Recenze: Na nože – zábavná detektivka s americkým Poirotem

Dívat se na dobře napsanou a zrežírovanou krimi klasického střihu je v dnešní době tak trochu unikum. A přece! Do kin právě vstoupila nová filmová detektivní hříčka Riana Johnsona Na nože. Přestože se film odehrává v současnosti, pohrává si s feelingem sedmdesátek. A neopomene nabídnout ani geniálního detektiva ve tvídovém obleku a sídlo rodiny, kde je každá místnost políčkem na zvrácené šachovnici a každý obyvatel domu možným pachatelem.

Na Nože (foto: Vertical Entert.)

Mrtvým je nejstarší člen rodiny a úspěšný spisovatel. Podezřelými jsou všichni dědicové, tedy jeho potomci a jejich partneři. Významnou hybatelkou děje je především sympatická ošetřovatelka starého pána. Kromě policie přichází na scénu slavný detektiv, který sám netuší, kdo si ho najal…

Johnson boduje především výtečným a přesným obsazením (Christopher Plummer, Daniel Craig, Chris Evans, Michael Shannon, Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Toni Collette), dobře napsaným scénářem a fungujícími zvraty. Nemohu říct, že by byly kdovíjak důmyslné, ale rozhodně mají šmrnc a film samotný i nezbytný spád.

Americký Poirot

Ještě než Daniel Craig vpadne do kin na jaře jako James Bond, přichází tedy na plátna jako geniální detektiv. Ne nadarmo jeho Benoit Blanc připomíná americkou verzi Hercula Poirota se všemi jeho klady a nešvary. Ve filmu se snaží všemu přijít na kloub v pozadí. Je spíš poradcem přítomných oficiálních policejních detektivů, než vyšetřovatelem, který by nějak zásadně ovlivňoval děj. Připomněl mi ale svým přístupem a komunikací s podezřelými ještě jednoho slavného vyšetřovatele – detektiva Colomba. I ten byl velmi přátelský, často si mumlal pod vousy a mnohdy se snažil vzbudit dojem, že je hloupější, než se ve finále ukázalo.

V každém případě je Na nože komediální detektivka, která využívá osvědčený letitý mustr kostry Agathy Christie či Arthura Conana Doyla. Přestože to celé působí poměrně starosvětsky, není to rozhodně nudné. Ale originální taky ne. Variací na toto téma jsme viděli už mnoho. Pro Na nože ale mluví především ten fakt, že je to prostě dobrý film.  A nad tím nemá smysl dumat.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 75%
    75
  • Kamera - 70%
    70
  • Výprava - 75%
    75

Na nože (2019)

Zábavná detektivní hříčka se zjevným odkazem na knížky Agathy Christie. Čistá a kvalitní žánrovka, která umí pracovat s atmosférou.

74 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment © 2019

Na nože
Knives Out
Komedie / Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, 2019, 131 min
Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: Nathan Johnson
Hrají: Daniel Craig, Chris Evans, Lakeith Stanfield, Ana de Armas, Michael Shannon, Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Katherine Langford, Christopher Plummer, Jaeden Martell, Riki Lindhome, Raúl Castillo, Edi Patterson, Noah Segan, K Callan, Frank Oz