Velké finále Evropských filmových cen ovládli Dánové a Chlast

Včera ve 20:00 jste mohli na našem webu sledovat přímý přenos velkého finále předávání Evropských filmových cen z berlínského Futuria. Jak akademie v hlavních kategoriích rozhodla?

Kromě fyzicky přítomných hostů se včerejšího přenosu účastnilo pomocí online přenosu 14 filmařů z celé Evropy – včetně takových jmen, jako Viggo Mortensen, Maria Sødahl nebo třeba Mads Mikkelsen. Jak nám v rozhovoru prozradil Václav Marhoul, nominovaný se svým filmem Nabarvené ptáče, každý z nich dostal na ceremoniál od EFA iPhone, aby vstupy jednotlivých nominantů a vítězů byly kvalitativně soudržné.

Fyzicky přítomni ve Futuriu kromě moderujícího Stevena Gätjena a předávajících hostů byli i Wim Wenders, čerstvě končící v čele EFA. Po rozloučení se stávajícím prezidentem, kterého se nahranou zprávou účastnila i německá kancléřka Angela Merkel, byla nově do čela cen více než 3800 hlasy akademie zvolena Agnieszka Holland, polská režisérka, která se současně těšila z nominace za tuzemského Šarlatána. Holland proto během přenosu vtipkovala, že ať prestižní režisérskou cenu evropská akademie přiřkne komukoli, uteče s ní ona.

Chlast (foto: Film Europe)

Nakonec ale s cenou za Nejlepší režii triumfoval dánský snímek Chlast legendárního režiséra Thomase Vinterberga, který celý večer naprosto ovládl. Film o permanentně přiopilých kantorech umně kloubící umění s diváckostí zabodoval i v naší recenzi, zvlášť nás tedy nepřekvapilo, když si následně připsal i cenu za Nejlepší scénář, Nejlepší film a jako Nejlepší herec byla oceněna i jeho hlavní hvězda, oblíbený Mads Mikkelsen. Snímek v Česku v říjnu v rámci festivalu Be2Can distribuovala společnost Film Europe a těšil se divácké obdobě, bohužel krátce po jeho uvedení byla ale kina zavřena. Dle našich čerstvých informací by Chlast nicméně dle vyjádření Film Europe měl být dostupný ve virtuálním kinosále videotéky Edisonline.cz od 16. do 22. prosince a následně znovu po vánočních svátcích, načež se pravděpodobně po jejich opětovném otevření vrátí na česká stříbrná plátna.

Nejlepší herečkou letošní evropské produkce se stala německá krajanka Paula Beer, nominovaná za drama Undine o berlínské knihovnici, která se během výcviku potápění se zamiluje do svého instruktora. Příběh založený na mýtech o vodní víle již letos dočkal i Zlatého medvěda na Berlinale a pro distribuční uvedení jej zatím bez data premiéra v Česku chystá rovněž Film Europe.

Undine

Cenu za Inovativní vyprávění obdržel britský režisér Mark Cousins za svůj monumentální čtrnáctihodinový dokumentární projekt Women Make Film: New Road Movie Through Cinema, který je rozdělen do 40 kapitol a spolupracovalo na něm celkem 183 režisérů a režisérek. Projekt si klade za cíl dát hlas ženským tvůrkyním a režisérkám. Cousins v děkovné řeči ocenil akademii za neobvyklý nápad udílet cenu za inovaci.

Nejzásadnějším Objevem roku se v očích akademie EFA ukázal být italský tvůrce Carlo Sironi, který se k režii vypracoval jako pomocný kameraman a asistent režie. Upozornil na sebe drsným a syrovým dramatem Sole, svým celovečerním debutem tematizujícím adopci a využívajícím minimum dialogů, žádnou hudbu a převážně statické obrazy zabírajícími minimalisticky hrající herce.

Nejlepším letošním evropským dokumentem se stal snímek Collective od tvůrce Alexandera Nanau, prostřednictvím investigativců listu Gazeta Sporturilor odkrývající rozsáhlý zdravotnický podvod na občanech Rumunska.

Na cenu LUX, jíž se Totalfilm stal jedním z partnerů, je nominován Chlast, Collective a polské drama Corpus Christi o mladém delikventovi vydávajícím se za kněze v malém městě. Diváci celé Evropy tak dostávají možnost stát se součástí největší filmové poroty a prostřednictvím našeho webu od pondělí hlasovat pro svého favorita.

Přehled vítězů hlavních kategorií EFA:

Nejlepší film: Chlast | Thomas Vinterberg
Nejlepší scénář: Chlast | Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Nejlepší režie: Chlast |Thomas Vinterberg
Nejlepší herec: Chlast | Mads Mikkelsen
Nejlepší herečka: Undine | Paula Beer
Nejlepší dokument: Collective | Alexander Nanau
Inovativní vyprávění: Women Make Film: New Road Movie Through Cinema | Mark Cousins
Nominace na cenu LUX: Chlast, Corpus Christi, Collective