Hana Vagnerová v historicky prvním švýcarsko-českém filmu Ztraceni v ráji (trailer)

Snímek Ztraceni v Ráji je historicky prvním švýcarsko-českým koprodukčním celovečerním filmem. V Praze a švýcarském Bernu jej natočila debutující režisérka Fiona Ziegler. Tato komediální road-movie o střetu dvou světů, ale i dvou generací, bude mít českou premiéru 18. listopadu 2021 v distribuci společnosti CinemArt. Ve filmu se z českých herců vedle Hany Vagnerové představí Ivan Pokorný, Robert Nebřenský a Matyáš Řezníček, hlavní roli ztvární oceňovaný švýcarský herec Dominique Jann a role muzikanta se chopil saxofonista Vratislav Brabenec. Podívejte se na trailer.

Evžen se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale protože byl vždy tak trochu bohém, rozhodl se opustit tamější buržoazní svět, kam příliš nezapadal. Po třicítce se přestěhoval do Prahy, odkud jeho otec naopak v roce 1968 emigroval a už se tam pak nikdy nevrátil. Evžen se i přes dospělý věk stále není zcela schopen postavit svému dominantnímu otci, pro kterého je Česko a Praha dávno zapomenutá minulost. Jediné, na čem mu záleží, je dobrá pověst a slušně vydělávající soukromá zubařská praxe ve švýcarském Bernu. Evžen naopak v Praze provozuje vysněný hudební klub, zažívá tu osudovou lásku, ale i osudové neštěstí, a nakonec to vypadá, že se bude muset do Švýcarska přece jen na chvíli vrátit…

Ztraceni v ráji (foto: CinemArt)

Film Ztraceni v Ráji je režisérčiným částečně autobiografickým debutem, vychází z jejích vlastních zkušeností se životem “mezi dvěma světy”. Fiona Ziegler se narodila a vyrostla ve Švýcarsku. Vystudovala literaturu, historii a politologii na univerzitě ve Fribourgu a v Ženevě, poté byla přijata na katedru režie na Filmové akademii v Praze. Ztraceni v ráji je jejím prvním celovečerním filmem.

Ztraceni v ráji

Představitel hlavní role Evžena je švýcarský herec Dominique Jann, nositel Swiss Film Prize (švýcarské filmové ceny QUARTZ) za hlavní roli ve filmu “Luftbusiness“. Jeho českou lásku Annu ztvární již zmíněná Hanka Vagnerová. Ve Švýcarsku bude hrát jednu z vedlejších rolí Heidi Maria Glössner, známá např. z filmu Mládí od Paola Sorrentina. Postavu Evženova otce Václava, který od roku 1968 žije ve Švýcarsku, ztvární herec a režisér Ivan Pokorný. Sám prožil část života v emigraci v Rakousku a Německu – na rozdíl od své filmové role se ale Ivan Pokorný po revoluci do Česka vrátil zpět.

-red-
zdroj: Petr Slavík
foto/video: CinemArt © 2021