Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cesta Black Widow ve filmech MCU – Na co se znovu podívat? (soutěž)

Včera, dnes a zítra?“ nabízí Iva Janžurová a Felix Holzmann jí zmateně odpovídá „Ne, jenom na zejtra, na včera to už bych nestih, že jo.“ Dozvídá se, že zítra hrají V sobotu večer, v neděli ráno a na konci již legendárního skeče zmateně odchází s lístky na měsíc dopředu. Zhruba tak by si mohl připadat neznalý divák světa Marvelu, kde i díky aktuálnímu Lokimu včera znamená zítra a zítra znamená včera. Ačkoli se neznalý divák Marvelu v dnešní době hledá hůř než člověk bez názoru na cokoli, pojďme si při příležitosti premiéry Black Widow v ději 23 filmů ze světa Marvel Cinematic Universe udělat pořádek. Zároveň si v polovině článku můžete zasoutěžit o filmová trička, termosky a lístky do kina.

Black Widow

Čekání na Groo… Godota

O sólovce Black Widow se u Disneyho mluvilo už déle než dekádu a konečně promítaný snímek si měl původní premiéru odbýt již v květnu minulého roku, ale jako spousta dalších kratochvil padl za oběť pandemii, kvůli které se západní svět vrátil na několik měsíců o sto let zpátky a Česko zhruba někam do roku 1984, zpátky do SSSR. Právě tehdy a tam se narodila Natasha Romanoff, neboli Black Widow, zakládající a jediná členka Avengers, která svůj film dostala in memoriam. Alespoň co se samotné postavy týče, Scarlett Johnasson je naštěstí v pořádku.

Časová osa MCU aktuálně probíhá v roce 2024, film o rusovlasé sovětské slídilce (zkuste si to říct pětkrát za sebou) se ale odehrává v roce 2017. Co přesně se tehdy dělo? Skončila Občanská válka a Avengers se rozpadli. Steve Rogers si někde v ústraní pečlivě pěstuje plnovous a likviduje s Falconem teroristy; Thor se ve vesmíru nechává ostříhat, řeší zkázu Asgardu a rodinné záležitosti; Hulk je na gladiátorské planetě a ničí; Iron Man peskuje mladého Spider-Mana a Hawkeye po propuštění z vězení… farmaří. Na to, co na útěku před úřady dělala Natasha Romanoff, než se nechala odbarvit na blond a vyhledala znovu společnost svých superkolegů v Infinity War, odpoví právě aktuální film. Stejně jako na otázku, co s Hopperem Rusáci udělali poté, co se tam teleportoval po zničení portálu do Upside Down na konci třetí série Stranger Things.

Black Widow

Vzhledem k tomu, že Black Widow je po předloňské Captain Marvel dalším marvelovským prequelem, začíná být pro sledování filmů z MCU relevantní otázka stará jako sám čas, případně alespoň sága Star Wars. Vynecháte závěrečnou trilogii po shlédnutí epizod 1 až 6, nebo 4 až 6 a pak 1 až 3? Pro vysoce akademické účely tohoto rozboru byla zvolena varianta dějového pořadí, předpokladem však je, že každý čtenář viděl všechny filmy v MCU minimálně třikrát s titulky a jednou v dabingu. Pro větší přehlednost filmy relevantní pro znovunakoukání cesty Natashy Romanoff zvýrazňujeme v textu tučně.

20. století

Prvním, kdo otevřel dveře do světa, kde padouch v devíti z deseti případů má totožné schopnosti jako hlavní hrdina, byl Captain America: První Avenger. Nezlomný skautík se pral s nacisty ve druhé světové, kdy rukopis studia Disney ještě nebyl ve filmech MCU tak jasně patrný a Steve Rogers likvidoval zlovolné nácky třeba i vhozením do roztočené vrtule po vzoru Indiana Jonese. Ve filmu zároveň byl představen Tesseract, první z Kamenů nekonečna, ultimátních MacGuffinů, které světem MCU hýbaly po celé desetiletí. Steve také objeví svou životní lásku, Peggy, které zůstal po celé století věrný krom jediného malého zaváhání s její neteří v roce 2016, kdy ale svět koneckonců byl daleko pokrokovější než za války.

Ve dvacátém století se objevila ještě jedna postava s důstojnickým titulem, Carol Danvers alias Captain Marvel, která se rázem stala nejsilnější a také nejméně oblíbenou členkou Avengers. Carol svou moc získala z Tesseractu poté, co se jej pokusí zničit, aby se nedostal do rukou válečníkům Kree. Snímek představil kromě sveřepé supermanky i mimozemskou rasu Skrullů, která v MCU v budoucnu sehraje zásadní roli a se kterými Carol na konci odlétá do hlubin galaxie hledat nový domov, aby se o ní ostatní Avengers mohli dozvědět až po osudovém Thanosově lusknutí v roce 2018.

Assemble

Je rok 2008 a diváci v ohromení sledují comeback Roberta Downeyho Jr., který právě započíná svou cestu od hollywoodské persony non grata k nejvýdělečnějšímu herci své doby. Scéna, kdy jeho Tony Stark poprvé nasadí brnění Iron Mana, je dodnes díky unikátní kombinaci praktických a digitálních efektů hmatatelná a nezapomenutelná, a ani sebelepší CGI nanočásticového obleku z posledních filmů ji netrumfly.

Iron Man 2 pak právoplatně patří k ostrakizovaným dětem Marvelu, jelikož jediné, co z něj vzešlo, je kromě další fackované Iron Mana se zlým Iron Manem právě představení Natalie Alianovny Romanoff aka Black Widow, a byť role málem připadla Emily Blunt, její tváří i po sedmi filmech zůstává Scarlett Johansson. Pro připomenutí startu Natashiny cesty proto Iron Mana 2 nelze vynechat.

The Incredible Hulk… vzniknul. A bojoval s větším Hulkem. S tím se po dlouhých jedenácti letech potkáme letos v Shang-Chim.

Robert Downey jr. jako Iron Man (foto z Avengers: Endgame)

Bůh hromu byl posledním, kdo před prvním setkáním Avengers dostal svůj snímek, Thor. Šlo o první ze dvou rozpačitých vstupů do dosavadní Thorovy historie, jelikož vidíte hromového boha v maximálním nasazení a se všemi schopnostmi hned v úvodu snímku, zbytek filmu pak ale strávíte zíráním na Thora objevujícího běžné civilizované chování.

Satisfakce však nakonec přišla pro všechny fanoušky, kteří se dočkali první poctivé superhrdinské týmovky v dějinách. Po čtyřech letech od startu MCU se v kinech objevili první Avengers a mainstreamový filmový svět dostal první dávku drogy, na které se chystal ujíždět ještě dalších alespoň deset let. Black Widow se stala klíčovým hybatelem vzniku superhrdinského týmu a ve snímku plném výrazných postav se stala nejen hybatelem děje nesloužícím pouze pro potěchu oka jejích mužských kolegů a diváků, ale i plastickou postavou se sympaticky načrtnutou temnou minulostí, která by měla být poodkryta právě v aktuálním snímku.

Mezihra

Druhou fázi marvelovského universa otevřel Iron Man 3, který svým třetím filmem završil příběhovou linku Tonyho Starka, takže se poté již jen zlehka objevil v pouhých pěti filmech. Hlavní poselství filmu jsou dvě: Tony Stark vylezl ze svého brnění, svého kokonu, který už nepotřebuje, protože on sám je Iron Manem, a mezi Tonym a Pepper je všechno v pořádku. Obojí bere za své v úvodních minutách dalších filmů.

Další na řadě je druhý, a zatím poslední špatný, Thor, tentokrát s přídomkem Temný svět. Znovu se objevuje Loki, znovu zradí Thora a objeví se zde další Kámen nekonečna. Druhý Thor je právem kritizován pro slabý děj i nudného záporáka, byl ale šikovně rehabilitován cestováním časem v Endgame a aktuálním seriálovým Lokim.

Desátým filmem chronologického pořadí je pravděpodobně nejlepší film, který Marvel dosud stvořil – Captain America: Návrat prvního Avengera. Hydra přežila i poté, co jí byly useknuty snad všechny hlavy, S.H.I.E.L.D. se rozpadl a Steve Rogers objevil svého bratra ve zbroji, kterého považoval dlouhá desetiletí za mrtvého. Black Widow ve filmu hraje zásadní roli, bez které by film příběhově působil polovičatě.

Výhodou sledování MCU v chronologickém pořadí je, že si můžete za sebou v poklidu pustit oba díly Strážců galaxie, tedy sympatickou předzvěst toho, jak by mohly vypadat Rychle a Zběsile 10 a 11, kdyby Vin Diesel dostal propracovanější repliky a vzal rodinu na další výlety do vesmíru. Strážci jsou vizuálně krásnými, odlehčenými týmovkami, místy překvapivě plnými emocí a dějových prvků stěžejních pro rozuzlení celé Infinity ságy. Představí se další Kámen nekonečna, divákům se znovu ukáže nezvykle fialový Thanos a Groot si protančí cestu do diváckých srdcí a peněženek. Druhý díl si navíc zaslouží pochvalu za okořenění celého konceptu MCU, kde projednou neměl padouch stejné schopnosti jako hrdina, ale narativ byl postaven tak, že hrdina měl stejné schopnosti jako padouch.

Avengers: Age of Ultron zasela semínko sváru mezi světy Tonyho Starka a Steva Rogerse. Aby zažehnali hrozbu pramenící ze sestrojení Ultrona, nejchytřejšího, nejsilnějšího a nezničitelného robota, který se po vzoru Skynetu rozhodne rozmetat své stvořitele na prach, stvoří Avengers druhého nejchytřejšího, nejsilnějšího a nezničitelného robota, Visiona, který je poháněn Kamenem nekonečna, pozvedne Thorovo kladivo Möbelix a ústy Paula Bettanyho přednáší jedny z nejlepších replik v celém MCU. Věk Ultrona v MCU tedy sice netrval ani týden, zásadním momentem pro sérii je ale představení Quicksilvera a Scarlet Witch, prostřednictvím jejíchž vizí nakoukneme do ruské minulosti Black Widow a děsivých metod užitých při jejím tréninku. V Age of Ultron se tvůrci poněkud šroubovaně pokusí Natashu propárovat s Hulkem, od čehož naštěstí v dalších filmech briskně upustili.

Vyřešit krizi planetárních rozměrů přichází v další fázi MCU na scénu nejmenší hrdina všech dob, Ant-Man. V jeho sólovce Marvel znovu ukázal, že se nebojí být skutečně hravý a umí vykouzlit zábavu ze scén, které by se na papíře zdály maximálně průměrné – např. když Ant-Man bojuje se záporákem, který má pro zajímavost totožné schopnosti jako on, v kufříku s osobními předměty nebo na kolejničkách s přijíždějící mašinkou Tomášem. Ve filmu také navíc byla objevena kvantová říše, která pro Marvel otevřela celou plejádu nových možností pro budoucí děj a potenciální oživování již zemřelých postav.

Captain America: Občanská válka byl i díky fantastickému zdrojovému komiksu jedním z nejočekávanějších přírůstků do MCU. Parádní akci na letišti nebo v sibiřském hangáru viditelně absentoval Thor s Hulkem, jelikož jejich účast by znamenala podobný konec srandy, jako když si uražený kluk vezme na hřišti svůj míč a odchází domů. Osudové zápletce filmu rovněž trochu chybí hmatatelnější následky, pro Natashu Romanoff ale znamená konec Občanské války útěk do rodného Ruska nebo tajemstvím opředené Budapešti, které v uplynulých filmech byla několikrát zmíněna jako zásadní místo její minulosti. Právě na tomto místě a v tuto dobu se pak odehrává aktuální Black Widow, takže chronologicky je třetí Captain America posledním filmem, který byste před návštěvou kina měli vidět.

Noví hrdinové

Civil War do světa MCU konečně přivedlo Spider-Mana, který poté zamířil do vlastního snímku s podtitulem Homecoming. Šlo o povedenou jednohubku, která učinila zadost značce pavoučího muže po dvou nepovedených snímcích s Andrew Garfieldem. Spider-Man v něm objevuje své limity i svou hrdinskou identitu, zatímco mentorem mu je hrdina s vlastními daddy-issues, Tony Stark. Největší devízou filmu bylo, že diváci potkali rovnou Spider-Mana a nemuseli tak znovu prožívat jeho origin a smrt strýčka Bena, která vyslala Petera Parkera na tu správnou cestu. Roztomilá teenagerovská komedie udělala ze Spider-Mana miláčka davů a plnohodnotného člena Avengers.

Po Ant-Manovi přišel rozdanými kartami zamíchat Doctor Strange. Protivný, arogantní a neuvěřitelně chytrý chirurg se po vážné nehodě rozhodne objevovat kouzlená tajemství v Tibetu a divákům tak ukazuje další rozměr MCU s alternativními dimenzemi, cestováním časem a dalším Kamenem nekonečna.

V tuto chvíli je již MCU takovým molochem, že si může dovolit i ty nejodvážnější experimenty, které by napadly snad jen ty nejpokrokovější filmové tvůrce planety – jako třeba natočit film s hlavním hrdinou, který má jinou barvu kůže než všichni ostatní. Black Panther se odehrává ve fiktivní zemi Wakandě s technologií tak vyspělou, že působí takřka magicky. Film představil padoucha, který sice opět zrcadlil schopnosti titulního hrdiny, měl ovšem snad poprvé od Lokiho skutečnou charakterovou hloubku a plastickou motivaci. Black Panther celosvětově vydělal více, než jakákoli jiná marvelovská sólovka a jako první přírůstek do světa MCU si odnesl i ocenění Oscarem.

Soutěž o 3 balíčky s cenami Black Widow

[contact-form][contact-field label=’Jméno‘ type=’name‘ required=’1’/][contact-field label=’E-mail‘ type=’email‘ required=’1’/][contact-field label=’Ve kterém filmu se Black Widow objevila poprvé ? (tentokrát bez nápovědy)‘ type=’text‘ required=’1’/][/contact-form]

Před bouří

Třetí Thor s podtitulem Ragnarok se odvážně vydal do vod, kam se předchozí dva filmy neodvážily – tam kde se točí dobré filmy. Thor v hlubinách vesmíru hledá sám sebe a svou vnitřní sílu, aby se z něj stal skutečný Bůh hromu, který šlehá blesky, a vládce Asgardu. Ragnarok je povedenou buddy komedií Thorova six-packu a Hulkova bicepsu, jehož cliffhanger navíc vede přímo do začátku Infinity War.

Ant-Man a Wasp nevratně pootevřel dveře možností marvelovského multiversa. Kvantová říše a její nekonečné možnosti v oblasti času a prostoru dělají z jinak nenápadné dvojky Ant-Mana jeden ze snímků, které pro chápání MCU nelze minout. Nejmenší hrdina na světě se navíc naučil udělat ze sebe toho největšího a stejně jako u prvního dílu nabídl i vizuálně velmi zábavnou akci. Na konci filmu se Scott Lang vydává do kvantové říše, zatímco ve světě normální velikosti se jeho přátelé rozpadnou v prach. Thanos totiž mezitím vyhrál svou válku nekonečna.

Sága nekonečna

Je to tady! Avengers: Infinity War a Endgame. Extatické vyvrcholení desetiletého napínání malých dětí, které se skrývají ve filmových srdcích diváků po celém světě. Infinity War byla skutečným mistrovským dílem skládajícím mozaiku příběhů téměř všech hrdinů, které jsme doposud měli možnost poznat a do kterých jsme se zamilovali. Tvůrci hrdiny včetně Black Widow chytře rozložili na zdánlivě nesourodé party, aby každý z nich dostal možnost vyniknout a posunout svůj příběh o krůček dál, jen aby pak konečně přišel na scénu v plné parádě Thanos a přepsal pravidla ligy filmových padouchů. Ačkoli již před uvedením filmu se vědělo, že vznikne ještě jeden snímek, byla v kinosálech cítit kolektivní tíživá nálada poté, co se těsně před závěrečnými titulky polovina postav obrátila v prach a šílený titán se spokojeně odebral na odpočinek.

Původní šestice Avengers vrátila úder časovou loupeží v Endgame, díky čemuž se spolu s fandy vrátili do prostředí starších filmů. Finální bitva, kdy Captain America vede všechny postavy do posledního vzdoru, pak patří k nejlegendárnějším a nejsilnějším kinozážitkům, které jsme v uplynulých letech mohli zažít. Natasha Romanoff uzavírá ve filmu svůj dějový oblouk a byť její odchod ze scény troch zastiňuje ukončení linek Steva Rogerse a Tonyho Starka, chronologicky elegantně ukončuje svou cestu, kterou začala jako vedlejší postava v druhém díle Iron Mana. Aktuální prequelová Black Widow by mimochodem měla dovysvětlit i pozadí za Natashiným osudovým rozhodnutím.

Až do tohoto týdne byl pak posledním nositelem filmové pochodně MCU dva roky starý Spider-Man, který Daleko od domova objevuje krásy libereckého náměstí v srdci Prahy, snaží se získat svou lásku MJ a vyrovnává se se ztrátou svého otcovského vzoru. Během toho se nechá obelstít Mysteriem, dalším z dlouhé řady padouchů chovajících osobní zášť k Tony Starkovi, a naznačuje, jak se svět vyrovnává s tím, že na pět let polovina jeho obyvatel zmizela a nyní se opět zničehonic objevila zpět.

A co dál?

Během covidové přestávky nám svět Marvelu přibližovaly v Česku zatím nedostupné minisérie na Disney+ – sitkomová WandaVision, politicky laděný thriller Falcon and Winter Soldier a aktuální časoprostor motající Loki. Čekání na lokalizaci seriálů a jejich legální uvedení v Česku si můžete zkrátit jak aktuální Black Widow, která od tohoto týdne běží v kinech, tak našimi staršími články o budoucnosti MCU nebo rozhovorem se Scarlett Johansson. Uvidíme se v září u Shang-Chiho!

připravil: Jakub Martinů, spolupracovník redakce
foto/video: © Totalfilm Media, Falcon, Disney, Marvel Studios 

SOUTĚŽ probíhá od 11. 7. do 15. 7. 2021. Dodavatelem cen do soutěže je společnost Falcon. Soutěžní email, pokud nepoužijete formulář na webu, je soutez@totalfilm.cz – nezapomeňte do předmětu uvést “Black Widow”.
Při zpracování osobních údajů shromažďujeme osobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a v rozsahu nezbytném pro naplnění kontaktování účastníka soutěže. Zpracovatelem stanovený účel, který je součástí smlouvy mezi účastníkem a zpracovatelem, je kontakt na výherce soutěže a doručení soutěžní ceny. Za tímto účelem byl stanovený rozsah údajů, uvedený v registračním formuláři, který obsahuje jméno, příjmení a email. Následně po případné výhře Totalfilm.cz doplní i adresu.
Po ukončení soutěže se údaje likvidují a nejsou poskytovány třetím stranám ani marketingově využity.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast