Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Sir Michael Caine převzal ve Varech Křišťálový glóbus

Jako první z letošních ohlášených hvězdných hostů převzala Křišťálový globus za přínos světové kinematografii ostřílená herecká hvězda jedna z nejznámějších filmových osobností vůbec, britský rodák Sir Michael Caine. Herec tu také osobně uvede film Bestsellery, kde hraje starého a zapšklého spisovatele. Tuto ikonu britské kinematografie, která má za sebou více než sto třicet filmových rolí a přes šedesát let v branži, jste téměř stoprocentně alespoň v nějakém snímku zahlédli. Tak obsáhlým a rozmanitým portfoliem jako právě Sir Michael Caine se totiž může pyšnit málokdo. Má za sebou role snad v každém žánru, na jaký si dovedete vzpomenout, od science fiction po komedie.

Michael Caine na zahájení 55. MFF Karlovy Vary

 „To je největší potlesk, co jsem kdy měl. A taky to je nejtěžší cena, na kterou jsem v životě narazil. Když vzpomínám na svůj život – a tohle je cena za celoživotní úspěch, myslím na to, že jsem začal jako nikdo odnikud, který nic nevěděl. A jen jsem bloumal a postupně něčeho dosáhl, bůh ví, jak jsem to dokázal. Měl jsem jen hodně, hodně štěstí. Vždycky jsem byl velmi šťastný, že můžu dělat to, co dělám. A teď dostávám tyhle ceny. Takže vám moc děkuju, dali jste mi cenu za něco, co miluju,“ prohlásil Caine na slavnostním ceremoniálu.

Bestsellery

Michael Caine se narodil roku 1933 jako Maurice Joseph Micklewhite Jr. v Londýně, kde také vyrostl a získal tu svůj ikonický londýnský přízvuk. Herectví ho fascinovalo už jako malého kluka, kdy se s chutí pouštěl do školních představení. Po studiích pracoval na různých menších postech ve filmovém průmyslu, v devatenácti letech byl ovšem povolán k britské armádě a mezi roky 1951 až 1953 se zúčastnil se bojů v Korejské válce. Kvůli zkušenostem, které s sebou z vojenské služby přivezl, Caine dodnes velmi sympatizuje s vojáky. Po návratu domů se opět pokoušel prorazit do herectví, tenkrát ještě pod uměleckým jménem Michael White. Jeho agent jej ovšem upozornil, že stejné jméno již několik existujících herců používá, a ještě v tu samou chvíli po něm požadoval zcela nový pseudonym. Mladý herec údajně rychle hledal inspiraci po okolí a všiml si blízkého kina, které zrovna promítalo film Vzpoura na lodi Caine. A právě odtud jméno Michael Caine přišlo na svět.

Michael Caine

Caine zaznamenal úspěch nejprve hlavně na jevišti, kde střídal jednu hru za druhou, jeho první filmová role ale přišla roku 1956 ve válečném snímku A Hill in Korea a odtud se jeho kariéra rozjela. Postupně se začal objevovat v britské televizi, sbíral role v BBC a sem tam si střihl také filmy. Velký průlom mu ale přinesla účast na filmu Muž, který chtěl být králem po boku Seana Conneryho, kde jednoznačně zazářil. Po několika letech a nominacích si také roku 1986 přivezl domů prvního Oscara za film Woodyho Allena Hana a její sestry, přičemž dalšího získal na přelomu tisíciletí za svůj výkon v Pravidlech moštárny

Michael Caine ve filmu Pravidla moštárny (1999)

Většina dnešních filmových diváků si ovšem Sira Michaela Cainea spojuje převážně s filmy populárního režiséra Christophera Nolana, u něhož může Caine s rolemi počítat pravidelně. Dvojice poprvé spolupracovala v roce 2005 na filmu Batman začíná a evidentně si padla do oka. Od té doby totiž Nolan obsazuje Caina doslova do každého svého filmu, ať už je role sebemenší. Zahrál si u něj všechno od sarkastického komorníka přes geniálního vědce až po jevištního kouzelníka, a dokonce i v Dunkerku, kde herce nebylo kde spatřit, se objevil alespoň jako hlas v rádiu. V posledních letech výrazně zaujal v populárním snímku Mládí od Paola Sorrentina.
K vidění bude brzy také v českém koprodukčním velkofilmu Petra Jákla Jan Žižka.

-red-
foto/video: archiv, Film Servis Festival Karlovy Vary

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast