Film Moje slunce Mad sbírá ceny, mohl by uspět v nominaci na Oscara

Příběh mladé Češky, která se vdá za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu, získal před několika dny hlavní cenu na největším filmovém festivalu v Latinské Americe v mexické Guadalajaře (FICG). Režisérka Michaela Pavlátová, mj. vedoucí Katedry animace na FAMU, obdržela za film už v červnu Cenu poroty v hlavní soutěži v Annecy. Na základě zahraničních ohlasů se producenti z Negativu a zahraniční distributor Totem Films rozhodli usilovat o nominaci Americké filmové akademie v sekci animovaný film. Do českých kin vstupuje snímek už 21. října.

Mezi šest celovečerních animovaných filmů, u kterých se očekává, že jejich tvůrci budou usilovat o oscarovou nominaci, zařadil film Moje slunce Mad i přední server o animaci Cartoon Brew. Snímek Michaely Pavlátové se zde ocitl ve společnosti hlavních favoritů Where Is Anne Frank od izraelského režiséra Ari Folmana či Flee dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena. Britský filmový onlline magazín Screen Daily v rámci uvedení filmu na festivalu v Annecy napsal: „Vítězná kombinace skvělé 2D animace a poutavého příběhu je zárukou toho, že snímek osloví nejen fanoušky animovaných filmů… Příběh skutečně ožívá v lidské dynamice.“

Michaela Pavlátová už má na kontě nominaci na Oscara za svou studentskou animovanou grotesku Řeči, řeči, řeči.

Michaela Pavlátová na prestižním festivalu v Annecy

Producenti Kateřina Černá a Petr Oukropec, jejichž společnost například uspěla v roce 2012 v boji o evropského filmového Oscara s filmem Alois Nebel, vynaloží na povinnou předoscarovou distribuci v USA právě finanční prostředky plynoucí z nedávného ocenění Moje slunce Mad v Latinské Americe. Zahraniční kampaň k filmu Moje slunce Mad povedou skrze propagaci české animace ve světě, v rámci níž se dotknou i současného dění v Afghánistánu. O nominaci v rámci kategorie nejlepší mezinárodní film za Českou republiku se tak tvůrci neucházeli.

Moje slunce Mad (foto: Aerofilms)

 “Moje slunce Mad se svým zpracováním vyrovná světově úspěšným animovaným filmům, dokládají to úspěchy snímku na těch nejzásadnějších mezinárodních festivalech. I proto by byl důstojným soupeřem v klání o ceny Americké filmové akademie v kategorii animace. Zvlášť nyní, kdy se na českou animovanou tvorbu po úspěchu krátkometrážní Dcery s uznáním soustředí zraky celosvětové filmové obce. Režisérka Michaela Pavlátová navíc ve snímku, který ač vznikal roky, zachytila nadčasové téma a místo, které nyní bedlivě sleduje celý svět,” říká ředitelka Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Moje slunce Mad (foto: Aerofilms)

Mezinárodní snímek odehrávající se uprostřed asijského světadílu, v němž hrdinka nachází kromě nové rodiny i neobyčejného chlapce jménem Mad, nechali tvůrci pro českou distribuci nadabovat. Postavy namluvili Hynek Čermák, Miroslav Krobot, Jana Plodková, Ivan Trojan, Berenika Kohoutová, Eliška Balzerová, Václav Neužil, Jitka Schneidrová, Daniela Kolářová, David Novotný nebo Alois Švehlík. Zuzana Stivínová, která propůjčila svůj hlas hlavní ženské postavě, namluvila svou roli také v mezinárodní jazykové verzi, kde střídá češtinu, angličtinu i jazyk darí. Snímek vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, dotisk novely s filmovou obálkou právě vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Režisérka Michaela Pavlátová kromě nominace na Oscara za studentský film v roce 1991 obdržela i Zlatého medvěda v Berlinale za krátký snímek Repete (1995) nebo si odnesla Zvláštní uznání z Mezinárodního filmového festivalu v San Sebastiánu za Nevěrné hry (2003). Od roku 2015 je Pavlátová vedoucí Katedry animace na pražské FAMU a právě pod jejím vedením získala řada studentů mnoho prestižních cen včetně studentského Oscara za loutkový film Dcera v roce 2019.

Koproducentem Moje slunce Mad v České republice je Česká televize a animační studio Alkay (Petr Horák).
Do tuzemských kin uvede česko-francouzsko-slovenský snímek společnost Aerofilms.

-red-
zdroj: M. Ch. Reková
foto/video: Aerofilms  © 2021