Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy: Léto v Kreuzbergu – evokativní coming out příběh

V létě 2018 dosahovaly teploty v Berlíně extrému, a tato intenzivní vlna veder se vplížila i do žil čtrnáctileté Nory. V té se začíná probouzet její sexualita a zadívá se tak brzy do nespoutané Romy. Snímek Léto v Kreuzbergu můžete zhlédnout online až do 21. listopadu na letošních Mezipatrech.

Léto v Kreuzbergu (fofo: Queer Kino)

Německé romantické drama Leonie Krippendorf je silně evokativní zážitek; evokuje pocit, myšlenku, vzpomínku. Pomocí jemného nasvícení, detailních záběrů obličejů a uvolněné atmosféry vykresluje první lásku – upřímně se vší zamilovanou slepotou i sugestivně se vším erotickým napětím.
Klasický coming out snímek vypráví o nejistotě spojené se sama sebou (ať už s ohledem na sexualitu nebo i v jakékoliv jiné přenesené formě) se štědrou dávkou empatie. S částmi filmu je tak vcelku snadné se ztotožnit, což umocňuje působivost tohoto povedeného, i když již viděného, příběhu.

Film do českých kin uvede Queer Kino. Distribuční společnost do českých kin v uplynulých měsících uvedla silná queer dramata Zatoulaný, Matthias a Maxime, Lola a Dokud se tančí. Léto v Kreuzbergu bude už pátým titulem exkluzivní distribuce filmů s příběhy LGBT minorit.
Režisérka Leonie Krippendorf debutovala v roce 2016 celovečerním filmem Smyčka, který mapuje osudy tří žen v psychiatrické léčebně. Ve stejném roce scenáristicky spolupracovala na adaptaci stejnojmenného memoáru Sonii Rossi Fucking Berlin. Podle týdeníku Variety stala jedním z nejpozoruhodnějších jmen evropského filmu. Snímek Léto v Kreuzbergu je její druhý autorský film.

Celou recenzi přineseme po uvedení filmu do kinodistribuce. 

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Mezipatra © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast