Komentář: Potřebujeme Krotitelky duchů nebo Ženy v černém?

James Bond má povolení zabíjet na plátně už sedmdesát let a celou dobu ho hrají muži. Dnes žijeme – díkybohu – ve světě rovnoprávnosti pohlaví. Znamená to ale, že by ženy měly hrát role, které pro ně původně nebyly vůbec napsány?

Millie Bobby Brown jako Enola Holmesová (foto: Netflix)

Dobrý příklad je nedávná Enola Holmesová, adaptace knih Nancy Springer. Co by Enola byla bez příjmení Holmes? Celá pointa její postavy tkví v sesterském vztahu k Sherlockovi, což z ní dělá ženskou verzi klasického detektiva.

A pak tu máme „Krotitelky duchů.“ Původní klasika z roku 1984 stojí a padá s výkony Billa Murayho, Dana Aykroyda, Harolda Ramise a Ernieho Hudsona. Když se poprvé objevil trailer na holčičí remake z roku 2016, nehledě na komediální talent obsazených hereček se nadzdvihlo nejedno obočí. Proč nemůžeme vymyslet nové příběhy s originálními ženskými postavami? Proč jim nevytvoříme nové role bez opory prověřených chlapských předchůdců?

Neobstály by Debbie a její parťačky bez odkazu Dannyho? Potřebovali jsme Lucy Liu jako doktorku Watsonovou v Jak prosté? Proč je v nových Mužích v černém polovina týmu žena v černém? A opravdu jsme potřebovali „Paní času?“ Jodie Whittaker jako „Doktorka Who“ je sice fantastická, ale kam se seriál jen díky změně pohlaví hlavní postavy posunul? Kam se z Hollywoodu poděla originalita?

Producentka nových bondovek, Barbara Broccoli, to vystihla skvěle: Ženy jsou fascinující bytosti, a zaslouží si vlastní příběhy. Obsadit tradičně mužskou roli ženou není ničím obohacující. Jinými slovy, navzdory různým fámám britského agenta po odchodu Daniela Craiga překřtění na Jane Bondovou pravděpodobně nečeká. A ne, převzetí označení „007“ během Bondovy penze v Není čas zemřít postavou Lashany Lynch se nepočítá – i když se o to bigotní a stupidně senzacechtivé clickbaity snažily.

Debaty o přeobsazení ikonických charakterů, jako jsou Bond nebo Doktor Who, jsou z pochopitelných důvodů nelehké, ovšem ženy, skutečné i fiktivní, obstojí samy o sobě i bez slavných mužských předobrazů. Rovnoprávnost pohlaví je znakem vyspělé, civilizované, moderní společnosti, i proto originální ženské postavy ve filmu potřebujeme.
A. Clement, Total Film
foto/video: Netflix, Totalfilm.cz, Falcon, Forum Film © 2016-2021

  1. […] Komentář: Potřebujeme Krotitelky duchů nebo Ženy v černém? […]

Comments are closed.