Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

DAFilms nabízí online filmy nominované na České lvy a streamy s jejich režiséry

S blížícím se udílením cen 28. Českého lva startuje i tradiční přehlídka nominovaných filmů na DAFilms.cz, letos obohacená o živé streamy s nominovanými režiséry hraných a dokumentárních filmů.  Od 22. února do 14. března mohou diváci sledovat online osm hraných, šest dokumentárních a šest krátkých filmů. Nově budou k přehrání zdarma dostupné i televizní filmy, minisérie a vybrané epizody televizních sérií. 

Nová soška Českého lva

I přes četná omezení, s nimiž se filmaři v minulém roce museli vypořádat, vybírali akademici z úctyhodných 87 titulů ty nejlepší filmy, které následně získaly nominace v jednotlivých kategoriích. Diváci, kteří nestihli vidět nominované filmy nebo si je chtějí připomenout, nyní mají možnost zhlédnout ty nejlepší české filmy online.

Mezi největší favority letošního ročníku patří historické drama Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy, které získalo celkem 15 nominací.  Velké šance na vítězství má i životopisný snímek Havel se 14 nominacemi. Shodných počet nominací získal i nejnovější snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Holland.

V kategorii nejlepší dokumentární film se představí i snímek V síti režisérské dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová, dokument Radovana Síbrta Postiženi muzikou nebo portrétní dokumentární filmy Můj otec Antonín Kratochvíl, Alchymická pec nebo Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský.

Online přehlídku nominovaných filmů v tomto roce doprovodí exkluzivní živé streamy se všemi nominovanými režiséry hraných a dokumentárních filmů. Každý všední den od 20:30 se mohou i sami diváci zapojit do diskuze s tvůrci, které budou moderovat Petr Vizina a Táňa Zabloudilová. „Jsme rádi, že letos můžeme diváky blíže propojit se samotnými tvůrci nominovaných filmů. Je to jedinečná příležitost, jak nahlédnout do zákulisí filmové tvorby a poznat inspirativní osobnosti českého filmu. Navíc každý se může se svými dotazy zapojit do diskuze,“ vyzývá Diana Tabakov z DAFilms.cz.
Rozhovory budou probíhat od 22. února do 5. března a budou zdarma dostupné na facebookových stránkách DAFilms a Českého lva nebo na webu dafilms.cz.

Program živých vysílání

    1. 2. – Slávek Horák (Havel)
    2. 2. – Martin Vadas (Kdo jinému jámu)
    3. 2. – Andrea Sedláčková (Můj otec Antonín Kratochvíl)
    4. 2. – Agnieszka Holland (Šarlatán)
    5. 2. – Mira Fornay (Žáby bez jazyka)
    6. 3. – Vít Klusák (V síti)
    7. 3. – Bohdan Sláma (Krajina ve stínu)
    8. 3. – Radovan Síbrt (Postiženi muzikou)
    9. 3. – Jan Daňhel, Adam Ol’ha (Alchymická pec)
    10. 3. – Petr Zelenka (Modelář)

Všechny filmy budou divákům dostupné (pokud není uvedeno jinak) od 22. února do 14. března k legálnímu stažení nebo přehrání online. Cena za zhlédnutí filmu je od 59 Kč, vybrané filmy jsou uváděné zdarma po registraci.

Portál DAFilms.cz je online dokumentární kino, v jehož katalogu diváci najdou přes 2000 dokumentů a hraných českých filmů. Jednotlivé filmy jsou za 135 Kč měsíčně dostupné k online zhlédnutí, jednorázovému přehrání či k legálnímu stažení. Portál pravidelně nabízí různé programové speciály: přehlídku nominovaných filmů na cenu Český lev, retrospektivy významných světových autorů (Chantal Akerman, Joris Ivens, Agnès Varda, Karel Vachek, Dušan Hanák, Helena Třeštíková a další), tematické cykly, ale i premiérové tituly uváděné zároveň v kinech.

-red-
zdroj: M. Černý, DAFilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast