Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Viděli jsme ještě drsnější verzi V síti (18+)

Do kin dneškem vstupuje už třetí verze velmi úspěšného dokumentu Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti. Verze 18+ se obsahově od běžné verze pro starší 15 let liší v jedné zásadní věci: všechny explicitní záběry nejsou nijak rozostřeny a upraveny. Někteří diváci si podle výkonné producentky Pavly Klimešové kladli otázku, proč nemohou explicitní záběry vidět, když jsou jim vystavovány jak herečky, tak v konečném důsledku hlavně zneužívané děti? Na základě diváckých ohlasů se nyní tvůrci rozhodli v kinech uvést necenzurovanou verzi pro diváky starší 18 let.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]První dojmy[/pullquote]Přestože se film obsahově od běžné verze neliší, zveřejněním explicitních záběrů genitálií a sexuálních aktivit predátorů získává na naléhavosti ještě o něco víc. Svou roli u diváckého zážitku určitě hraje i prvotní šok, který se po zvážení všech souvislostí u diváka dostaví. Krok, který tvůrci zveřejněním nové verze udělali se rozhodně zdá logický a správný. Nutno dodat, že tváře predátorů rozostřené zůstaly.

Radikální dokument otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání.
V roce 2020 zatím není divácky úspěšnější film než právě dokument V SÍTI. Ten se po koronavirové pandemii vrátil do kin a nadále se drží na vrcholu návštěvnosti. Standardní distribuční verzi přístupnou od patnácti let vidělo zatím 370 000 diváků, verzi od 12 let V síti: Za školou zatím navštívilo 44 000 diváků. Pro tvůrce to je ocenění práce, ale zároveň i závazek k pokračování osvětové kampaně. 

V síti – z natáčení (foto: Milan Jaroš)

Zájem kin o projekce filmu V síti nadále trvá a distributor bude pokračovat v promítání filmu ve všech jeho třech verzích.  „Kdyby mi před dvěma roky někdo řekl, že se na náš film, který se zabývá zneužíváním dětí na internetu, budou doslova stát fronty, nevěřil bych mu. Snad je to i obrazem naděje. Naděje, že se v přístupu rodičů a edukaci dětí něco změní a obětí sexuálních predátorů bude ubývat,“ říká režisér a producent filmu Vít Klusák.

Spolu s filmem vyšla v únoru i kniha Kdo chytá v síti, kterou napsala dokumentaristka Marika Pecháčková. Kniha navazuje na film a doplňuje ho souborem příběhů a rozhovorů s odborníky nebo oběťmi či pachateli zneužívání dětí na internetu. Nechybí ani rozhovor s jedním z predátorů z filmu, který se podělil o to, proč na internetu loví 12leté děti.

-red-
foto/video: Aerofilms, Totalfilm.cz © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast