Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nálož Disney novinek – filmy a seriály nejen ze světa Star Wars a Marvelu

Nedávno jsme v článku vysvětlili a vyvrátili fámy o tom, že by se videotéka Disney+ chystala na tuzemský trh již v závěru tohoto roku. Včera miliardový zábavní kolos na prezentaci pro své akcionáře odtajnila řadu nových materiálů a chystaných projektů, spojených zejména se zlatými značkami Star Wars a Marvel, které Disney vlastní.

Část 1: Filmy

Nejdříve se pověnujme obsahu, který společnost uvede v příštích letech do kin. Disney zjevně neplánuje následovat případ Warner Bros., který jsme pro vás analyzovali minulý týden – sice některé menší snímky, jako je třeba Raya a drak, hraný Pinocchio, Peter Pan a pravděpodobně i Cruela s Emmou Stone, uvede zároveň v premiovém přístupu na Disney+ i na stříbrných plátnech, celovečerní velkofilmy ale hodlá i nadále posílat do kin, kam patří. Svou online videotéku hodlá Disney zásobovat kromě menších filmů (jako je včera oznámená třetí Sestra v akci nebo druhá Kouzelná romance) tunami exkluzivního, fanouškovského VOD obsahu. Dle našeho názoru jde o přístup daleko lepší, než simultánními online a kino premiérami bořit funkční a osvědčený distribuční model. Za pár měsíců každopádně budeme ohledně toho, jaký přístup se studiím osvědčil, moudřejší.

Do kin se každopádně konečně chystá pátý díl Indiana Jonese. Ve kterém navzdory požehnanému věku Harrisona Forda (78 let!) nehodlá režírující srdcař James Mangold nechat Indyho pouze předávat klobouk a bič mladší generaci (kdysi se hodně mluvilo o Shia Labeoufovi, nedávno zas o Chrisu Prattovi), ale chce v něm odvyprávět poctivý a plnohodnotný příběh zasloužilého dobrodruha a archeologa. Za nás palec nahoru!

Kromě Indyho se kinosály mohou těšit i na novou verzi Fantastické čtyřky. První rodina Marvelu se v rukou Foxu dočkala hned dvou zpackaných adaptací, v rukou šéfa MCU Kevina Feigeho a režírujícího Johna Wattse, který stojí i za parádními Spider-Many s Tomem Hollandem, se ale o výsledek vůbec nebojíme. Nic bližšího se o filmu zatím neví, situaci pro vás budeme sledovat.

Kromě vzkříšení této komiksové značky Kevin Feige konečně odhalil, koho si zahraje Temný rytíř ve čtvrtém Thorovi. Christian Bale v Love and Thunder ztvární postavu jménem Gorr the God Butcher, záporáka, který Thorovi patrně pořádně proklepne shozené faldy. Film opět režíruje Taika Waititi a do kin se podívá 11. února 2022.

Bližší detaily jsme se dozvěděli i o chystaném druhém dílu Black Panthera, jehož přípravy přerušila nešťastná smrt Chadwicka Bosemana. Herec v titulní roli z respektu k jeho památce nebude nijak nahrazován, pokračování v rukou navrátivšího Black Panthera se bude namísto toho soustředit na zbytek bohatého ansámblu postav, obývajících bájnou Wakandu. Premiéra by měla proběhnout 6. května 2022.

Black Panther – Chadwick Boseman si bohužel roli už nezopakuje (foto: Falcon)

Pokračování příběhu Captain Marvel pak dorazí jen o dva měsíce později, 8. července 2022, a můžeme se v něm těšit i na mladou Mrs. Marvel, známou z nedávno vydané hry Avengers od Square Enix, která se nám nejprve představí ve vlastním seriálu.

Zatím bez data premiéry je čerstvě ohlášený Ant Man and The Wasp: Quantummania, ve kterém se kromě kompletního obsazení předešlých dvou dílů Ant Mana v čele s Paulem Ruddem a Evangeline Lilly objeví i Kathryn Newton, která se nedávno objevila v hlavní roli slasheru Slečna zabiják a která si střihne Ant Manovu dceru Cassie. Jonathan Majors jako záporák Kang the Conqueror je pak zásadní novou kosmickou hrozbou v MCU, která by mohla pro čtvrtou fázi nahradit zlikvidovaného Thanose.

Špínu z vesmíru kromě Avengers bude potírat i Buzz Rakeťák namluvený Captainem Americou. V animáku Lightyear od Pixaru se 17. července 2022 vydá Buzz s hlasem Chrise Evanse na svou první vesmírnou misi a stane se legendou, jejíž hračková verzi známe z kvadrilogie Toy Story.

Když už jsme u kosmických hrozeb, na včerejší prezentaci byl ohlášen i první film ze světa Star Wars od loňského konce ságy Skywalkerů. Film Rogue Squadron a partě pilotů, se kterými Luke Skywalker zničil Hvězdu smrti, zrežíruje Patty Jenkins, autorka obou Wonder Woman, sama dcera pilota a první žena, která zrežíruje Star Wars film. Těšit se na něj můžeme v prosinci 2023.

Část 2: Seriály 2021

Ačkoliv se tyto nové seriály z produkce Disney+ teprve rodí, podívejme se společně na to nejlepší, co nás díky prostředkům a portofliu značek myšáckých studií příští čeká a na jaký původní obsah se tedy můžeme počínaje launchem služby, který patrně pro proběhne zhruba v příštím podzimu, těšit. Je to totiž popravdě docela nerdský sen.

The Mandalorian

První řada odvysílána, druhá řada běží do 18.12. 2020, třetí řada v zimě 2021

Mandalorian z Disney+

Kde první řada prvního hraného seriálu ze světa Star Wars dramaturgicky občas pokulhávala kvůli absenci výraznější jednotící příběhové linky a velkému důrazu na relativně uzavřené kapitolky v rámci jednotlivých epizod, druhá řada již videoherně side-questový způsob vyprávění přetvořila vyloženě v nerdgastický parní válec, který s každým dalším dílem nadchne celou komunitu fanoušků zklamaných novou filmovou trilogií.

Ústřední hrdina je obrovsky cool borec v ještě víc cool brnění, ukrutně roztomilý Baby Yoda k obrazovkám úspěšně tahá i přítelkyně fandů, které by jinak příběh vesmírného kovboje dost možná tolik nezajímal, a oddaní diváci animovaných seriálů, knih i komiksů z universa Star Wars dostávají každý týden poctivou dávku funkčního fan servisu, který mu takový Vzestup Skywalkera může jenom závidět.

Ať už jde o orgasmicky bad-ass návrat přeživšího Boby Fetta, který v režii Roberta Rodrigueze v minulé epizodě předvedl víc, než za všechny filmy, úžasné hrané ztvárnění Ahsoky Tano s tváří Rosario Dawson nebo lov na kraytského draka, The Mandalorian je odměnou a nejlepším kouskem ze svého univerza od konce The Clone Wars,  jejichž tvůrce Dave Filloni si spolu s Jonem Favreau zaslouží veliký dík i kreativní dohled nad celým Lucasfilmem.

Podle včerejší prezentace se můžeme těšit na třetí řadu příští rok opět v předvánočním období. Třeba se potvrdí i šuškanda o Sebastianu Stanovi v roli mladého Lukea Skywalkera, kterému je herec setsakra podobný. Filoni s Favreauem koneckonců už mnohokrát ukázali, že naslouchají fandovským přáním.

Marvel 616

První řada ke zhlédnutí od 20. listopadu 2020

Jak ukazuje i tento seznam, Marvel je zkrátka fenomén, kterému se nelze v popkulturním světě vyhnout. Aktuální dokumentární seriál komentuje kulturní a společenský význam komiksového giganta z pohledu osmi filmařů.

Marvel 616

Svět podle Jeffa Goldbluma

První řada odvysílána, druhá řada se připravuje

Doctor Malcolm. Doktor David Levinson. Grandmaster. Kdo jiný, než Jeff Goldblum by se měl dělit o svůj pohled na svět, ať už jde o tenisky, hry nebo grilování. Herec se v koprodukci National Geographic dělí o své zkušenosti na nejrůznější témata, baví se s experty i influencery a výsledek je velmi zábavný.

WandaVision

První řada ke zhlédnutí od 15. ledna 2021

Pokračování příběhu Avengerů Wandy Maximoff a zesnulého Visiona mělo původně dorazit zkraje příštího roku, než se příblížilo už na tento prosinec a nakonec se posunulo zpět za Silvestr kvůli covidovým komplikacím. Rok 2020 tak poprvé od roku 2009 nepřinesl světu an jediné pokračování z universa MCU. Šestidílná série o manipulaci s realitou a dimenzemi rukou údajně nejmocnější marvelovské hrdinky, navazující na Avengers: Endgame a připravující půdu pro druhý díl Doctora Strange, tak nakopne netrpělivě vyhlíženou čtvrtou fázi MCU.

WandaVision by měla být poklonou několika dekádám televizní zábavy skrze vyobrazení alternativních realit, které Wanda vytvoří za účelem znovushledání se svým zemřelým partnerem Visionem. Některé ze scén byly dokonce po vzoru starých sitcomů promítnuty před živým publikem kvůli nahrání zvukové stopy se smíchem. Štáb navíc používal při natáčení dobovou techniku, jako kamerové čočky nebo světla pro dosažení autentického diváckého zážitku ze starých seriálů.

Údajně by nás tak měl čekat dosud nejsureálnější a nejodvázanější marvelovský zážitek, který svými produkčními a technickými hodnotami má potenciál zaujmout i diváky mimo obvyklou cílovou skupinu – byť ti se patrně nebude příliš orientovat v příběhu. Šéf celého avengřího universa, Kevin Feige, mimochodem upozorňuje, že nové disneyovské seriály – WandaVision počínaje – se stanou nedílným doplňkem celovečerních filmů, které budou přímo doplňovat a budou na sebe vzájemně odkazovat. Ve včerejším bombastickém a správně ujetém traileru si tak můžete všimnout třeba Darcy Lewis z prvních dvou Thorů, agenta Jimmyho Woo z druhého Ant Mana nebo dospělé verze Monicy Rambeau z Captain Marvel, která se objeví po seriálovém debutu i v jejím pokračování.

Falcon and the Winter Soldier

Březen 2021

V podstatě Captain America 4, ale v šestidílném, seriálovém podání. Příběh o tom, jak se Sam Wilson popasoval s vibraniovým štítem a předanou štafetou od Steva Rogerse, zatímco se s Bucky Barnesem snaží zastavit záporáka Zema ze Civil War a přesvědčit vládu a národ, že může být lepším Captainem Americou, než oficiálně jmenovaný US. Agent.

Tvůrci slibují, že v seriálu se objeví mnoho polozapomenutých postav MCU z celé její dvanáctileté historie. Našince navíc může zaujmout Praha v jedné z hlavních lokačních rolí, byť tentokrát nehraje samu sebe, ale řadu jiných evropských měst. Představitel Falcona, Anthony Mackie, si ale kvůli koronavirovým opatřením natáčení v tuzemsku moc nepochvaloval. Tato opatření také zdržely celou produkci, kvůli které jsme se seriálu nedočkali už v letošním srpnu, jak bylo původně plánováno.

Nakonec vše ale dopadlo dobře a natáčení v centru našeho hlavního města, které se probojovalo i na levou stranu plakátu a lze ho vidět i v pár momentech včera vydaného traileru, skončilo jen před pár týdny.

Monsters at Work

Někdy zkraje roku 2021

Fanoušci Pixaru se příští rok po neskutečných dvaceti letech od původních Příšerek s.r.o. dočkají plnohodnotného pokračování. Jak příšerácká společnost přijala přechod z dětského křiku na čistou energii dětského smíchu? A podaří se získat Tylorovi, čerstvému absolventovi Univerzity pro příšerky, vysněné pracovní místo po boku svých idolů, Jamese P. Sullivana a Mikea Wazowskiho?

Loki

Květen 2021

Původní filmový bůh lsti a nevlastní bratr Thora sice zemřel v Infinity War, v Endgame ale – jak i připomíná úvod včera vydané, nadupané ukázky – jeho verze z minulosti ukořistila Tesseract a zdrhla ze Stark Tower neznámo kam. A právě osudy tohoto alternativního Lokiho z jiné dimenze by seriál měl sledovat.

Vrací se Tom Hiddelston a údajně se můžeme těšit i na celou radu Lokiů z různých světů, ztvárněných různými herci. V čele organizace, která TVA, věznící Lokiho za pletky s časoprostorem, se pak objeví nakrátko střižený Owen Wilson, který v ukázce naprosto exceluje.
Trailer dále fandy provokuje náznaky o návratu zesnulé Black Widow nebo Lokiho bratra Thora ve scéně, která ukazuje, jak alternativní verze Lokiho zasáhla do pozemských dějin – patrně se totiž dočkáme marvelovského vysvětlení čtyřicet let staré, skutečné záhady o D. B. Cooperovi, záhadném únosci Boeingu 727, který za letu vyskočil s obdrženým výkupným a beze slova zmizel. FBI jej nikdy nenašla a případ nikdy nevysvětlila, před čtyřmi lety se celý případ uložil do šuplíku. My už nyní tušíme, že šlo o Lokiho, který se podle placek v posledních vteřinách dost možná stane i americkým prezidentem. No, existují i horší kandidáti.

Marvel‘s What If

Někdy v průběhu 2021

Animovaná antalogie o tom, co se v MCU mohlo stát, ale nestalo. Herci z filmů namluvili svoje postavy a soudě podle mála, co zatím tvůrci ukázali, by mohlo jít o dost zábavnou podívanou. Důvěru vzbuzuje i angažmá Jeffrey Wrighta z Westworldu a Bondovek v roli moderátora a vypravěče, mimozemské, multidimenzionální entity přezdívané Watcher, kterého můžete vidět ve včerejší ukázce.

Navíc půjde o poslední marvelovské angažmá nešťastně zesnulého Chadwicka Bosemana, protože otázku, jaký by T’Challa byl vesmírným psancem s přezdívkou Starlord, je samozřejmě nutno zodpovědět. Podobně jako to, kdo by dostal sérum supervojáka, když ne Steve Rogers. Nebo jak by vypadal souboj dvou Doktorů Strangeů z různých dimenzí.

Obi-Wan Kenobi

Někdy ke konci 2021

Další dlouholetý vlhký sen fandů Star Wars i Ewana McGregora se díky Disney+ má stát brzy skutečností. Skotský herec by měl znovu obléct jedijskou tuniku a ukázat, co mistr Jedi prováděl v exilu na Tatooine přesně mezi epizodami III a IV, tzn. deset let po konci Pomsty Sithů.

Seriál bohužel provází místo Síly zatím spíš produkční trable, a tak se místo původního letošního srpna natáčení odložilo na začátek příštího roku. I přesto se však podle oficiálních informací můžeme těšit už na příští rok, kdy se spolu s Ewanem vrátí i jeho prequelový kolega Hayden Christensen v roli Anakina Skywalkera a Dartha Vadera. Fandové jsou bez sebe nadšením a upřímně, my s nimi!

Star Wars: The Bad Batch

Někdy v průběhu 2021

Animovaný seriál o špatné várce klonových vojáků, kteří ale při genetickém procesu své výroby dostali nechtěně oproti svým bratrům unikátní a hodící se vlastnosti, přímo příběhově i výtvarným pojetím navazuje na původní The Clone Wars, které letos skončily po několikaleté pauze. Můžeme se tedy těšit na přerod Republiky v Impérium bezprostředně po Rozkazu 66 a vyvraždění Jediů, stejně jako v transformaci klonovaných jednotek ve stormtroopery.

Hawkeye

Někdy v průběhu 2021

Lučištník Clint Barton je po událostech Avengers Endgame opět donucen opustit důchod s rodinou a zaučit svou následovnici Kate Bishop s tváří Hailee Steinfield, známou z Ladíme nebo Bumblebeeho. Kromě ní se potkáme i s Florence Pugh a její Yelenou Belovou, která přebere štafetu po zesnulé Natashe ve filmu Black Widow. O ději toho zatím moc nevíme, ale bystří fandové si ve fotkách z placu všimli naslouchátka v Clintově uchu, takže se jako pravděpodobná jeví Clintova ztráta sluchu a možná i jeho pověstné přesnosti.

