Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začíná Be2Can – přehlídku otevírá Chlast s Madsem Mikkelsenem

To nejlepší z prestižních filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes nabídne již sedmý ročník festivalu Be2Can. Letošní ročník začíná dnes bude se konat do 14. října. Diváci se tak v tomto období mohou těšit na novou dávku kvalitních a podnětných filmů v rámci koncepční přehlídky festivalového filmu z velké trojky nejprestižnějších áčkových festivalů. Přehlídka začíná novinku Thomase Virtenberga Chlast s výtečným Madsem Mikkelsenem v hlavní roli.

Cannes, Berlín a Benátky – velká trojka festivalů, ze kterých se to nejlepší představí v Praze a dalších několika městech v České republice. Také letos, i přes různá koronavirová opatření, festivaly zveřejnily svůj výběr nejlepších filmů a vítězů, a Be2Can tak vytvoří pro diváky v Čechách výběr a ti budou mít možnost získat určitý úvod do současné evropské kinematografie.

Kromě Chlastu nabídne letošní ročník v premiéře další čtyři premiérové tituly. Lux Æterna je psychedelický mokument od francouzského režiséra Gaspara Noé. Dvě herečky, Béatrice Dalle a Charlotte Gainsbourg, vyprávějí na natáčení příběhy o čarodějnicích – ale to není všechno. Lux Æterna je rovněž esej o kinematografii, lásce k filmu a hysterických záchvatech na natáčení.

Lux Aeterna (foto: Wild Bunch)

Dalším novým titulem íránsko-německo-česlá koprodukce Není zla mezi námi. Každá země, která prosazuje trest smrti, potřebuje lidi, aby zabíjeli jiné lidi. Čtyři muži jsou postaveni před nepředstavitelnou, ale jednoduchou volbu. Ať se rozhodnou jakkoliv, přímo nebo nepřímo to naruší je samotné, jejich vztahy a celý jejich život. Ve čtyřech tematicky propojených epizodách vypráví Mohammad Rasoulof jejich příběhy, které jsou nevyhnutelně rovněž příběhy lidí v jejich okolí.

Není zla mezi námi (foto: Folkets Bio)

Švédsko-německo-norská úvaha o lidském životě v celé jeho kráse a krutosti, nádheře a všednosti se jmenuje O nekonečnu. Novinka Roye Anderssona vypráví bezvýznamných okamžicích, které nabývají na stejné důležitosti jako dějinné události: dvojice se vznáší nad válkou zničeným Kolínem nad Rýnem, cestou na narozeninovou oslavu se otec zastaví, aby v hustém dešti zavázal dceři tkaničku, náctileté dívky tančí před klubem, poražená armáda pochoduje do tábora pro válečné zajatce.

Poslední z letošních novinek promítaných v rámci přehlídky je rusko-německo-běloruské drama z válečné Francie Perské lekce. Snímek vypráví příběh Gillese, který je v roce 1942 spolu s ostatními židy zatčen vojáky SS a poslán do tábora v Německu. Jen o vlásek unikne popravě, protože přísahá dozorcům, že není Žid, ale Peršan. Tato lež ho dočasně zachrání, ale je mu přidělen úkol na život a na smrt: učit perštinu velitele tábora Kocha, který sní o tom, že si po válce otevře restauraci v Íránu. Koch je den za dnem nedůvěřivější a Gillovi je jasné, že své tajemství už dlouho neudrží…

Perské lekce (foto: Hype Film)

Kromě novinkových titulů budou moci diváci vidět i nedávné premiéry jako je Pravda od Hirokazu Koreedy, thriller s Juliette Binoche Kdo si myslíš, že jsem, Vinterbergovu Komunu, oscarového Saulova syna z maďarské provenience nebo Taxi Teherán, vítěze Berlinale z roku 2015.

-red-
foto/video: Film Europe, Totalfilm, Hype Film, Wild Bunch, Folkets Bio © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast