Uncharted s Hollandem a Wahlbergem má trailer, do kin dorazí v únoru

Herní série Uncharted se mezi nejlepší playstationové tituly zapsala kromě fantastické práce s postavami a prvotřídního dobrodružství především estetikou geniálně kombinující videoherní a filmové prvky. Hráčům nabídla hodiny poctivé adrenalinové zábavy, která jako by vypadla z Indiana Jonese, Bondovek nebo třeba Mumie. A nyní jsme konečně dostali první upoutávku.

Původně se kamery rozběhly už na jaře, kvůli koronavirové pandemii byl ovšem film opět o několik měsíců opožděn. Proč opět? Protože o filmové adaptaci Uncharted se začalo šuškat už někdy po vydání první hry na PlayStation 3 – tedy před více než deseti lety. Od té doby se rozběhlo kolečko odkladů a změn na významných pozicích, že je projekt značnou částí zainteresované veřejnosti považován za prokletý. Na režisérské stoličce se protočila jména jako Neil Burger, David O. Russell, Shawn Levy nebo dokonce Seth Gordon, než na ní usedl aktuální Ruben Fleischer, který má s čistokrevnou akcí zkušenosti z filmů jako Zombieland, Venom nebo Gangster Squad: Lovci mafie.

Uncharted (foto: Sony)

Dlouho se spekulovalo, že filmové Uncharted bude vzhledem k věku představitelů ústředního dua prequelem příběhu her, z traileru je ale zjevné, že příběhově film nakonec do herní kvadriologie zapadat nebude. Namísto toho si vypůjčuje elementy ze všech playstationových dobrodružství, jako je fantastická sekvence s padajícím letadlem z dvojky, nahánění po střechách a seznámení se Sullym z trojky nebo postava Sama a starobylá loď s pirátským pokladem ze čtyřky. A kromě toho všeho samozřejmě nechybí charakteristické „Oh, crap!“

Jinak je ale z upoutávky snaha o trochu modernější pojetí a kulisy, než jsme mohli ve hrách vidět; část děje se bude odehrávat ve velkých městech a v samotném New Yorku, k čemuž se hráči u ovladačů během Nateových eskapád nedostali. Diskutabilní stále zůstává casting Marka Wahlberga do role dobráckého mentora, stejně jako jeho chemie s Hollandovým Nathanem, která je ve hrách alfou a omegou celého vyprávění a řady vtipů.

Uncharted (foto: Falcon)

Filmy založené na hrách oprávněně nemají příliš dobrou pověst (zdravíme Uwe Bolla) a ani tři roky starý Tomb Raider, který původně budil značné naděje, tento předsudek zásadněji nenaboural. V případě Uncharted tedy nezbývá než držet pěsti a doufat, protože příběh Nathana Drakea by si oslovení nevideoherní komunity rozhodně zasloužil.

V dalších rolích uvidíme Antonia Banderase nebo Bryana Cranstona.
Jak film nakonec dopadne se dozvíme 10. února 2022. Uncharted u nás do kin uvede Falcon.
Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Sony, Falcon © 2021