Hawkeye

Ahsoka

Zima 2021

Již zmíněná oblíbenkyně Ahsoka Tano, někdejší padawanka Anakina Skywalkera, dostane vlastní seriál. Tem se stejně jako rovněž včera oznámení Rangers of the New Republic odehrává ve stejném období, jako Mandalorian – filmaři alespoň zrecyklují kulisy. O ději zatím nic nevíme, ale fanoušci předpokládají, že Ahsoka bude pátrat po knižním padouchovi, velkoamirálovi Thrawnovi, a pohřešovaném Ezra Bridgerovi z Rebels.

Část 3: A co dál?

Rokem 2021 velkolepé plány Disneyho pro jeho VOD knihovnu samozřejmě nekončí. Stručně a v rychlosti:

Ze světa Marvelu:

  • Příběh Iron Mana bude pokračovat hned ve dvou seriálových přírůstcích do Disney+. Don Cheadle a jeho War Machine bude v Armor Wars zachraňovat technologie Tonyho Starka před pádem do špatných rukou. Svůj hraný debut čeká i poměrně novou komiksovou postavu, Riri Wiliams, mladou vynálezkyni, která sestrojí nejlepší brnění od dob Tonyho návratu z Afghánistánu. Hrdinku Ironheart si zahraje mladá sympaťanda Dominique Thorne.
  • Zápletka z konce druhého Spider-Mana, kdy jsme zjistili, že Nick Fury je ve skutečnosti měňavý mimozemšťan Talos, bude pokračovat v seriálu Secret Invasion. Do svých rolí se v adaptaci jednoho z nejlepších komiksových příběhů o Skrulech vydávajících se za pozemské superhrdiny i padouchy vrací Samuel L. Jackson i Ben Mendelsohn.
  • Strážci galaxie se pak vrátí nejen ve filmečku Holiday Special režírovaném Jamesem Gunnem, ale i minisérii I Am Groot, ve které malý Grootík někdy po druhém filmovém dílu bude pěkně zlobit Starlorda i zbytek party.
  • V seriálu She Hulk se objeví ženská verze zeleného zuřícího obra a mimochodem i sestřenice Bruce Bannera, který ji svůj dar a prokletí předá spolu s transfůzí krve. Do své role se vrátí Mark Ruffalo a překvapivě i Tim Roth, který v Neuvěřitelném Hulkovi z roku 2009 sehrál roli záporáka jménem Abomination.

Ze světa Star Wars:

  • Japonští animátoři se vyřádí v antalogii Visions, která nabídne výtvarně různorodé jednotlivé příběhy z předaleké galaxie ve stylu anime.
  • V seriálu Acolyte se podíváme do období tzv. High Republic, tzn. zhruba 200 let před událostmi Epizody I.
  • Vlastní seriál dostane i Lando, parťáka Hana Sola, kterého si ve filmech střihli Billy Dee Williams a Donald Glover. Nevíme, kdy se bude odehrávat, ale nabízí se pokračování Landova příběhu po Vzestupu Skywalkera, na jehož konci bylo naznačeno, že má dceru. Ani jeden z herců ale pro roli nebyl potvrzen, takže se buď s někým z nich ještě jedná, nebo bude přeobsazena.
  • Diego Luna se vrací jako Cassian Andor, rebelský partizán z Rogue One, který pro Povstání dle vlastních slov zabíjel už od dětství. O tenhle příběh fanoušci sice zrovna hlasitě nevolali, o něco špinavější a drsnější boj proti Impériu, než jsme viděli ve staré trilogii, ale má potenciál bavit vždycky.
  • R2D2 a C3PO, kteří se objevili ve všech dílech ságy o Skywalkerech, v animované minisérii A Droid Story zaučují nového droidího parťáka.

Ze světa fantasy fandové očekávají návrat osmdesátkové pohádky o trpaslíkovi Willow. V hlavní roli se opět objeví Warwick Davis.

Kromě těchto seriálů se na Disney+ kromě filmových Star Wars, marvelovek, dokumentů National Geographic nebo původních kreslených pohádek samozřejmě válí řada dalšího obsahu z obrovského disneyovského portfolia – včetně akvizic Foxu, jako jsou Simpsonovi nebo Avatar. Ke koukání toho při launchi služby u nás tedy bude pravděpodobně tuna, zajímavé ovšem bude, jak Disney vyřeší lokalizaci a práva k již existujícím (a často velmi oblíbeným) českým dabingům svých starších kousků. Situaci pro vás budeme sledovat. 

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, Disney, 20th Century © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast