Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Sommerová natočila citlivý hold Jiřímu Suchému

Dokumentaristka Olga Sommerová natočila společně se svou dcerou Olgou Malířovou Špátovou dokument o Jiřím Suchém, kterému letos bylo už osmdesát osm let. Premiéra dokumentu Jiří Suchý – Lehce s životem se prát se odehrála karlovarském festivalu a vysloužila si Diváckou cenu, ač měla dost silné konkurenty, kterými byly dokument Forman versus Forman a celovečerní Mádlův snímek Na střeše.

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (foto: Irena Zlámalová)

Sommerová ale cenu získala zcela zaslouženě, protože činorodou legendu české kultury a milovníka jazyka českého i literatury dovedla se svou dcerou zachytit v momentech pro něj skutečně signifikantních. Dokument doplnila o mnoho archivních záběrů, kterým dominovaly chvilky s Jiřím Šlitrem, nerozlučným přítelem, divadelním partnerem, skladatelem, hercem, zpěvákem a výtvarníkem, který pak místo sebe „poslal“ nezaměnitelnou Jitku Molavcovou, která s ním věrně až dodnes, což je už padesát let, tvoří ono odjakživa vytoužené dva.

Vrcholným setkáním dokumentu jsou potom záběry z návštěvy Karla Gotta, se kterým se takto v soukromí setkal Suchý po několika desítkách let, anebo záběry, na kterých o fenoménu divadla Semafor hovoří režisér Miloš Forman a napodobuje přitom Suchého dikci při zpěvu rock´n´rollové písně. Forman v Národním divadle režíroval jazzovou operu Dobře placená procházka, kterou před dvanácti lety pro televizi zaznamenávala právě kameramanka a režisérka Olga Malířová Špátová a jejímiž autory je právě dvojice Suchý – Šlitr.

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát – z natáčení

Sommerová zvolila velice příjemnou a divácky přívětivou formu dokumentu, kdy se jí vede diváka nezahlcovat životopisnými detaily, ale společně s velmi otevřeně hovořícím Suchým buduje stále hravou, lehkou, snivou a často humornou atmosféru před kamerou. Daří se to i ve chvílích, kdy principál Semaforu otvírá nejbolestivější rány svého osobního života. Těmi je nemoc a následná smrt jeho milované partnerky nebo doba, kdy se musel popasovat s odchodem Jiřího Šlitra nebo jako umělec ustát politický režim. Nezmar Suchý ale neželí, jak sám říká, a dál se lehce se životem pere.

V dokumentu se objeví i nejbližší příbuzní Suchého – bratr Ondřej a také rodina syna Jakuba. Prostor dostane i umělcova osobní asistentka Irena Zlámalová. Suchého divák uvidí jako divadelního režiséra a herce divadla Semafor, které založil, jako básníka, skladatele, textaře, grafika, kostýmního výtvarníka, scénografa, libretistu…  Je to pán stále plný energie, dobře naladěný, který nezvyšuje hlas a když na řadu přijdou záběry z trutnovského festivalu, na kterých s ním společně desetitisícový dav zpívá Pramínek vlasů, který složil se Šlitrem, je tím připomenuto, že seznam zlidovělých písní této autorské dvojice je dlouhatánský a přemosťuje generace.

  • 85%
    Režie - 85%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 75%
    Střih - 75%
80%

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (2019)

Olga Sommerová společně se svou dcerou vzdala citlivě v této své práci hold Jiřímu Suchému, aniž by ho jakkoliv znásilňovala anebo naopak divákovi vnucovala nějaké své zaujetí. Ať už obdivujete Suchého nebo Sommerovou, vydejte se do kina a nechte se příjemných sto dva minut provázet životní cestou jedinečného člověka a umělce. Stojí to zato!

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Irena Zlámalová, Totalfilm.cz © 2019

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát
Dokumentární
Česko, 2019, 102 min
Premiéra: 26. 9. 2019 CinemArt
Režie: Olga Sommerová
Scénář: Olga Sommerová
Kamera: Olga Špátová
Hudba: Jiří Šlitr, Jiří Suchý
Hrají: Jiří Suchý
Producenti: Viktor Schwarcz
Střih: Blanka Kulová
Zvuk: Petr Provazník, Daniel Němec

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast