Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze: Mizerové se rozloučili se ctí skvělou akční jízdou

S trojkou Mizerů se zrovna dvakrát nespěchalo. I když to bylo párkrát na spadnutí a studio další díl dokonce několikrát oznamovalo, počkat jsme si museli dlouhých 17 let od dvojky. Ale tentokrát se čekání opravdu vyplatilo. První díl vznikl v roce 1995, druhý o jedenáct let později a tak se celá série na rozdíl od jiných populárních franšíz rozhodně nedá považovat za rychlokvašnou. Minimálně první díl byl pro diváky zjevením, protože byl  Michaelem Bayem natočen na tehdejší dobu velmi novátorsky. Mizerové navždy se rozhodně můžou považovat za návrat ke staré dobré akční jízdě z devadesátek.

Mizerové navždy (foto: Falcon)

Akčního virtuoza Baye střídají po dvou dílech belgičtí Billah Falah a Adil El Arbi. Na režisérské sesle je schválil spolu s producenty Bruckheimerem a Willem Smithem sám Bay. V každém případě se dá mluvit o doslova virtuózní práci s kamerou v akčních sekvencích. I ve finálních Mizerech je vizuál spolu s hlavní dvojkou tou nejdůležitější esencí úspěchu.

Ve vším tom nánosu cool záběrů a docela vrstevnatých mexických záporáků se samozřejmě typicky hláškuje a režiséři dávají pod zjevnou kuratelou Bruckheimera vyniknout především oběma hlavním představitelům. Dá se říct, že trojka nabízí čistou esenci toho, co v jedničce i dvojce výborně fungovalo. Ale spíš svou kvalitou navazuje na první díl, a mnohem víc než dvojka připomíná tehdejší wow efekt.

Mizerové navždy (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skvělá akční jízda[/pullquote]Příběh jako takový není vůbec špatně napsaný, ale pro recenzi vlastně není vůbec důležitý. Důležitější jsou ty dokonale natočené akční honičky. Finální scény jsou natočeny tak perfektně a dokonale, že opravdu není možné najít na nich sebemenší chybu. Dostavuje se čiré divácké potěšení, podpořené perfektním soundtrackem. A přestože tento typ filmů neprefuruju, klidně bych si tuhle jízdu dal ještě jednou.
V každém případě uprostřed sezóny filmových cen mne napadá jediné – tady by minimálně nominace Oscar za kameru i vizuální efekty napřesrok byl opravdu na místě.

Mizerové jsou vynikající akční komedie, která má všechnu kýženou popcornovou kvalitu v tom nejlepším slova smyslu. Třetí díly obvykle nebývají takhle skvělé. Celé sérii evidentně prospěla neuspěchanost. Mizerové navždy jsou tím pádem dokonalým rozloučením s celou akční sérií.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 100%
    Kamera, Vizuál, akční scény - 100%
  • 80%
    Střih - 80%
  • 80%
    Hudba - 80%
80%

Mizerové navždy (2020)

Policejní akční superjízda v podání dvou hereckých legend se nemohla lépe povést. Jednoznačná pozvánka na oddechovku do kina.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony © 2020

Mizerové navždy
Bad Boys for Life
Akční / Komedie / Krimi / Thriller
USA, 2020, 124 min
Premiéra: 16. 1. 2020 Falcon
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Scénář: Chris Bremner, Peter Craig, Joe Carnahan
Kamera: Robrecht Heyvaert
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nuñez, Kate del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano, Theresa Randle, Jacob Scipio, Massi Furlan, DJ Khaled, Happy Anderson, Ivo Nandi, Thomas Brag, Sharon Pfeiffer, Maria Z. Wilson, Athena Akers

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast