Jiří Mádl rapuje v Modeláři pod dohledem Kata (video)

Režisér Petr Zelenka chtěl do svého nového filmu Modelář o dvou kamarádech v podání Kryštofa Hádka a Jiřího Mádla původně obsadit do role Plecha známého rappera jménem Kato z Prago Union. Ta role se však postupně natolik rozrostla, že majitele půjčovny dronů nakonec hraje Jiří Mádl. Ten se tak musel naučit nejen rapovat, ale nechal se inspirovat i Katovou výslovností. Adam Svatoš alias Kato přímo pro Modeláře složil skladbu Zastavit stát!, která se nedávno objevila i na nové desce Prago Union. Podívejte se na novou ukázku.

„Ta role se začala vyvíjet jinam, než by pro Adama Svatoše přirozené, rozhodl jsem se obsadit herce. Budiž Adamovi ke cti, že se neurazil. Jirka věděl, kdo měl roli původně hrát a jaký byl její předobraz, a nechal se inspirovat Katovou výslovností. Dokonce se s ním scházel, nahrával si od něj věty ze scénáře a pak je opakoval a posílal mi je nahrané na mobil. A já mu říkal, je to skvělý, ale nerozumím ti ani slovo. Pak jsme to dlouze ladili na postsynchronech. Postava je to skvělá, dal tomu humor, křehkost, a přitom je zase jiný než ve svých předchozích filmech,“ říká režisér Petr Zelenka.
Postava Plecha v podání Jiřího Mádla tak ve filmu nakonec mimo jiné vyniká specifickou výslovností, od samotného Kata skoro nerozeznatelnou. „Hledal jsem způsob, jak tu postavu uchopit, jak ji udělat zajímavou. A nakonec mě to pořád v představách vracelo k Adamovi. S Adamem jsem se setkal, načetl mi všechny repliky a já si ho u toho natočil. Pak jsem odjel na chalupu, tam jsem si něco zkoušel, natočil jsem to, poslal Petrovi a jemu se to líbilo,“ popisuje Jiří Mádl.

Jiří Mádl a Kato

A Kato nejenže na míru Modeláři složil skladbu Zastavit stát!, Mádlovi udílel rady ohledně rapování, ale byl i přítomen na place, když se tato scéna natáčela. „Já jsem s tím rozhodně v pohodě, protože Jirka je v pohodě a dokonce má i stejný spodní předkus jako já. Zahrál mě fakt dobře, sice to občas trochu přehání s tím šišláním (smích), ale jinak je to dobrý!“ říká Kato. „To, co jsem slyšel, bylo nečekaně dobrý. Není to, jako kdyby rapoval deset let nebo víc, takže je to samozřejmě trochu slyšet, že v tom není úplně zběhlý. Ale to poznají opravdu jen trénované uši. Má flow, ale je klasicky jako každej běloch rytmicky trochu ,napřed‘. Jinak je to úplně v pořádku,“ dodává Kato.


Ve filmu o dvou kamarádech, kteří jsou kolegy v půjčovně dronů, nejsou však nejdůležitější drony, ani rap. Jeden z kamarádů sní o velkých penězích a druhý o nápravě světa. O přátelství a nakonec o hledání spravedlnosti jde v Zelenkově novém filmu nejvíc. V Modeláři, který vstupuje do kin už 6. února, dále hrají Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš, Jiří Štrébl, Kristýna Frejová, Jiří Svoboda nebo Kamil Halbich.

Modelář vznikl v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala. Koproducentem je mimo jiné i Česká televize.
Film do kin vejde 6. února v distribuci Falconu.

 -red-
foto/video: Falcon, 0.7km films, Michaela Hermína © 2020