Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Malý Joe – malý výsledek s velkou ambicí

Do kin právě vešel film Malý Joe, který se snaží propojit mysterióznost s psychothrillerem a diváka přesvědčit o tom, že nečitelnost jednotlivých charakterů i děje ústících v divákovu zmatenost, jsou záměr a vítaný výsledek. O tom ale níže. Ještě se na začátek sluší dodat, že představitelka titulní role a herečka Emily Beecham byla za svou kreaci loni na festivalu v Cannes oceněna v kategorii Nejlepší herečka. Snímek natočila rakouská režisérka Jessica Hausner jako svůj první anglicky mluvený film a na scénáři pracovala s kolegyní Géraldine Bajard. Základní příběh tvůrkyně staví na nejednoznačnosti vědy a pokouší se budovat neklidnou atmosféru podpořenou nevyrovnanými emocemi některých ženských postav.

Malý Joe (foto: Film Europe)

Tou hlavní je Alice (Emily Beecham), která pracuje jako šlechtitelka v ústavu. Svou práci zbožňuje a tráví v ní hodně času. Společně se svými kolegy vypěstuje novou odrůdu květiny, jež díky své genetické modifikaci a následné péči majitele více voní a člověka dokáže udělat šťastnějším. V osobním životě je Alice rozvedená žena, která žije se synem Joem (Kit Connor), s nímž si výtečně rozumí. Joe občas tráví čas taky u svého otce, k němuž si doposavad těžko hledal cestu. To se ale změní a k nepoznání je i samotný Joe – tedy alespoň podle jeho matky Alice, která se v něm od určitého momentu nemůže vyznat, natož pak ve svých kolezích –  Belle (Kerry Fox) nebo trochu neohrabaném nápadníkovi Chrisovi (Ben Whishaw). Z pozice diváka, a dokonce ani té Aliceiny není jisté, jestli je to celé jenom souhra náhod, důsledek vdechování „toxického“ pylu, který nově vypěstované rostliny s červeným květem vypouští nebo jsou to všechno jenom dojmy.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Obrazová dokonalost[/pullquote]Na rozdíl od nedotaženého scénáře, vyniká snímek alespoň obrazovou dokonalostí. Promyšlené sterilní obrazy, chladné chování postav a k tomu pastelové barvy jsou to, co může na Malém Joeovi nadchnout. Rozhodně to ale nebude pomalé tempo snímku, které hypnotizuje a zároveň diváka trápí. Živeno je jenom přidušené napětí bez gradace a pocit, že něco není v pořádku. A tak se divák po určité době vzhledem k okolnostem přistihne, že je mu jedno, co se které postavě děje. Škoda…

Malý Joe (foto: Film Europe)

Překvapením snímku může být soundtrack. Posmutnělou a mysticky zabarvenou abstraktní linku příčné flétny doplňují trýznivé zvuky a drnkání na strunné nástroje. V druhé polovině se pak jejich intenzita prohloubí a je ještě doplněna ostrými zvuky připomínajícími psí štěkot a těžké kovové zvuky. Kořeny může zájemce hledat v japonské kultuře.

  • 50%
    Režie - 50%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 75%
    Scénografie, kostýmy - 75%
  • 50%
    Hudba - 50%
58%

Malý Joe (2019)

Malý Joe by byl přesně filmem pro ty, kteří milují žánrovou kinematografii – jenže to by autorky musely lépe uchopit jinak zajímavé téma a pracovat s ním tak, aby divák dostal něco víc než jen krásný vizuální styl a herecký minimalismus. Takhle je to nakonec příběh vzbuzující spíš rozpaky. Dokonce si myslím, že by se námět mnohem více hodil pro krátkometrážní snímek. V téhle odprezentované formě ho tak nezachrání ani britská herečka Beecham a její permanentně naivně přísný výraz ve tváři.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2020

Malý Joe
Little Joe
Drama / Sci-Fi
Rakousko / Velká Británie / Německo, 2019, 105 min
Premiéra: 13. 2. 2020 Film Europe
Režie: Jessica Hausner
Scénář: Jessica Hausner, Géraldine Bajard
Kamera: Martin Gschlacht
Hrají: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kit Connor, Leanne Best, Phénix Brossard, Lindsay Duncan, Kerry Fox, Sebastian Hülk, Goran Kostič, Marie Noel, David Wilmot, Andreas Ortner

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast