Město na řece: Dvě lotyšské filmové ceny pro českou herečku a zvukaře

Cenu Velký Kryštof, tj. Lielais Kristaps, nejvyšší ocenění v lotyšské kinematografii, získala česká herečka Brigita Cmuntová za nejlepší vedlejší roli ve filmu Město na řece, Ludvík K. Bohadlo a Robert Slezák si odnesli cenu za nejlepší zvuk za stejný film. Film Město na řece režiséra Viestura Kairishe, získal dvě další ocenění: za nejlepší scénář (Viestur Kairish) a nejlepší herecký výkon v hlavní roli (Davis Suharevkis). Slavnostní předávání cen proběhlo v neděli 15. listopadu, nominovaní je sledovali na svých televizorech a počítačích.

Město na řece

Bylo to poprvé, co – podobně jako např. na Berlinale – byl vymazán rozdíl mezi cenami ženských a mužských herců a byla udělena pouze jedna cena – za nejlepší hlavní roli a za nejlepší vedlejší roli. „Velice si vážím, že v Lotyšsku oceňují mé herecké ztvárnění Zisele. Byla to pro mě velká zkušenost, ne vždy lehká, a to především kvůli latgalskému jazyku, který jsem se kvůli natáčení učila, i židovské tématice, která moji roli doprovázela. Děkuji. Moje ocenění putuje celému štábu, který se na vzniku filmu podílel“, řekla Brigita Cmuntová poté, co obdržela ocenění.

Město na řece

Ludvík K. Bohadlo ze Sleepwalkeru shrnul své zkušenosti s Městem na řece takto:Natáčení jsme zahájili v opravdu tuhé zimě scénou, kde skupina babiček zpívala pohřební píseň na starém venkovském hřbitově. Rychle jsem si uvědomil, že práce na tomto filmu bude něco jako splněný sen. Měli jsme šanci zaznamenat super čistý zvuk z placu, protože v Latgalsku nebyl téměř žádný průmyslový zvukový smog. Skvělá hudba a neobyčejný vizuální styl vyprávění kamery Gintse Berzinse vytvořily zásadní prostor pro zvukovou kreativitu, kterou jsme, jak věřím, společně s mistrem zvuku Robertem Slezákem a celým zvukovým týmem studia Sleepwalker využili na maximum.“

Město na řece

Město na řece je koprodukcí společností Ego Media (LV), 8Heads Productions (CZ) a Artbox (LT). Film je mezinárodně distribuován rakouskou World Sales EastWest Filmdistribution.
Město na řece mělo v Lotyšsku premiéru 11. ledna 2020. Do lockdownu v polovině března film vidělo 66 000 diváků, což byla v letošním roce nejvyšší návštěvnost v lotyšských kinech. Kvůli pandemii film stále čeká na své uvedení v dalších zemích, včetně České republiky.

-red-
zdroj: Gabriela Zajícová

foto: 8 Heads Productions © 2020