Michal Suchánek režíruje novou komedii Večírek s hvězdným obsazením

Režijní debut pro Michala Suchánka – to je nová komedie Večírek, která vychází z divadelní hry, kterou herec sám napsal. Na začátku srpna padla první klapka filmu, který před kamerou spojil jména jako Jiří Langmajer, Karel Roden, Taťána Dyková, Marek Taclík nebo Miroslav Vladyka. Suchánkovu komedii o setkání spolužáků po letech na divadelních prknech původně režíroval Ondřej Sokol.

Večírek (foto: Dawson Films)

Konverzační komedie o srazu spolužáků začíná na oslavě kolaudace rodinného domu manželské dvojice spolužáků Jiřího a Zdeňky Hrdových, které ztvárňují Jiří Langmajer a Taťáňa Dyková. Do domku postupně přichází bývalá třídní kráska Nela Boudová, třídní komik Marek Taclík, mimořádně citlivý Karel Roden a neúspěšný zpěvák, jehož hraje slovenský hudebník, moderátor a komik Marián Čekovský. Místo dalšího očekávaného hosta se však objeví někdo jiný…

Pustit se do režie celovečerního filmu mělo pro mne  dva zásadní důvody. Prvním byla efektivita práce.  S autorem scénáře se znám už od narození a nemusel mi tedy dlouze vysvětlovat, pro jiné často nepochopitelné, tvůrčí pochody. Druhým zásadním důvodem byla nechuť oblékat si každé ráno kostým. Takže musím poděkovat hercům, kteří to vzali na sebe. A omluvit těm, kteří v divadelní verzi hráli, ale do filmové sestavy se nevešli. “Je to krutej svět…,” stěžuje si hlavní postava filmu. Berme ho s nadhledem. Jako já beru náš Večírek,“ vysvětlil Michal Suchánek, který se tak poprvé postavil za kameru.

Večírek (foto: Dawson Films)

Po dlouhé době se Michal Suchánek znovu pracovně potkal na filmovém projektu s Jiřím Langmajerem, se kterým prožívali jako nejlepší kamarádi právě studentská léta. Jejich cesty se později rozdělily, ale v posledních letech je diváci znovu mohli vidět společně například v hokejovém seriálu Lajna 2 nebo nedávno v seriálu sKORO NA mizině odehrávajícím se v jednom z ostravských dolů.

Večírek (foto: Dawson Films)

„Když jsme hledali námět na další film, chtěli jsme něco, co by diváky v této době v kinech pobavilo. A z toho jasně vyplynulo, že scénář Michala Suchánka s jeho osobitým humorem je přesně to, co chceme točit. A že on jako umělec je přesně ten autor, kterého jsme si přáli mít v týmu. A taky jsme si řekli, že by stálo za to, ukázat ho v trochu jiném světle a představit ho jako režiséra. Michal ví úplně přesně, co chce, a všichni herci díky jeho charismatu nabídku přijali, takže bylo jasné, že Večírek musí vzniknout,“ vysvětlili producenti Monika Kristl z Dawson Films (Na střeše, 10 pravidel, jak sbalit holku, 3 sezóny v pekle) a kreativní producent Daniel Strejc (sKORO NA mizině, Lajna, Přes prsty).

Film se natáčí během srpna v Praze a okolí. Kameramanem snímku je Milan Chadima (Hostel, Sněženky a machři po 25 letech, Klauni), za hudbou stojí Jiří Burian (Kapitán DEMO, Republic of Two, Southpaw). Večírek produkují společnosti Dawson Films a One Movie, distributorem je společnost Falcon.

Premiéra filmu je naplánována na 12. listopad 2020.

zdroj: Gabriela Vágner
foto: Dawson Films © 2020