Oscarový přelom Parazit – kde ho teď vidět?

Někteří to opatrně předpovídali, ale pro většinu diváků i publicistů to bylo překvapení. Jihokorejský Parazit bodoval ve všech důležitých oscarových kategoriích a nakonec si odnesl i sošku nejcennější. Parazit měl světovou premiéru loni v květnu na festivalu v Cannes, kde získal nejvyšší Zlatou palmu. Černá komedie o chudé, ale mazané rodině, která se infiltruje do domácnosti bohatého byznysmena, se v následujících měsících stala jednou z nejdiskutovanějších událostí filmové sezóny. Snímek získal přes 170 ocenění, v USA utržil více než 30 milionů dolarů a v českých kinech se stal nejnavštěvovanějším asijským filmem za posledních 20 let. Nyní do kin vstoupila speciální černobílá verze filmu. Kde vidět ji i původní verzi se dozvíte na konci článku.

“Myslím, že jedna možnost, jak vykreslit čím dál větší polarizaci a nerovnost v naší společnosti, je prostřednictvím smutné komedie,” říká režisér Bong Joon-Ho a vysvětluje: “Žijeme v době, v níž je kapitalismus jediným řádem a nemáme jinou alternativu. To se netýká jen Koreje, celý svět čelí situaci, v níž nelze ignorovat pravidla kapitalismu. Ve skutečném světě se velmi pravděpodobně cesty rodin, jako jsou naši čtyři nezaměstnaní protagonisté a Parkovi, nikdy nezkříží. Jediná možnost zaměstnání napříč třídami je být najat jako domácí učitel nebo pomocná síla v domácnosti. To jsou jediné případy, kdy se tyto třídy k sobě aspoň na okamžik dostanou dost blízko, aby navzájem pocítili svůj dech. I když ve filmu nemá ani jedna strana zlé úmysly, jsou zástupci těchto dvou tříd vtaženi do situace, kdy může sebemenší přešlap vést k trhlinám a výbuchům.”

Tvůrci na pódiu oslavují triumf filmu Parazit

Při přebírání sošky za nejlepší režii vzdal Bong emotivní poctu Martinu Scorsesemu: Být nominovaný po jeho boku byla nesmírná pocta. Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát,” řekl geniální korejský tvůrce. O několik chvil později Bong Joon-ho stoupal na pódium Dolby Theater znovu – tentokrát přebrat se svým týmem tu nejcennější sošku ze všech. Producentka filmu Miky Lee složila režisérovi emotivní poklonu: Mám na něm ráda všechno. Jeho úsměv, jeho bláznivý účes, to, jak mluví, jak chodí, ale hlavně to, jak režíruje. A nejraději na něm mám jeho smysl pro humor… nikdy se nebere vážně.“

Recenze filmu zde

Parazit se vrací do kin sítě Cinema City, stále jej také najdete v programu jednosálových kin po celé ČR.
Průběžně aktualizovaný seznam projekcí najdete zde: bit.ly/Parazit_vkinech
Vybraná kina v ČR nyní uvádějí speciální černobílou režisérkou verzi filmu: bit.ly/Parazit_BW
Film si diváci mohou pustit legálně online ve videopůjčovně Aerovod: bit.ly/Parazit_Aerovod
K dispozici je také na iTunes.

-red-
foto/video: Aerofilms, A.M.P.A.S. © 2020

Článek jsme oštítkovali takto: