Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Kanáři – film noir, který cvrliká humorem

V rumunském noir thrilleru hraje detektiv Cristi nebezpečnou hru – nejen, že vyšetřuje drogovou mafii, ale zároveň se s ní nadmíru zaplétá. V důsledku toho se musí vydat na Kanárské ostrovy, aby se naučil silbo gomoro, nebo-li hvízdací jazyk. Tento tajný komunikační nástroj mu má pomoci dostat z vězení drogového překupníka Zsolta.

Kanáři (foto: Aerofilms)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nečekaný humor[/pullquote]Snímek Kanáři rumunského režiséra Corneliu Porumboiu byl jedním z filmů hlavní soutěže loňského festivalu v Cannes. Rumunsko ho zároveň vybralo jako svého adepta na boj o Oscara za nejlepší mezinárodní snímek, i když se do užších nominací neprobojoval. Tento napínavý kousek se velkou měrou inspiroval žánrem film noir, a přestože má jeho premisa thrillerový charakter, neméně důležitou roli tu hraje i humor. Často až do absurdna gradující úsměvné momenty jsou výsledkem skvělého načasování replik herců či dějových odboček bez pointy.

Děj je rozdělen do kapitol podle jmen postav, jimiž se film v danou chvíli nejvíce zaobírá. Scénář, za kterým stojí též Corneliu Porumboiu, je bezpochyby propracovaný a obsahuje mnohé zvraty a překvapení. Svou přílišnou komplikovaností ovšem může místy působit zmatečně a sám sobě si tak občas podkopává nohy.



[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zásadní femmme fatale[/pullquote]Inspektora Cristiho sice hraje Vlad Ivanov, velikán rumunské kinematografie, avšak jeho postava je charakterově plochá, svým projevem jednotvárná a ve výsledku nevýrazná. Po většinu času se Ivanov snaží absurditu a napětí vybalancovat minimální změnou výrazu, ale místo zamýšleného perfekcionismu se tak od něj dočkáme spíše nezajímavého průměru. Mnohem výraznější postavou je Gilda, do které se Cristi zadívá. Gilda je opravdová femme fatale a Catrinel Marlon, která se role zhostila, má v sobě něco tajuplného a smyslného jako například Sophia Lauren. Gilda navíc pouze neztělesňuje objekt Cristiho touhy, ale sama se často stává hybatelem děje.

Film mimo jiné vyniká ve vyobrazení kontrastu mezi prosluněnými Kanárskými ostrovy a šedavou Bukureští. Celkově vzato jsou Kanáři povedeným snímkem. Spíše než titulní vyspělé kanáry avšak tento rumunský počin místy připomíná neopeřené kanárky.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 75%
    Hudba - 75%
  • 75%
    Kamera - 75%
72%

Kanáři (2019)

Kanáři jsou stylovým snímkem, který ukazuje, že současná rumunská kinematografie nesestává jen z oceňovaných dramat, ale i zdařilých komedií. Film sice příjemně cvrliká, ovšem kvůli nevyrovnanému scénáři mu schází lehkost hvízdnutí a ladnost rozletu.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2020

Kanáři
La Gomera
Komedie / Krimi / Thriller
Rumunsko / Francie / Německo, 2019, 97 min
Premiéra: 7. 5. 2020 AEROVOD.CZ
Režie: Corneliu Porumboiu
Scénář: Corneliu Porumboiu
Kamera: Tudor Mircea
Hrají: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agustí Villaronga, Sabin Tambrea, Antonio Buíl, George Pistereanu, Cristóbal Pinto

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast