Duna má epický trailer – Sledujeme klikatou cestu románu na filmová plátna

Warneři dnes zveřejnili nový trailer k očekávané filmové události roku. Duna Denise Villeneuva se super hvězdným obsazením v čele s Timothéem Chalametem, Rebecou Ferguson, Joshem Brolinem, Zendayou, Javierem Bardemem, Davem Bautistou nebo Stellane Skarsgårdem zamíří do českých kin 14. října. Po trailerem se zamýšlíme nad cestou nejslavnějšího sci-fi románu na filmová plátna.

Žánr science fiction jednoznačně patří mezi vůbec nejoblíbenější typ filmu, a to jak pro diváky, tak pro filmaře. Téměř žádný jiný žánr totiž neumožňuje tvůrcům zcela popustit uzdu své fantazii a nechat ji zběsile běžet. Diváky pak pro změnu zavádí do nových, neotřelých světů plných nápadů a inovace. Je tedy poměrně zvláštní, že knižní sérii Duna, jednomu ze základních pilířů sci-fi jako celku, se Hollywood už poměrně dlouho vyhýbá. Tento zcela revoluční román z roku 1965 od spisovatele Franka Herberta posloužil za inspiraci takovým klasikám jako Star Wars, jeho vlastní cesta na stříbrná plátna byla ale v průběhu let nesmírně náročná a komplikovaná.

Duna (foto: WB)

Příběh Duny se odehrává v daleké budoucnosti, kdy lidská civilizace dávno opustila svou domovskou planetu a vybudovala napříč vesmírem rozsáhlé mezihvězdné impérium. Jednotlivé vysoce postavené rody vládnou vlastním planetám a probíhá mezi nimi neustálé politické pletichaření a soupeření o moc. Paul, mladý dědic rodu Atreidů z oceánské planety Caladan, se dozvídá, že jeho otec, lord Leto, byl nejvyšším imperátorem vybrán jako nový vládce planety Arrakis, též známé díky jejím rozsáhlým pouštím jako Duna. Arrakis je k životu nesmírně nehostinné místo, které navíc obývají obrovití a smrtelně nebezpeční pouštní červi. Jako jediná planeta ve známém vesmíru je ale nalezištěm melanže, nesmírně vzácné substance, která prodlužuje lidský život a je cestou ke zvláštním psychickým schopnostem. Rod Harkonnenů, odvěkých nepřátel Atreidů, ale hodlá této příležitosti využít k pomstě.

Artworky pro Dunu

Na jednu stranu musíme podoktnout, že komplikovaný a detailně popsaný svět, který Herbert vytvořil, by byl pro každého scenáristu oříškem. Značku s tak obrovským potenciálem ale nenechá filmový byznys přeci jen tak ležet ladem. Své první velkofilmové adaptace se tedy Duna dočkala v roce 1984 pod taktovkou populárního, byť kontroverzního filmaře Davida Lynche. O zfilmování románu se již před ním pokoušeli mnozí, jemu se jako prvnímu ovšem povedlo s filmem opravdu odrazit od země. Pokus se ovšem nezdařil. Duna schytala negativní odezvu jak od diváků a kritiky, tak od fanoušků předlohy, a v pokladnách absolutně propadla. Nedosáhla dokonce ani na svůj vlastní rozpočet. Lynch se od filmu krátce po jeho premiéře distancoval se slovy, že se nejedná o jeho vlastní vizi, ale spíše o studiový mišmaš, který mu producenti ve střižně vytrhli z rukou. V pozdějších verzích nechal dokonce režisér odstranit své jméno z titulků. Film se dočkal mnoha speciálních sestřihů, které se drasticky liší ve stopáži, a postupem času si získal malou fanouškovskou základnu, o žádný úspěch se ale nejednalo.

Na přelomu tisíciletí to s Dunou vypadalo nadějně v televizi, kde se dlouholetý seriálový scenárista a režisér John Harrison pokusil příběh adaptovat do třídílné minisérie. Točila se například v Německu nebo v Itálii a malou roli si v ní střihl i český rodák a ostřílený herec Miroslav Táborský. Nic výrazného z ní nevylezlo, na televizní poměry tehdejší doby se ale jednalo o poměrně solidní podívanou. Dočkala se dokonce i pokračování ve formě další minisérie Děti Duny, kde se pro změnu mihnul zase Marek Vašut.

Děti Duny – Marek Vašut a Susan Sarandon

Pořádného moderního zpracování bychom se tedy měli dočkat až letos. A podle toho, co jsme z chystaného filmu zatím viděli, by to mělo stát za to. Obsazení je tentokrát k prasknutí narvané hvězdami. Na režijní křesílko se navíc posadil Denis Villeneuve, mistr v oboru a filmový vizionář zodpovědný za skvělé sci-fi Příchozí, druhého Blade Runnera a mrazivé thrillery Zmizení a Sicario: Nájemný vrah.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment, Warner Bros. © 2021