Nejlepší české filmy 2020 (přehled a komentář)

Výběr patnácti českých filmů, které jsou podle redakce za loňský rok nejpovedenější najdete na čerstvě zveřejněném videu. Na video se v rámci hodnotícího systému nevešly i jinak povedené filmy Havel a Princezna zakletá v čase. Tak je uvádíme na 17. a 16. místě alespoň v přehledu tady na webu. V Česku každý rok vzniká na šedesát filmových titulů. I loňský rok byl plodný a filmaři točili covid – necovid. Přesto se některých filmů určených pro rok 2020 dočkáme až příští rok, některé uvidíme s hodně velkým zpožděním. I přes tíživou situaci našich kin jsme letos v kinech mohli vidět několik premiérových titulů, které se dostaly do našeho žebříčku. Stejně jako loni (a letos se nám to opravdu hodí) vybíráme i z výrazných televizních minisérií, které splňují nároky quality TV. Všechny byly navíc limitovaně uvedeny v kinech – na filmových festivalech.

#17. místo Princezna zakletá v čase

Povedený mix fantasy a pohádky mladého tvůrce Petra Kubíka příjemně překvapil diváky i recenzenty. Diváci oceňují především na českou pohádku velkolepé zpracování, kterému přesto zůstává jakási česká malebnost a pohádková přímočarost.

#16. místo Havel

Novinka Slávka Horáka překvapila svou nekompromisností. Nejedná se o nějaký líbivý obrázek obdivovaného státníka. Celková message filmu je zřejmá a zásadní. Film je rozhodnut v tom, jaký postoj k mýtu historické postavy prvního českého prezidenta zaujímá, a nesnaží se nijak závratněji oslovit diváky, kteří k Václavu Havlovi nevzhlíží, nebo jej dokonce nepřijímají. To ovšem asi ani není jeho role.

#15. místo 3Bobule

Když bylo ohlášeno už třetí pokračování Bobulí, mnoho diváků se vyděšeně chytlo za hlavu. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří po zhlédnutí druhého pokračování příběh z moravských vinic už nikdy nechtěli znovu vidět, trojka pro vás bude příjemným překvapením. Scénář sice neoplývá velkou originalitou, ale film příjemně plyne, drží ho nad vodou dobře vybraný song list i líbivá kamera. Změna režiséra trilogii rozhodně v tomto případě prospěla a Martin Kopp se nemá za co stydět.

#14. místo Modelář

Filmy Petra Zelenky jsou zajímavou alternativou k běžnému mainstreamu, i když už dlouhá léta nejsou žádnými kasovními trháky. Na domácí poměry je Modelář dost ambiciózní a neotřelé dílo, do kterého se Zelenka nebojí zakomponovat témata tuzemské i zahraniční politiky. Z dlouhodobého hlediska kráčí jeho Modelář v jeho autorských stopách, které vyžadují od diváka stejně tolik intelektuálního nasazení jako i fantazijního uvolnění a nadhledu.

#13. místo Marie Terezie II

Velmi nákladná koprodukce středoevropských televizí nemohla dopadnout špatně. Za režisérskou seslí zkušený rutinér Robert Dornhelm snímek opět podržel a zakryl slabiny trochu telenovelového scénáře. Vojtěch Kotek opět potvrdil, že je jedním z nejtalentovanějších herců své generace.

#12. místo Smečka

Film z hokejového prostředí je prvním zástupcem novinek roku 2020, které řeší nějaký závažný společenský problém. V tomto případě jde o šikanu. Svěží snímek vypráví příběh mladého hokejisty, který se snaží bojovat s tlaky ze strany trenéra, spoluhráčů i svojí přítelkyně. Tomáš Dalecký i Tomáš Mrvík patří se rozhodně u diváků zapíší jako nadějné herecké tváře.

#11. místo Anatomie zrady

Krimi thriller Viktora Tauše a Matěje Chlupáčka nabízí 6 epizod napínavého příběhu z prostředí vietnamské drogové mafie. Civilní herectví hlavních představitelů i kvalitně odvedený vizuál zvyšuje standard českých televizních kriminálních sérií.

#10. Bábovky

Zpracování úspěšné knihy Radky Třeštíkové nakonec předlohu povyšuje. Pod taktovkou producenta Petra Erbena a režiséra Rudolfa Havlíka vznikl film, který potěší i ty, kteří adaptovanou knihu nečetli a nabídne alternativu pro ty, kterým kniha úplně nesedla. Tradičně hvězdné obsazení doplňují i neokoukané mladé herečky.

#9. Psí láska

Fascinující příběh české musherky Jany Henychové je také inspirací pro ty, kdo dosud nenašli odvahu žít svůj sen. Velká část filmu se odehrává za polárním kruhem, kde se Jana Henychová pokouší absolvovat nejdelší a nejnáročnější závod psích spřežení v Evropě.
Celý film je milý a přívětivý a vypráví o tom, že se dá žít různě a být u toho šťastný.

#8. Postiženi muzikou

„Já nechci žádný pozitivní porno,“ říká v dokumentu Postiženi muzikou jedna z protagonistek a členek kapely The Tap Tap, která se skládá z lidí žijících s různými fyzickými i duševními hendikepy. Tato věta hezky popisuje i celý film – v podobném příběhu lze čekat častou inklinaci k patosu a slzopudnému kalkulu, režisér Radovan Síbrt si ale pohlídal, aby se tak nedělo.

#7. Zrádci

Krimi thriller Viktora Tauše a Matěje Chlupáčka nabízí 6 epizod napínavého příběhu z prostředí vietnamské drogové mafie. Civilní herectví hlavních představitelů i kvalitně odvedený vizuál zvyšuje standard českých televizních kriminálních sérií.

Zrádci

#6. Králové videa

Králové videa jsou nejen zajímavým dokumentem o jednom polozapomenutém, překrásném fenoménu rychlodabingu, ale především fantastickou komedií, kterou musí bez výmluv vidět každý filmový fanda. Hlášky rychlodabérů, překrývající kultovní scény z osmdesátkových pecek, okamžitě navnadí k zasednutí k zaprášenému archivu videokazet někde na chalupě nebo u rodičů a třeba i připomenou divákovi jeho ryzí, skoro až dětskou lásku k filmu. Takhle čisté nadšení a srdcařství tvůrců si zaslouží podpořit.

#5. Krajina ve stínu

Na mnoha světových festivalech uspěla novinka Bohdana Slámy, který zpracovává temná období historie jedné české pohraniční vesnice. Drsná a temná podívaná v černobílém hávu vás buďto chytí a nepustí nebo se vám na ni prostě nebude dobře dívat. Bohdanu Slámovi lze jednoznačně zatleskat za odvahu při neustálé změně žánrů, které realizuje.

#4. Meky

Film Šimona Šafránka Meky představuje populárního zpěváka a skladatele Miroslava Žbirku z těsné blízkosti, zcela otevřeně a upřímně a v nečekaných souvislostech. Filmu ale nechybí především humor i množství sebeshazujících momentů. Žbirka ani ostatní mluvčí v dokumentu nejsou jen mluvícími hlavami. Vznikl filmový portrét bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především upřímný a lidský.

#3. V síti

Fenomén roku. Tak by se dal nazvat dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové. Není snad nikdo v Česku, kdo by o tomto projektu alespoň neslyšel.
K dispozici je ve třech verzích – běžné kinoverzi, verzi 18+ s nerozostřenými záběry a kratší školní verzi s vysvětlujícími vstupy. Zároveň byly na internetu dostupné i reklamní předměty, kvůli kterým jsme se projektu možná trochu přejedli. Tak jako tak se film o odvážném experimentu, který se pustil do boje s internetovými predátory a otevírá otázku zneužívání dětí na síti, stal nejnavštěvovanějším filmem letošního roku.

#2. Herec

Jednoznačnou filmovou a televizní událostí je minisérie České televize Herec. Jan Cina se v příběhu ponořil do postavy herce v padesátých letech. Doba komunistických represí a rozdělení společnosti se stala živnou půdou pro skvělé televizní drama, které realizoval osvědčený slovenský režisér Peter Bebjak. Kromě Ciny výkonem zaujaly Elizaveta Maximová, Jenovéfa Boková i talentovaný Jan Nedbal.

#1. Šarlatán

Šarlatán je řemeslně perfektním, výpravným a vypiplaným projektem, na kterém je jasně vidět režisérčina profesionalita a produkční ambice i prostředky. Pod taktovkou světově uznávané Agnieszky Holland podává Ivan Trojan svůj životní herecký výkon. Zdatně mu sekunduje i jeho syn Josef, který ztvárnil mladší alter ego známého léčitele Josefa Mikuláška. Velkým překvapením je perfektní a přesný výkon slovenského herce Juraje Loje. Stranou pochval nesmí zůstat ani nádherná kamera Martina Štrby a scénář Marka Epsteina.

-red-
foto/video: CinemArt, Bontonfilm, Bioscop, Aerofilms, Film Europe, Česká televize © 2020