Beata Parkanová dotočila dobové drama Slovo (video)

Po devíti měsících skončilo natáčení dobového dramatu Slovo režisérky Beaty Parkanové. Film vznikal ve třech zemích, první klapka padla loňské léto u moře v Polsku, štáb pak během podzimu pokračoval v Česku na Vysočině a Pardubicku a v zimě se tvůrci přesunuli na Slovensko, kde točili v mínus patnácti stupních. Natáčení skončilo v březnu scénami z historické části nemocnice v Litomyšli.

„Potřebovali jsme natočit všechna čtyři roční období. Díky časovému rozložení bylo natáčení samozřejmě náročné, museli jsme zas a znovu udržet pozornost. Svá specifika má pochopitelně i natáčení filmu v době covidu. Ale zvládli jsme to,“ radovala se s poslední klapkou filmu režisérka Beata Parkanová.

Slovo sleduje příběh manželů Václava a Věry v letech 1968 a 1969, kteří si vzájemně dali slovo, že budou stát při sobě v časech dobrých i zlých, budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Okolí a doba po srpnu 1968 je ale vystavuje zkouškám a dramatickým situacím.

Martin Finger a Gabriela Mikulková

Podle režisérky ale není záměrem filmu vylíčit zvolené historické období, příběh filmu se může odehrávat kdykoliv a jeho téma se týká každého z nás i dnes. Hlavním hrdinům se zbortil vnější svět, Václavovi profesní, Věře rodinný. Oba přichází o to, na co spoléhali a kým díky tomu byli. To, co zůstalo je pouto mezi nimi a slovo, které dali každý sám sobě a sobě navzájem. To není vůbec málo, a právě o téhle síle film je,“ popisuje film Beata Parkanová. „Dilema, zda dostát svému slovu nebo dělat ústupky, buď pod tlakem, nebo pro nějaké výhody, řeší lidé stále. Stejně jako se lidé stále musejí vypořádat s tím, že se jim zbortí vnější svět a jediné, o co se mohou opřít, je jejich muž nebo žena. Film sleduje hranici, kdy ještě své slovo a své zásady dodržíte a kdy je tlak okolí dokáže prolomit.“

Inspiraci našla režisérka a autorka scénáře u vlastního dědečka, který odmítl vstoupit do komunistické strany a tlak režimu následně poznamenal jeho život, manželství i rodinu. „Točit filmy, jejichž příběh nese emoce a situace, které umím rozpoznat sama v sobě, je pro mě jeden ze základních klíčů tvorby. Věřím, že právě tahle ryzost a pravdivost a přesnost v detailech pak může přinést divákům silný zážitek,“ říká režisérka Beata Parkanová.

Martin Finger v dramatu Slovo

Ve vedlejších rolích se objeví Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, Ján Jackuliak nebo Marek Geišberg.

Film Slovo vznikal z velké části v době coronavirových opatření, slovenský koproducent filmu Maroš Hečko v tom však našel překvapivou výhodu, pandemie totiž zařídila filmařům ideální podmínky pro natáčení v liduprázdných městech. „V Banské Štiavnici to vypadalo, jako bychom si objednali skanzen. Nemuseli jsme zastavovat auta nebo chodce, ve městě na ulici nebyla ani noha,“ vypráví Maroš Hečko z Azyl production.

Boleslav Polívka, Martin Finger a Gabriela Mikulková

Snímek vzniká v česko – slovenské produkci, Beata Parkanová si Slovo jako scenáristka sama napsala, film snímá slovenský kameraman Tomáš Juríček, střihačem je Alois Fišárek, dramaturgem je Vít Poláček, hudbu skládá Jan P. Muchow.

Film se chystá do kin v roce 2022.

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2021