Disney+ se do Česka ani na Slovensko zatím nechystá, informace v médiích byly podvrh

Řada médií i fanoušků v posledních dnech a hodinách sdílela spekulace o tom, že VoD služba Disney+ překvapivě zamíří na český a slovenský trh dříve, než se všeobecně čekalo. Některé zdroje dokonce skloňovaly letošní vánoční sezonu při příležitosti premiéry pixarovky Duše. Podle všeho se  jedná o hoax.

Logo služby Disney +

Olej do ohně spekulací přilil nově založený YouTube kanál Disney Plus Slovakia, který 8. listopadu zveřejnil kompletně lokalizovanou upoutávku služby končící příslibem, že se naši východní sousedé disneyovské platformy dočkají již „čoskoro.“ Kanál Disney Plus Slovakia byl podle informací z YouTube nicméně založen již v roce 2013, ačkoliv Disney+ bylo odtajněno veřejnosti teprve před dvěma roky. Není příliš pravděpodobné, že by si Disney připravil YouTube kanál pro chystanou službu na jednom z menších evropských trhů tolik let dopředu. Navíc, Disney veškeré nové informace o svých produktech běžně odtajňuje prostřednictvím oficiálních tiskových zpráv a konferencí, nikoli oznámeními na sociálních sítích. Jinak autenticky vypadající slovenské upoutávce dále na důvěryhodnosti nepřidal ani fakt, že obsah v komentářích pod videem je moderován prostřednictvím účtu DisneySlovenskoVevo, které za tři roky své existence zveřejnilo na svém kanále pouhá dvě videa.

Falešný účet “Disney Plus Slovakia”

Proto není zvlášť překvapivé, že společnost Disney se dnes od kanálu Disney Plus Slovakia i zveřejněné upoutávky oficiálně distancovala a označila je za fanouškovské dílo. Zveřejnění upoutávky neznámým uživatelem YouTube a následná řada komentářů pod videem i několik článků, které se u nás i na Slovensku posléze v různých médiích vyrojily, tedy nejsou důkazem, že bychom se na lokalizovanou mutaci Disney+ mohli v nejbližších týdnech těšít.
Podle všech oficiálních informací platí původní roadmapa spuštění služby pro východní Evropu, podle které by se náš region měl dočkat v průběhu příštího roku, pár měsíců si tedy ještě počkáme. Na to poukazují i informace Totalfilmu, pocházející přímo od zdroje.

Dabingy se nevyrábí

Zprávy o utajovaných přípravách k překvapivému startu služby v Česku navíc nenasvědčují ani zakázky lokalizačních firem, které by v takovém případě již pilně pracovaly na titulcích a dabingu k novému obsahu Disney+, jako je špičkový Star Wars seriál Mandalorian, nebo třeba chystané seriály Marvelu. Dle ověřených informací Totalfilmu žádná z tuzemských firem na podobné zakázce nepracuje. U starších produktů, jako jsou marvelovky, Simpsonovi nebo původní  kreslené disneyovky, jsou pak majiteli českých lokalizací kinodistributoři, lokální televizní vysílatelé a vydavatelé DVD, BluRayů a dalších nosičů. Od všech těchto firem by Disney musel práva odkoupit, aby tuzemským divákům dopřál svůj obsah v češtině. Ani tyto strany však dle našich zjištění osloveny nebyly. Spuštění služby bez lokalizace by v případě family-friendly společnosti, jakou Disney bezesporu je, nedávalo větší ekonomický smysl.

Jak jsme informovali již ve včerejším článku o aktuálním stavu odložených premiér, Duše by se tedy v Česku měla objevit v kinech v distribuci tuzemské společnosti Falcon, zatímco online launche na Disney+ se dočká americký trh.

Je určitě pravděpodobné, že Disney chápe potenciální benefity současného spuštění služby ve chvíli, kdy většina kin po světě je zavřena a primárním médiem pro konzumaci filmového obsahu jsou právě televizní obrazovky v domácnostech, a snaží se službu uvést na nové trhy co nejdříve. Podle našich oficiálních zdrojů se to ovšem v Česku do konce roku nechystá a jako nejrealističtější odhad nás ovšem od plně lokalizovaného Mandaloriana a seriálů z universa MCU dělí ještě přinejmenším řada měsíců.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon © 2020
zdroj: Totalfilm.cz, Disney Corporate Communications, aktualne.sk 

Comments are closed.