Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zemřel režisér Rodáků Vojtěch Jasný

Zemřel režisér Vojtěch Jasný. Tvůrce několika filmů ze zlatého fondu české kinematografie odešel ve věku 93 let. K nejznámějším dílům režiséra patří Všichni dobří rodáci (1968). O pět let dříve natočil pohádkové podobenství s Janem Werichem Až přijde kocour (1963). K jeho nejzajímavějším dílům patří i povídkový film Touha (1953). Poslední film natočil v roce 1999. Šlo o pokračování Rodáků s názvem Návrat ztraceného ráje. Pro televizi natočil pouze jedno dílo po svém odchodu do exilu. Šlo o seriál, který se realizoval v tehdejším západním Německu.

Vojtěch Jasný (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Všichni dobří rodáci je Jasného nejvýznamnější titul. Kroniku, která se skládá z prologu a devíti časově vymezených zpěvů od května 1945 do zimy 1958, doplňuje epilog dovádějící rodáky do doby vzniku filmu. Příběh se točí kolem skupiny přátel v moravské vesnici, která je podrobena velké zkoušce s názvem kolektivizace. Vojtěch Jasný jej napsal podle skutečných lidí ze svého okolí. Krátce po své premiéře v roce 1969 byl snímek zakázán a po dobu následujících dvaceti let zůstal uzamčen v trezoru. Ještě než se tak stalo, „Rodáci“ stihli získat prestižní ocenění za režii a kameru na MFF v Cannes 1969.

Radoslav Brzobohatý ve filmu Všichni dobří rodáci

Vojtěch Jasný byl příslušník první generace absolventů FAMU a žák Karla Plicky. Jasný měl mimořádný lyrický talent, který jeho filmům dodával podmanivý emocionální rozměr. V exilové tvorbě, si mimo jiné troufl též na adaptace literárních děl dvou nositelů Nobelových cen (I. Andrić, H. Böll).

-red-
foto: Film Servis Festival Karlovy Vary, Národní filmový archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast