75%
    75

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (2019)

Olga Sommerová společně se svou dcerou vzdala citlivě v této své práci hold Jiřímu Suchému, aniž by ho jakkoliv znásilňovala anebo naopak divákovi vnucovala nějaké své zaujetí. Ať už obdivujete Suchého nebo Sommerovou, vydejte se do kina a nechte se příjemných sto dva minut provázet životní cestou jedinečného člověka a umělce. Stojí to zato!

80 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Irena Zlámalová, Totalfilm.cz © 2019

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát
Dokumentární
Česko, 2019, 102 min
Premiéra: 26. 9. 2019 CinemArt
Režie: Olga Sommerová
Scénář: Olga Sommerová
Kamera: Olga Špátová
Hudba: Jiří Šlitr, Jiří Suchý
Hrají: Jiří Suchý
Producenti: Viktor Schwarcz
Střih: Blanka Kulová
Zvuk: Petr Provazník, Daniel Němec