Spolu: Štěpán Kozub, Veronika Žilková a Kamila Janovičová v psychologickém filmu podle francouzské divadelní hry

Psychologický snímek Spolu má za sebou poslední klapku. Scénář podle divadelní hry francouzského herce a dramatika Fabia Marry napsali David Laňka a Martin Müller, kteří film také režírují. Po thrilleru Poslouchej a romantickém seriálu Hvězdy nad hlavou tak novinka představuje další žánr, do kterého se tato režijní dvojice pouští. V hlavních rolích se představí Štěpán Kozub, Veronika Žilková a Kamila Janovičová. Premiéra filmu je ohlášena na jaro příštího roku.

Spolu – Veronika Žilková a Štěpán Kozub

Film Spolu se zabývá tématem života rodiny s handicapovaným dítětem a také obecnějšími otázkami, například kdy člověk vlastně přestává žít svůj život a obětuje jej ve jménu služby a pomoci někomu druhému. V dalších rolích se objeví Marek Němec, Václav Kopta, Martina Babišová, Kristýna Podzimková a v malé roli také autor předlohy Fabio Marra. Za kamerou stál Václav Tlapák, o hudbu se postará švédský skladatel Sven Mikkelsen.

Spolu – Štěpán Kozub a Kamila Janovičová

Na divadelní hře nás zaujal její přesah. V tom příběhu nejde jen o ztvárnění toho, co zažívá rodina, ve které je handicapované dítě, ale také o to, jak tenká je hranice mezi pomocí a sebeobětováním, jak snadné je pro lásku k jednomu dítěti ty druhé odsunout na vedlejší kolej a jak důležité je umět si v rodině říct, že se máte rádi. Když jsme začali film chystat, byli jsme překvapeni, jak moc je tohle téma rozšířené. Kolik lidí kolem nás si z rodiny nese určitý pocit nemilovanosti. Kolik lidí zcela rezignuje na svůj život, protože ho projektuje do života svých blízkých,“ říkají David Laňka a Martin Müller.

Spolu – Štěpán Kozub

Děj filmu je příběhem pětadvacetileté Terezy (Kamila Janovičová), která se po rozchodu s přítelem (Marek Němec) vrací domů ke své mámě (Veronika Žilková) a bratrovi Michalovi (Štěpán Kozub), desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle, aniž by tu tušila, že tenhle návrat navždy změní její život. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl.

Tento filmový scénář je jeden z nejhezčích, které jsem kdy četla,“ svěřuje se Veronika Žilková. „Svět lidí s jakýmkoliv postižením dává možnost nového pohledu na běžný život. Situace, které řeší Michal a jemu zcela oddaná matka, jsou pro zdravého diváka běžné, ale psychické omezení Michala vyžaduje atypické řešení. Pro herce je to skvělá příležitost vyzkoušet si netradiční polohy.

Spolu – Veronika Žilková, Kamila Janovičová a Štěpán Kozub

Role autistického Michala je velikou hereckou výzvou i pro Štěpána Kozuba. „Když mě kluci s touhle rolí oslovili, stál jsem před velikým rozhodnutím, zda ji přijmout. Dělal jsem hned na několika filmech najednou a věděl jsem, že potřebuju odpočinek a taky jsem se bál, že to nezvládnu zahrát. Ale odmítnout takovou hereckou příležitost by byl hřích a každá pochybnost je navíc dobrým předpokladem pro náročnou práci a to mě baví,“ říká Štěpán a doplňuje: „Pro mě je Spolu filmem o rodině. O tom, jak moc potřebujeme jeden druhého.

To potvrzuje i Kamila Janovičová. „Při čtení scénáře jsem neustále myslela na to, jak bych mohla postavám příběhu pomoct. Jak moc se jejich problémy týkají mého osobního života. Nemohla jsem to týden dostat z hlavy a neustále si kladla otázky. Je lepší naslouchat nebo násilím pomáhat? Má cenu pomáhat někomu, kdo o to nestojí? Je to ještě pomoc? Není někdy nejlepší pomoc pochopení? Co když chce někdo pomoci a místo toho se obětuje? Vztahy a komunikace, to je věčné téma, které bývá v běžném životě opomíjené a o to víc je důležité si ho stále připomínat. A tenhle film o tom moc hezky vypráví.

Film vzniká v produkci No Stress Production a KVArt Production.

zdroj: M. Faustová, 2media
foto: Pavel Šinágl, No Stress Production, KVArt Production © 2021