Nejočekávanější komiksové filmy roku 2021 (přehled)

Další ze série našich článků o nejočekávanějších filmech následujících měsíců se tentokrát zaměřuje na komiksové adaptace. Připomínáme, že avizovaná data premiér se vzhledem k současné nepřehledné situaci mohou kdykoliv změnit.

Liga spravedlnosti Zacka Snydera

Datum online premiéry: 18. března 2021 (HBO GO)

Režie: Zack Snyder (tadá)
Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher

Natáčení původní Ligy spravedlnosti z roku 2017 bylo přerušeno kvůli osobní tragédii v rodině režiséra Zacka Snydera, kterému v průběhu produkce zemřela dcera.
Následně dokončení filmu přebral Joss Whedon, režisér a scenárista prvních dvou Avengers. Výsledný mišmaš marvelovského humoru a mnohdy tlačené DC osudovosti nepotěšil ani samotné fanoušky ani Snydera, který stál už za obdobně laděné snímky Muž z oceli a Batman v Superman.

Fanoušci následně dlouhé roky úpěnlivě žádali původní verzi režiséra Snydera, než HBO Max a studio Warner Bros. jejich prosby vyslyšeli. Výsledkem by měl být úplně jiný film. Čtyřhodinová Liga spravedlnosti Zacka Snydera bude obsahovat nikdy neviděné scény, režisér totiž realizoval rozsáhlé dotáčky. Prostřednictvím HBO se konečně dočkáme spolu s řadou dalších světových zemí už za pár týdnů. Držíme palce, aby to čekání stálo za to a my nedostali od DC další úmorně digitální fackovačku.

Black Widow

Očekávané datum premiéry: 6. května 2021
Režie: Cate Shortland
Hrají: Scarlett Johansson, Rachel Weisz, Florence Pugh, O-T Fagbenle, David Harbour

Natashino rozhodnutí obětovat se v Endgame mi k ní naprosto pasovalo,“ řekla Total Filmu na Zoomu Scarlett Johansson. „Byla s tím smířená a nějakým divným, poetickým způsobem s takovým osudem vždy počítala. Když se na předchozí filmy kouknete zpětně, všimnete si toho. Všechno vedlo k tomuhle rozhodnutí – nebo alespoň možnosti to rozhodnutí udělat.“

Black Widow, roky a roky vyhlížená sólovka oblíbené superhrdinky, mapuje dobu mezi Občanskou válkou a počátkem její ilegální spolupráce s Captainem Americou v Infinity War. Měl by vysvětlit o něco více z Natashiny minulosti v programu Black Widow, včetně vztahu s dalšími agentkami v podání Rachel Weisz a nadějné herečky Florence Pugh. Její postava, Yelena, by podle čerstvých prohlášení režisérky měla po smrti Natashy v Endgame převzít štafetu Black Widow v nové sestavě Avengers a objeví se i v seriálovém Hawkeyovi.

O filmu jsme se rozepsali minulý měsíc, celý článek si přečtěte zde.

Venom 2: Carnage přichází

Očekávané datum premiéry: 24. června 2021

Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson, Naomie Harris

Soudě podle neustálých dotazů na trailer v našich inboxech a na YouTube, na pokračování příběhu zubatého symbionta se velmi těšíte.
Rubena Fleischera na režisérské sesli nahradil Andy Serkis a slibuje výjimečnou podívanou. Aby ne, jeho komiksovka má v obsazení hned čtyři oscarové nominanty a Woody Harrelson v roli psychopatického vrahouna posedlého mimozemskou potvorou zní rozhodně zajímavě. Symbiontů by se údajně mělo objevit vícero a po boku Eddie Brocka bychom se mohli údajně dočkat i ženských slizáckých antihrdinek.

Snad Sony film nezabalastí malými roličkami a přílišnými odkazy na širší marvelovský svět, protože napojit se na vemínko MCU a dospět k souboji Venoma s Tomem Hollandem by si tamní studioví hlavouni pochopitelně velmi přáli. Čachry s multiverzem, do kterých se Marvel pomalu pouští a které si probereme níže, tomu rozhodně pootevírají dveře.

Shang-Chi and the Legend of Ten Rings

Očekávané datum premiéry: 8. července 2021
Režie: Destin Daniel Cretton
Hrají: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung

Shang-Chi měl původně spatřit světlo světa až po Eternals, kvůli covidovým machinacím jej ale nakonec předskočil jako druhá nejbližší marvelovská premiéra. Příběh prvního asijského superhrdiny by se měl pro východní trh stát tím, čím byl Black Panther pro Afroameričany.

Jeho příběh bude povědomě znít především fanouškům Iron Mana. Titulních Deset prstenů totiž je teroristická organizace, která v jeho prvním filmu zajala Tony Starka v jeskyni, kde sestrojil své první brnění. Jejím vůdcem je pak klasický komiksový záporák Mandarin, kterého poněkud kontroverzně v třetím Iron Manovi suploval nastrčený herec v podání Bena Kingsleyho. Jak jsme ale zjistili v kraťasu All Hail The King, skutečný Mandarin v MCU stále číhá někde ve stínech. V Shang-Chim se tak fandové konečně dočkají jeho plnohodnotné filmové verze.

Kingsman: První mise

očekávané datum premiéry: 19. srpna 2021

Pokračování Kingsmanů jsme zařadili už do žebříčku nejočekávanějších akčních filmů, technicky vzato však jde o adaptaci komiksové předlohy, podíváme se na něj tedy i zde.
Po dvou přepálených dobrodružstvích Tarona Egertona a Colina Firtha se podíváme do samých začátků první světové nezávislé tajné služby, kdy na své první misi Ralph Phienes bojuje proti geniálnímu padouchovi Rasputinovi. Matthew Vaughn, režírující krvavou sérii již od prvního filmu z roku 2014, se dušuje, že umístění děje První mise do minulého století není jen záminkou pro ozvláštnění série dobovými kulisami, ale hlavně pro řadu hravých překvapení odkazující na kinemetagorafii z dob mistrů Bustera Keatona a Errola Flynna.

Za několik let bude pěkně překingsmanováno – podle nedávných zpráv bychom se totiž měli dočkat dalších sedmi pokračování, seriálu a videohry. V tuhle chvíli nás ale brutální britští gentlemani stále baví, výlet do jejich začátků tedy rádi v kinech uvítáme.

Eternals

Očekávané datum premiéry: 4. listopadu 2021
Režie: Chloe Zhao
Hrají: Salma Hayek, Angelina Jolie, Richard Madden, Kit Harington, Kumail Nanjiani

Eternals jsou skupina božských a skoro nesmrtelných mimozemských bytostí. Před jejím zničením žili na planetě Titan, kterou jsme viděli už v Infinity War. Právě Thanos, který se zde porval s Avengers a Strážci galaxie, je pak zástupcem rasy Deviants, kteří se ve filmu objeví jako záporáci. Z celkově hvězdného obsazení stojí za zmínku Angelina Jolie jako Thanosova příbuzná Thena, nebo Kit Harington a Richard Madden, tedy Jon a Robb Stark ze Hry o trůny.

Spider-Man: No Way Home

Očekávané datum premiéry: 16. prosince 2021
Režie: Jon Watts
Hrají: Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Jamie Foxx, Benedict Cumberbatch

Zdlouhavá vyjednávání mezi Sony a Disney dopadla prozatím dobře. Tom Holland tedy naštěstí nekončí v nejlepším a jako Spidey nám bude v MCU dělat radost ještě několik let. Studio tak prozatím bude pokračovat ve vypůjčeném potterovském modelu a provede nás dalším rokem života Petera Parkera, jehož tajná identita byla na konci Daleko od domova vyzrazena veřejnosti staronovým J. Jonah Jamesonem. Díky tomu je zaděláno na pavoučí příběh, jaký jsme na plátně ani po již deseti filmech se Spider-Manem neměli dosud šanci vidět.

Internet navíc poslední měsíce plní divoké drby poté, co byli do obsazení přidáni Jamie Foxx a Alfred Molina, kteří ztvárnili padouchy v předchozích spider-manských sériích, kde hrdinu ztvárňovali ještě Andrew Garfield a Tobey Maguire. Ačkoliv sám Holland tyto castingové drby před pár dny rezolutně popřel, od té doby téměř neutichly zprávy o tom, že obě předchozí filmové verze Spideryho se v jeho multiverzové patálii objeví.

Byť tedy je konkrétní obsazení filmu stále ve hvězdách, to, co Marvel aktuálně vyvádí v seriálu WandaVision (u nás bohužel zatím nedostupném), ukazuje, že se jisté podoby hrané verze Into the Spiderverse dost možná dočkáme.
Podrobnější článek o čtvrté fázi MCU si můžete přečíst tady.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: HBO, Falcon, Totalfilm © 2021