Zemřel režisér Rodáků Vojtěch Jasný

Zemřel režisér Vojtěch Jasný. Tvůrce několika filmů ze zlatého fondu české kinematografie odešel ve věku 93 let. K nejznámějším dílům režiséra patří Všichni dobří rodáci (1968). O pět let dříve natočil pohádkové podobenství s Janem Werichem Až přijde kocour (1963). K jeho nejzajímavějším dílům patří i povídkový film Touha (1953). Poslední film natočil v roce 1999. Šlo o pokračování Rodáků s názvem Návrat ztraceného ráje. Pro televizi natočil pouze jedno dílo po svém odchodu do exilu. Šlo o seriál, který se realizoval v tehdejším západním Německu.

Vojtěch Jasný (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Všichni dobří rodáci je Jasného nejvýznamnější titul. Kroniku, která se skládá z prologu a devíti časově vymezených zpěvů od května 1945 do zimy 1958, doplňuje epilog dovádějící rodáky do doby vzniku filmu. Příběh se točí kolem skupiny přátel v moravské vesnici, která je podrobena velké zkoušce s názvem kolektivizace. Vojtěch Jasný jej napsal podle skutečných lidí ze svého okolí. Krátce po své premiéře v roce 1969 byl snímek zakázán a po dobu následujících dvaceti let zůstal uzamčen v trezoru. Ještě než se tak stalo, „Rodáci“ stihli získat prestižní ocenění za režii a kameru na MFF v Cannes 1969.

Radoslav Brzobohatý ve filmu Všichni dobří rodáci

Vojtěch Jasný byl příslušník první generace absolventů FAMU a žák Karla Plicky. Jasný měl mimořádný lyrický talent, který jeho filmům dodával podmanivý emocionální rozměr. V exilové tvorbě, si mimo jiné troufl též na adaptace literárních děl dvou nositelů Nobelových cen (I. Andrić, H. Böll).

-red-
foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, Národní filmový archiv