Snake Eyes: G.I. Joe Origins – Nový ninjovský akčňák míří do kin

O neustále se rozrůstajícím žánru filmů založených na dětských hračkách lze s jistotou konstatovat dvě věci. Za prvé – jelikož se vždycky točí okolo již populární značky, produkuje je filmový byznys poměrně pravidelně. A za druhé – jejich kvalita bývá dost kolísavá. Úspěšně adaptovat plastové postavičky nebo stolní hry do akcí nabitých celovečeráků rozhodně není lehkým úkolem a až na pár výjimek jako LEGO Příběh nebo první Transformers vyklopí většinou Hollywood spíše totální slátaniny. Jednou z mnoha značek, které se v průběhu let pokoušely na filmová plátna prorazit, je i G. I. Joe, série akčních figurek po zuby ozbrojených vojáků.

Do kin se tito zabijáci podívali už celkem dvakrát, a to v letech 2009 a 2013 ve filmech G.I. Joe a G.I Joe 2- Odveta. Jak by se dalo čekat, k Oscarům za scénář měli oba snímky daleko a ani solidní herecké obsazení jim nepomohly k úspěchu. U diváků si sice nevedly nejhůř, trháky se z nich ale nikdy nestaly. Přesto to letos série zkouší znovu.

V původním G. I. Joe se dokonce objevila s Denisem Quaidem i česká modelka Karolína Kurková

Do kin totiž právě míří film Snake Eyes s podtitulem G.I. Joe Origins. Jak název napovídá, místo pokračování se tentokrát podíváme do minulosti a prozkoumáme život jedné z postav, kterou jsme potkali už v hlavní sérii. Snake Eyes je pro fanoušky G.I. Joe dobře známým jménem a dost možná i tváří celé značky. Tento nemluvný, tvář neukazující ninja ověšený sečnými zbraněmi a zahalený tajemstvími totiž prostě a jednoduše umí upoutat pozornost. V novém filmu bychom měli poodkrýt jeho masku a prozkoumat, jak se vlastně na svůj post vypracoval. Jeho tváří se přitom tentokrát stává Henry Golding, který nahrazuje Raye Parka dosud se skrývajícího pod jeho němou fasádou.

Snake Eyes: G.I. Joe Origins

Dle ohlasů ze zahraničí i našich prvních dojmů je Snake Eyes akcí narvanou jednohubkou podobnou nedávnému Mortal Kombatu, u které je třeba počítat se silně béčkovým nádechem. Jako vstup do světa G.I. Joe pro se sérií dosud neobeznámené diváky ale víceméně funguje a dokáže navnadit na vztah titulního hrdiny a jeho nemesis Shadow Mastera. Golding svého ikonického hrdinu ztvárňuje jako postavu s prostými, leč funkčními motivacemi a dvě hodiny s ním na plátně navzdory průměrnému příběhu utečou překvapivě svižně. Pokud tedy máte chuť na ninjovský výplach, který si na nic nehraje, Snake Eyes by vám mohl sednout.

Pavel Schön a redakce
foto/video: CinemArt, archiv © 2021