Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Amundsen od režiséra Pirátů z Karibiku má trailer, ve filmu hraje i Kotek

Na světě je trailer k norsko-švédsko-českému koprodukčnímu snímku Amundsen, který přináší portrét legendárního norského polárního objevitele. Na Roalda Amundsena je ve filmu nahlíženo nejen jako na vítěze, ale také na člověka z masa a kostí, kterému se nevyhnuly tragické momenty. Stejně tak je i poctou těm, kteří se s ním vydávali prozkoumávat zatím neobjevené ledové pustiny před více jak sto lety. Amundsen je už třetí životopisný film z filmografie norského režiséra Espena Sandberga, který má na kontě také Piráty z Karibiku: Salazarova pomsta nebo snímek Kon-Tiki, za který byl nominován na Zlatý globus i Oscara nebo Cenu Evropské filmové akademie (EFA).

„Většina lidí slyšela o tomto úžasném příběhu, kdy spolu o dosažení jižního pólu soupeřili Amundsen a Robert Scott, a také o tom, jak to celé dopadlo…  Ale jenom málo lidí tuší, kdo Roald Amundsen byl doopravdy. Během čtyř let rešerší a následných příprav jsme se dostali k několika zajímavým informacím z Amundsenova života a těšíme se, až se o tyto informace podělíme s diváky,“ komentuje příběh producent snímku Kristian Strand Sinkerud.

Amundsen (foto: Bontonfilm)

Velkolepá podívaná diváky seznámí nejenom s expedicemi, které slavný polárník ve svém životě vykonal, ale dá také nahlédnout do Amundsenova osobního života. Byl to právě on, kdo jako první dosáhl se svou expedicí severního i jižního pólu. Snímek ukazuje i soupeření s jeho sokem, britským námořním důstojníkem a objevitelem Robertem Scottem.
Roald Engelbregt Gravning Amundsen byl pozoruhodnou postavou začátku dvacátého století, který v sobě měl obrovské odhodlání, touhu, vytrvalost, tvrdohlavost. Zároveň byl pro mnohé také nenapravitelným snílkem, který ale dbal na poctivou přípravu a od domorodců se učil, jak přežít v polárních podmínkách. Jeho realita se často ale neslučovala s tou, kterou vnímal jeho praktický bratr Leon, a tak snímek popisuje i jejich obtížný vztah.

Amundsen na originálním kolorovaném snímku

Polárního objevitele ztvárnil ve snímku talentovaný a oblíbený norský herec Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Boj sněžného pluhu s mafií, Vzkaz v láhvi, 7 životů). Jeho poslední životní lásku Bess Magids si zahrála americká herečka Katherine Waterson, kterou diváci znají především jako Tinu Goldsteinovou ze série snímků Fantastická zvířata.
V roli jednoho ze členů Amundsenovy výpravy se objeví český herec Vojtěch Kotek. Představuje německého leteckého mechanika a polárního letce Karla Feuchta. Výraznou českou stopu nechala na snímku Amundsen také kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší. Snímek se natáčel na Islandu, v České republice a Norsku.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Do českých kin film dorazí 26. prosince[/pullquote]

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast