Budiž voda! – nový dokument o výjimečném českém vynálezu (video)

Výjimečný celovečerní dokument Budiž voda! mapuje vznik unikátního vynálezu s názvem S.A.W.E.R., který má při téměř nulových nákladech získat i na nejsušších místech planety pitnou vodu. Film o projektu, který je momentálně ozdobou českého pavilonu na výstavě EXPO v Dubaji, produkuje Miloslav Šmídmajer a přijde do českých kin za měsíc, 11. listopadu.

Sběrný dokument o českém vynálezu s názvem S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource) popisuje události, které ovlivňují, měníva determinují českou účast na výstavě EXPO 2020. Film o dvouleté bitvě s okolnostmi představuje sedm odvážných českých vědců, kteří si vzali do hlavy, že vyrobí přístroj, jenž denně dokáže získat ze vzduchu vodu a pomocí něhož lze uvažovat o vzniku oáz na poušti.

Snímek mapuje sestavení S.A.W.E.R.u, jeho testování v laboratořích a posléze i v pouštních podmínkách. Je zasazen do širších souvislostí problému s nedostatkem vody v mnoha oblastech světa. Český vynález s pomocí slunce získává ze vzduchu kapalnou vodu, kterou sytí zemi – z extrémně vyprahlého vzduchu dokáže získat až 200 litrů vody denně!

Budiž voda (foto: Bio Illusion)

„S nápadem na projekt českého pavilonu, jak zúrodnit poušť, když už se světová výstava koná na Arabském poloostrově, přišel komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník. Inženýři Zmrhal, Matuška a Šourek pod střechou UCEEB (Univerzitního centra energeticky efektivních budov) vymysleli takzvanou adsorpční jednotku, která dokáže vyrobit vodu z pouštního vzduchu i při extrémně malé vlhkosti, aniž by při tom propálila tisíce megawatt a spotřebovala tisíce litrů nafty. Vystačí si jen se slunečním svitem. Takže vyrábí́ vodu tak trochu z ničeho,“ vysvětlil producent snímku Miloslav Šmídmajer. „Docent Vosátka pak ve sklenících v Průhonickém parku přišel na to, jak pěstovat v pouštním písku rostliny, a to pouze za pomoci organických živin. Architekti Jan Tůma a Jindřich Ráftl vymysleli budovu, která bude celý tento technologický proces zastřešovat. Průčelí pavilonu dominují tisíce ohýbaných, prolamovaných trubic, kterými poteče nejdůležitější tekutina na Zemi – voda,“ dodal producent, který poslední záběry filmu natáčel v prvních říjnových dnech letošního roku, kdy výstava EXPO otevřela své brány.

Budiž voda! Přístroj uvnitř (foto: Bio Illusion)

Základem S.A.W.E.Ru je adsorpční jednotka umístěná ve  speciálně k tomu vyrobeném kontejneru. Vladimír Zmrhal, Tomáš Matuška a Bořivoj Šourek se rozhodli, že  S.A.W.E.R. odzkouší s předstihem  přímo v SAE, na jednom z nejsušších míst na planetě. Přímo na farmě uprostřed pouště, kde má vlivný generál Saif Mubarak Fadel Al Mazrouei, ustájeno několik set velbloudů. „Když všechno dobře dopadne, když velbloudi dostanou napít, pan generál, mimochodem prezident společnosti Bin Fadel Group z Abu Dhabi, systém  S.A.W.E.R. od České republiky odkoupí a nejspíš nebude sám,“ objasnil Šmídmajer.

Budiž voda! (foto: Bio Illusion)

Celý proces vývoje, pokusy i omyly, znamenal především boj o čas, který sváděli vědci, zatímco Jiří Potužník bojoval s dodavateli, kteří měli postavit samotný pavilon. Když byl nucen vyměnit stavební společnost a dostal se do termínových skluzů, šlo o napínavý příběh, na jehož konci si přejeme happy end v podobě vynálezu, který bude potřebovat takřka celý svět. A dokonce někteří zájemci se již hlásí a sní o tom, jak může S.A.W.E.R pomoci například při doplňování vody do Mrtvého moře…

Dramatické peripetie kolem vzniku a fungování vynálezu a jeho vystavení sledoval režisér Karel Žalud, zkušený dokumentarista, jehož poslední film Uzamčený svět získal na MFDF Ji.hlava hlavní cenu. Před lety se dokonce tématikou EXPO zabýval a pro Českou televizi natočil cyklus EXPO po česku.

S každým z vědců přinese režisér Karel Žalud do filmu malý osobní příběh. Nejvýraznější s Jiřím Potužníkem a energetikem Tomášem Matuškou. „To nejdůležitější, co mě na dokumentu přitahuje, je to, že v tomhle nespolehlivém, matoucím světě, co si potrpí víc na prestiž a mediální gesta, se sešla parta lidí, kteří s přirozenou činorodostí, prostě a jednoduše, usilují o dobrou a užitečnou věc. A kdybych o nich nenatočil film, udělají to stejně,“ vysvětlil své zaujetí tématem Žalud. Na filmu spolupracoval s kameramanem Prokopem Součkem a zvukařem Ivanem Horákem.

Budiž voda! – Dubaj, plán výstaviště EXPO (foto: Bio Illusion)

Dokument vznikl ve spolupráci společnosti Bio Illusion s Českou televizí a s kanceláří generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO.
Do kin snímek uvede 25. listopadu 2021 distribuční společnost CinemArt.

-red-
zdroj: Gábina Vágner
foto/video: Bio Illusion, CinemArt © 2021