RECENZE: Tenkrát podruhé – reprodukce mladistvé lásky s legendami francouzského filmu

Najít lásku je snadné, ovšem udržet si ji je mnohem náročnější úkol. Své o tom ví i Victor (Daniel Auteuil) a Marianne (Fanny Ardant), z jejichž manželství se po dekádách soužití jednoduše vytratila jiskra. Je možné vzkřísit dávno zapomenuté okouzlení, ba co více, dá se počáteční milostné vzplanutí znovu prožít přesně tak, jak k tomu došlo před dlouhými lety? Právě touto otázkou se zabývá komedie Tenkrát podruhé, která zahájila letošní ročník Festivalu francouzského filmu a nyní vstupuje do českých kin.

Tenkrát podruhé (foto: Aerofilms)

Originální název La Belle Époque je sice francouzské označení secese, v doslovném překladu ovšem značí krásnou éru. Tou je pro každého pochopitelně jiné období, což si dobře uvědomuje agentura Time Travellers, která je schopna za pomoci kulis, kostýmů a herců věrně replikovat jakýkoliv historický okamžik. Zatímco většina zákazníků má zájem o setkání s Ludvíkem XVI. či Hitlerem, Victor se chce vrátit zpět ve svém vlastním životě a to do dne, kdy potkal svou ženu Marienne. S Victorem se tak ocitáme ve studiem vytvořené kopii kavárny, kde se tito dva poprvé viděli, a to přesně 16. května 1974.

Chytrý scénář

Tenkrát podruhé stojí především na chytrém scénáři, který místy připomene Charlieho Kaufmana a jeho revizi počátků vztahu Joela a Clementine ve Věčném svitu neposkvrněné mysli. Příběh setkání Victora a Marienne je zcela přirozeně implementován do hlavního filmového rámce, který se odehrává v současnosti. Není tak žádným způsobem uměle naroubován, přesto se nelze ubránit dojmu, že místy působí lehce odtažitě. Je to důsledkem prostého faktu, že film nezobrazuje pouze výslednou podobu scén z doby setkání Victora a Marianne, ale stejnou měrou se zabývá i jejich vytvářením. Snímek pak lze chápat i jako komentář vzniku filmového, a také divadelního, světa.

Tenkrát podruhé (foto: Aerofilms)

Daniel Auteil pojal postavu Victora jako typického stárnoucího muže, který již rezignoval na veškerou romantiku se svou ženou Marianne. Ta ve snaze najít láskyplnou náruč musí utíkat ke svému milenci a ve svém volném čase i do virtuální reality. V podání Fanny Ardant je Marianne i na omezeném prostoru postavou překypující životem s typicky francouzským šarmem.

Tenkrát podruhé (foto: Aerofilms)

Oproti zmiňovanému Věčnému svitu neposkvrněné mysli Tenkrát podruhé nepřistupuje k ústřednímu tématu s tak unikátní originalitou a i finální rozhřešení má menší emociální dopad. Přesto jako sebevědomá a sebereflexivní hříčka o prvotních stádiích zamilovanosti rozesměje a potěší.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 75%
    75
  • Hudba - 70%
    70
  • Kamera - 75%
    75

Tenkrát podruhé (2019)

Tenkrát podruhé si hraje s časem a kulisami, a snaží se reprodukovat mladickou zamilovanost na tvářích stárnoucích protagonistů. Díky svému originálnímu námětu a zdařilému scénáři se v rámci romantických filmů a komedií nepochybně řadí nad průměr, i když ve srovnání s vrcholnými díly žánru lehce pokulhává.

75 %
Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2019

Tenkrát podruhé
La Belle Époque
Zažiť to znovu (SK)
Velká Británie La Belle Epoque
Komedie / Drama / Romantický
Francie, 2019, 115 min
Premiéra: 2. 1. 2019 Aerofilms
Režie: Nicolas Bedos
Scénář: Nicolas Bedos
Kamera: Nicolas Bolduc
Hudba: Anne-Sophie Versnaeyen
Hrají: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès