Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze: Tom Hanks v povedené road movie předčítá Zprávy ze světa

Nejnovější film režiséra Paula Greengrasse se pyšní nominací na Zlatý glóbus, dvěma nominacemi na SAG Awards a dokonce 7 nominacemi na Critics‘ Choice Awards. Toto pozvolné, povedené drama můžete zhlédnout na Netflixu.

V jedné známé country písni se zpívá: „Country roads, take me home to the place I belong“ (volně přeloženo: „Venkovské cesty, zaveďte mě domů, na místo, kam patřím“). Tak by se dal shrnout i snímek Zprávy ze světa. Vizuálně v něm probublává western, má nádech country a příběhově jde o návrat domů.

Tom Hanks coby Kapitán Kidd, veterán z americké občanské války, jezdí po celé zemi a předčítá lidem novinky ze světa. Na své cestě potká osiřelou dívku, kterou se rozhodne dovézt k jejím jediným žijícím příbuzným stovky mil daleko. Po vypravěčské stránce snímek nic dalšího nekomplikuje; jedná se o jednoduchou a lineární road movie, která plyne pozvolně, příjemně a také lehce předvídatelně.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skvělé výkony[/pullquote]Film stojí především na zdařilých výkonech ústředního dua. Tom Hanks se tu představuje v otcovském módu a jeho good guy persona sem výborně pasuje. Dvanáctiletá Helena Zengel, známá z předloňského Narušitele systému, se za svou roli dokonce dočkala nominace na Zlatý glóbus, a to vcelku oprávněně. Vzhledově i výrazově lehce připomíná Saoirse Ronan ve snímku Hanna, což vzhledem k bezbřehému talentu Ronan rozhodně není málo. Je otázkou, zdali Zengel, podobně jako Ronan, dokáže hladce překlenout přechod od dětských rolí k těm dospělým. Herecké vlohy k tomu očividně má.

Snímky režiséra Paula Greengrasse se většinou vyznačují roztřesenou ruční kamerou, od které ve Zprávách ze světa ovšem upustil. Výsledkem je čistší a tradičněji laděná práce. Efektivity jeho špionážních filmů o agentovi Jasonu Bourneovi, thrilleru Kapitán Phillips nebo mistrovského díla Let číslo 93 však jeho nejnovější dílo nedosahuje.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 75%
    Hudba - 75%
72%

Zprávy ze světa (2020)

Snímek Zprávy ze světa sestává z dobrého příběhu, zdařilých hereckých výkonů, působivé kamery a krásného hudebního doprovodu. Ač jsou všechny jednotlivé složky povedené, nedosahují mimořádných kvalit. Film tak připomíná starý country song, jehož melodie je sice příjemná, ale ničím novátorská.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Universal, Totalfilm Media © 2021

Zprávy ze světa
News of the World
Akční / Dobrodružný / Drama / Western
USA, 2020, 118 min
Premiéra: 10. 2. 2021 Netflix
Režie: Paul Greengrass
Scénář: Luke Davies
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Tom Hanks, Helena Zengel, Neil Sandilands, Chukwudi Iwuji, Thomas Francis Murphy, Fred Hechinger, Michael Angelo Covino, Ray McKinnon, Mare Winningham, Elizabeth Marvel, Bill Camp

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast