Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Recenze: dokument Žena skládá ucelenou mozaiku moderního ženství

Dokumentaristi Yann Arthus-Bertrand a Anastasia Mikova se na své misi jali zmapovat, co to znamená býti ženou v dnešním světě. Za tímto účelem vyslechli příběhy 2000 žen z 50 zemí z nejrůznějších konců světa. Výsledkem je jak laskavý, tak i alarmující snímek, který můžete zhlédnout online dnes ve 20:30 v rámci letošního ročníku Festivalu francouzského filmu.

Žena (foto: Bohemia MP)

Žena otevírá velkou škálu témat, jež často kontrastuje. Nalezneme tu tak například krásu mateřství, ale i svobodu volby nemít děti nebo jít na potrat; sexuální uspokojení a intenzitu orgasmu, stejně tak jako bolestnost znásilnění a ženské obřízky; manželské štěstí, avšak i brutální domácí násilí; či kolizi kariérního postupu a domácího života.

Snímek necituje velké feministické figury a nezaměřuje se pouze na úspěšné ženy, nebo naopak na oběti násilí. Velký prostor je věnován i ženám, jejichž životy jsou běžné, avšak nikterak méně významné. Precizně vybraný a vybalancovaný vzorek zpovídaných žen podtrhuje elementární myšlenku dokumentu, a to sice, že ženy po celém světě mají nárok na základní lidská práva. Humánním i sebejistým způsobem dává film najevo, že ženám jde o nápravu patriarchální, sexistické společnosti.

Premisa filmu je jednoduchá – rozhovory s ženami na černém pozadí. Dokument samotný se pak také může jevit jednoduše, avšak je jasné, že vysoustružit koherentní linku z takového množství individuálních příběhů musel být úkol navýsost náročný. Výňatky z rozhovorů na sebe navíc hladce navazují a jsou pomyslně rozděleny do tematických kapitol.

Žena (foto: Bohemia MP)

Film exceluje po obrazové stránce, či celkově svým estetickým pojetím. Je nádherně nasnímaný, a to nejen v rámci rozhovorů, ale především v prostřizích na ženy v jejich přirozeném prostředí. Ty působí jak fotografie nejvyšší umělecké kvality.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Podívat se na film online[/pullquote]

Přes všechny nástrahy a útrapy, kterými si ženy prošly, srší odhodláním, touhou po změně a nadějí. Je to jen zlomek atributů, který lze obdivovat na ženách a potažmo i na tomto vynikajícím dokumentu.

  • 85%
    Režie - 85%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 80%
    Hudba - 80%
  • 90%
    Kamera - 90%
85%

Žena (2019)

Dokumentární snímek Žena se mohl snadno zvrtnout v prvoplánově agitační výkřik, naštěstí však svým citlivým přístupem vyústil v láskyplně vytvořený, humánní a především myšlenkově podnětný film. Kéž by tento dokument viděli všichni misogynisti, sexisti a patriarchové, aby alespoň o něco lépe pochopili, co je rovnoprávnost a jak vypadá ucelená mozaika moderního ženství.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Bohemia MP © 2020

Žena
Woman
Dokumentární
Francie, 2019, 105 min
Premiéra: 2021 Bohemia MP
Režie: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova
Scénář: Anastasia Mikova
Hudba: Armand Amar

Filmy FFF v následujících dnech:

22/11 Léto 85 (r. François Ozon)
23/11 Provazochodkyně nad Prahou (r. Václav Flegl, Jakub Voves)
24/11 Dospělí v místnosti (r. Costa-Gavras)
25/11 ZAKONČENÍ Jean-Luc Godard 90 let: Obávaný (r. Michel Hazanavicius)

Filmy přístupné celou dobu festivalu neomezeně!
Pocta: Artemio Benki – Sólo (r. Artemio Benki) snížené vstupné 59 CZK
Krátké filmy (zdarma)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast