Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: dokument Žena skládá ucelenou mozaiku moderního ženství

Dokumentaristi Yann Arthus-Bertrand a Anastasia Mikova se na své misi jali zmapovat, co to znamená býti ženou v dnešním světě. Za tímto účelem vyslechli příběhy 2000 žen z 50 zemí z nejrůznějších konců světa. Výsledkem je jak laskavý, tak i alarmující snímek, který můžete zhlédnout online dnes ve 20:30 v rámci letošního ročníku Festivalu francouzského filmu.

Žena (foto: Bohemia MP)

Žena otevírá velkou škálu témat, jež často kontrastuje. Nalezneme tu tak například krásu mateřství, ale i svobodu volby nemít děti nebo jít na potrat; sexuální uspokojení a intenzitu orgasmu, stejně tak jako bolestnost znásilnění a ženské obřízky; manželské štěstí, avšak i brutální domácí násilí; či kolizi kariérního postupu a domácího života.

Snímek necituje velké feministické figury a nezaměřuje se pouze na úspěšné ženy, nebo naopak na oběti násilí. Velký prostor je věnován i ženám, jejichž životy jsou běžné, avšak nikterak méně významné. Precizně vybraný a vybalancovaný vzorek zpovídaných žen podtrhuje elementární myšlenku dokumentu, a to sice, že ženy po celém světě mají nárok na základní lidská práva. Humánním i sebejistým způsobem dává film najevo, že ženám jde o nápravu patriarchální, sexistické společnosti.

Premisa filmu je jednoduchá – rozhovory s ženami na černém pozadí. Dokument samotný se pak také může jevit jednoduše, avšak je jasné, že vysoustružit koherentní linku z takového množství individuálních příběhů musel být úkol navýsost náročný. Výňatky z rozhovorů na sebe navíc hladce navazují a jsou pomyslně rozděleny do tematických kapitol.

Žena (foto: Bohemia MP)

Film exceluje po obrazové stránce, či celkově svým estetickým pojetím. Je nádherně nasnímaný, a to nejen v rámci rozhovorů, ale především v prostřizích na ženy v jejich přirozeném prostředí. Ty působí jak fotografie nejvyšší umělecké kvality.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Podívat se na film online[/pullquote]

Přes všechny nástrahy a útrapy, kterými si ženy prošly, srší odhodláním, touhou po změně a nadějí. Je to jen zlomek atributů, který lze obdivovat na ženách a potažmo i na tomto vynikajícím dokumentu.

  • 85%
    Režie - 85%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 80%
    Hudba - 80%
  • 90%
    Kamera - 90%
85%

Žena (2019)

Dokumentární snímek Žena se mohl snadno zvrtnout v prvoplánově agitační výkřik, naštěstí však svým citlivým přístupem vyústil v láskyplně vytvořený, humánní a především myšlenkově podnětný film. Kéž by tento dokument viděli všichni misogynisti, sexisti a patriarchové, aby alespoň o něco lépe pochopili, co je rovnoprávnost a jak vypadá ucelená mozaika moderního ženství.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Bohemia MP © 2020

Žena
Woman
Dokumentární
Francie, 2019, 105 min
Premiéra: 2021 Bohemia MP
Režie: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova
Scénář: Anastasia Mikova
Hudba: Armand Amar

Filmy FFF v následujících dnech:

22/11 Léto 85 (r. François Ozon)
23/11 Provazochodkyně nad Prahou (r. Václav Flegl, Jakub Voves)
24/11 Dospělí v místnosti (r. Costa-Gavras)
25/11 ZAKONČENÍ Jean-Luc Godard 90 let: Obávaný (r. Michel Hazanavicius)

Filmy přístupné celou dobu festivalu neomezeně!
Pocta: Artemio Benki – Sólo (r. Artemio Benki) snížené vstupné 59 CZK
Krátké filmy (zdarma)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast