Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Stát pokračuje v absurdním zákazu konzumace občerstvení v kinech

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že 15. června dojde k dalším rozvolněním koronavirových opatření. V kinech a divadlech se od pondělí může prodávat občerstvení, má to však svoje významné ale: „Nadále nebude možné konzumovat zakoupené občerstvení přímo v hledišti, to se týká zejména kin,“ vysvětlil ministr. Provozovatelé kin a multiplexů s rozhodnutím nesouhlasí. Podle ředitele sítě multikin CineStar Jana Bradáče kina nepředstavují při současné nízké návštěvnosti zvýšené epidemiologické riziko: „Koncentrace diváků v kinech při současné návštěvnosti se nedá srovnat s vysokou koncentrací lidí v nákupních centrech či restauracích.“

Ilustrační foto (Totalfilm.cz)

Epidemiologové opatření odůvodňují zvýšenou koncentrací lidí v uzavřeném prostoru a s tím souvisejícícím nebezpečím přenosu nemoci. Naproti tomu stát už před několika týdny v jedné z prvních vln uvolnění otevřel fitness centra a následně v nich lidem dovolil sejmout roušky. Pobyt na zahrádkách i uvnitř restaurací je také možný bez roušek a časově není konzumace hostů nijak omezena. Zákaz prodeje občerstvení a jeho konzumace neplatí ani pro welness centra.
Ve srovnání s ostatními segmenty služeb působí nadále trvající zákaz konzumace občerstvení v kinech naprosto nesmyslně.

Reakce diváků sítě multikin CineStar na sociální síti

Pro multikina i jednosálová kina představuje každé další prodloužení omezení prodeje velký existenční problém. Pro mnoho diváků je občerstvení u filmové projekce důležitou složkou kinozážitku. Podle průzkumu, který Totalfilm.cz provedl na 23 tisících respondentech je pro 45% diváků občerstvení velmi důležité a neobejde se bez něj. 24% diváků si občerstvení v kině někdy zakoupí, 17% filmových fanoušků se bez občerstvení obejde, 6% si jej nekupuje nikdy a 9% si do sálu nosí vlastní občerstvení.

Prodej občerstvení v kinech tvoří významnou část příjmové složky multiplexových sítí a nově je také životně důležité pro exkluzivní prostory nově vznikajících butikových kin. Útrata diváků za občerstvení často převýší náklad na zakoupení samotných vstupenek na film. 
Současná návštěvnost kin se po opětovném otevření provozu kin nijak významně nezvedá a několik týdnů stagnuje. Mnoho diváků na sociálních sítích svou nechuť vrátit se do kin odůvodňuje právě trvajícím zákazem občerstvení.

-red-
foto: archiv, Totalfilm.cz © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast