Total Week #42 – Vřískot, Fortnite a sprosťanda Marylin

Netflix zase jednou překvapil nečekaným hitem a pro příští rok chystá mimo jiné mládeži nepřístupný pohled do života Marylin Monroe. Jedna z nejpopulárnějších videoherních značek se dost možná chystá na filmová plátna, Strážci galaxie našli nového záporáka a Vřískot se po čtvrt století vrací s novým trailerem. 

Will Poulter

Adam Warlock našel představitele

Že se příští rok o Vánocích na Disney+ dočkáme zhruba půlhodinového svátečního speciálu se Strážci galaxie už nějakou dobu víme. Před časem se režisér James Gunn rozpovídal o tom, že bychom se v něm měli dočkat představení naprosto zásadní postavy pro budoucnost MCU. Vzhledem k tomu, že už v potitulkové scéně druhého dílu Strážců lákal na komiksového antihrdinu Adama Warlocka, většina fandů měla okamžitě jasno. Tento týden se pak začalo vehementně spekulovat, že do role supersilného umělého člověka vyšperkovaného genetickým inženýrstvím byl obsazen herec Will Poulter, a Gunn to na svém Twitteru následně potvrdil. Na osmadvacetiletého herce známého dosud především z komediálních rolí se tak patrně můžeme těšit i v plnohodnotné trojce Strážců.

Chystá se filmový Fortnite?

Videoherní gigant Epic Games si pomýšlí na expanzi do filmového průmyslu. Prvním vhodným kandidátem na adaptaci ze seznamu jeho propriet se nabízí mimořádně populární pestrobarevná online střílečka Fortnite, která si často půjčuje licencované hrdiny z různých populárních filmových frančíz, jako jsou Batman, Star Wars nebo Walking Dead, a která se stala smyslem života nejednoho současného teenagera. Epic Games podle čerstvých zpráv naverbovala do svých řad několik bývalých zaměstnanců Lucasfilmu, aby na jejich novou zábavní divizi dohlíželi. Tak uvidíme, jestli za pár let z jejich produkce do kin vyleze podobná marketingově motivovaná zbytečnost, jako byli třeba Emoji ve filmu.

Hra na oliheň (foto: Netflix)

Olihně jsou nečekaným rekordmanem

Pokud vás na Netflixu minula Hra na oliheň, jihokorejská variace na Battle Royale, Saw, Hunger Games a podobné kousky tematizující zvrácené a násilné hry o přežití, jste na téhle planetě asi poslední. Vizuálně výrazný a kapku úchylácký seriál, který se tak trochu veze na vlně nevídaného zájmu o korejskou popkuklturu a K-pop, se totiž stal virálním fenoménem a dosud nejúspěšnější značkou Netflixu, která tak za sebou nechala i takové brandy, jako je Zaklínač nebo Stranger Things. Za první víkend si ji totiž pustilo více než 100 milionů účtů. V nejbližších letech tak můžeme vsadit krk na homepage plnou nejrůznějších spin-offů, prequelů a sequelů této nečekané senzace.

Zase se vříská

Pětadvacet let po premiéře původního Vřískotu se dokčáme jeho nové verze. Tento týden jsme se dočkali prvního traileru nepříliš očekávaného soft-rebootu slavné značky, který ukazuje jak nové tváře, tak staré známé, jako Courntey Cox a jejího bývalého manžela Davida Arquetta, a sází na osvědčenou slasherovou formuli mordování bandy několika teenagerů. Za snímkem stojí tvůrci povedené Krvavé nevěsty, tak v lednu uvidíme, nakolik se jim tuhle poněkud zastaralou značku o jednom magorovi s nožem podaří zrestartovat.

Nepřístupná Marylin

Netflix chystá snímek Blonde, autorský portrét legendární Marylin Monroe s tváří Any de Armas, které to aktuálně sluší na plátnech v nové Bondovce. Zajímavé je, že americká ratingová akademie snímek režiséra Andrewa Dominika onálepkovala nejpřísnějším ohodnocením NC-17, striktně zakazujícím přístup na film divákům mladším osmnácti let. Zatím se neví, jestli je film výrazně šokující jen po sexuální stránce nebo snad i vulgární mluvou, režisér ale striktně odmítl film jakkoli upravovat a své výrazné vize se vzdát. Snímek, který si budeme moci pustit už příští rok, tak začíná být svým kontroverzním způsobem dost zajímavý. Producentský tlak Netflixu, který si dosud zakládal na poskytování rozsáhlé tvůrčí svobody, je každopádně podivuhodný, protože rating znamená omezení převážně pro některé kinotrhy a úspěch snímku v onlinu by nijak ohrozit neměl.

Ana de Armas jako Marilyn Monroe


Na co se chodilo

Dokument Karel měl jít do kin už loni v říjnu, nakonec distributor kvůli pandemii covidu ale počkal na další výročí úmrtí legendárního zpěváka. A vyplatilo se, protože Gottův medailonek zvedl ze židle 105 000 diváků a přeskočil tak týden starý Bondův rekord nejlepšího tuzemského otvíracího víkendu tohoto roku. Karel se tak přiblížil úspěchu loňského dokumentu V Síti, který startoval ještě před pandemií. Návštěvnost Není čas zemřít mezitím mezi dvěma týdny klesla na polovinu, i tak ale stále vydělává slušně. Na krásný český animák Myši patří do nebe navzdory nadšeným recenzím přišlo pouhých 19 000 diváků, což v rámci žánru není žádná sláva. Nezbývá než filmu přát, aby se rozkoukal a své fanoušky si nakonec našel.

Filmový tip na víkend

Z premiér tohoto týdne redakčně doporučujeme koprodukci několika evropských zemí. Zpráva, novinka režiséra Petera Bebjaka, vypráví skutečný příběh dvou mladíků, kterým se podařilo utéci z Osvětimi a podat světu zprávu o zvěrstvech, které se za zdmi koncentračního tábora dějí. Působivé ve filmu jsou kromě silného tématu nejen hrátky s vizuálnem a vyprávění kamerou, ale i výrazné výkony československých herců doplněných Britem Johnem Hannahem, známým divákům především z trilogie Mumie.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, Netflix, CinemArt, Forum Film CZ © 2021