Úspěšný dokument V síti má ještě drsnější verzi 18+

Nečekaně obrovský úspěch sklízí dokument V síti režisérů Víta Klusáka a Barbory Chalupové. Vidělo ho už více než 410 tisíc diváků. Dokument má nyní už tři verze. Ke klasické kinoverzi pro diváky od 15 let a školní zkrácené verzi nyní nově přibyla ještě verze V síti 18+, kde při explicitních scénách na rozdíl od verze V SÍTI (15+) zůstávají zakryté jen tváře predátorů.

Od čtvrtka 9. července budou návštěvníci kin moci vidět necenzurovanou verzi V SÍTI 18+. Ta se od standardní distribuční verze přístupné od patnácti let liší tím, že nezakrývá explicitní scény a divákům tak velmi věrně zprostředkovává zkušenosti a pocity dětí zneužívaných na internetu. K tomuto nečekanému kroku se tvůrci rozhodli na základě debaty s diváky i sexuology. Výtka ze strany řady diváků totiž zněla: “Jak je možné, že ty zneužívané děti to vidět musí a my ne?” Známý sexuolog prof. Petr Weiss k tomu dodává: Každý, kdo se vědomě dopouští nebezpečných sexuálních aktivit na síti, musí vědět, že svým chováním ubližuje nevinným dětem. Tato verze filmu divákům velmi názorně zprostředkuje pocity těch, kteří jsou oběťmi tohoto chování. Proto ji vítám jako cenný příspěvek k prevenci sexuálního zneužívání dětí.”

 

V roce 2020 zatím není divácky úspěšnější film než dokument V SÍTI. Ten se po koronavirové pandemii vrátil do kin a nadále se drží na vrcholu návštěvnosti. Standardní distribuční verzi přístupnou od patnácti let vidělo zatím 369 141 diváků, verzi od 12 let V síti: Za školou zatím navštívilo 44 414 diváků. Pro tvůrce to je ocenění práce, ale zároveň i závazek k pokračování osvětové kampaně.Kvůli pandemii jsme museli zrušit projekce pro 168 především základních škol, ale drtivá většina se ozvala znovu a v září tedy osvětový program znovu obnovíme, navíc nás těší, že se už hlásí i nové školy,” říká Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms.

Projekce filmu V SÍTI ve všech jeho verzích bude v dalších týdnech nadále pokračovat ve více než 170 kinech po celé republice, včetně letních kin a autokin. Zájem kin je neutuchající, z čehož máme samozřejmě velkou radost. Diváci, kteří nestihli film vidět před krizí, tak mají stále spoustu možností, kam se na něj zajít podívat. A nyní navíc v naprosté většině kin konečně bez roušek a jiných omezení.“, dodává ředitel společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

-red-
zdroj: K. Sochací
foto/video: Aerofilms, Totalfilm.cz © 2020