Filmový Gucci stále budí emoce, skuteční Gucciové zvažují žalobu

Životopisné drama Ridleyho Scotta Klan Gucci, které vypráví o třech dekádách v historii italského rodinného impéria, sice kritika i diváci přijali pozitivně, pozůstalí postav ztvárněných ve filmu hereckými hvězdami, jako je Adam Driver nebo Jared Leto, z něj ovšem zdaleka tak nadšení nejsou.  

Nevole Gucciových novinku provázela už od jejího oznámení. Rodina od začátku údajně zvažovala i právní kroky proti údajné exploataci jejich jména za účelem zisku, vyčkávala nicméně s rozhodnutím na dojmy ze zhlédnutého snímku. Z tržeb filmu neměli vidět jediný dolar, a nyní po premiéře se nechali slyšet, že žalobu skutečně kvůli urážce rodinného dědictví pravděpodobně zrealizují. Film totiž dle jejich soudu jejich příbuzné vyobrazuje jako sobecké a neohleduplné burany a gaunery, navíc jim i vadí údajně historické nepřesnosti spojené zejména s postavou hlavy rodu Alda, ztvárněného Al Pacinem.

Členům rodiny navíc vadí údajně shovívavý postoj vůči postavě Patrizie Reggiani ztvárněné Lady Gagou, která nechala úkladně zavraždit svého manžela Maurizia Gucciho, za což si vysloužila přezdívku Černá vdova a byla odsouzena na 29 let ve vězení, než ji v roce 2016 úřady propustily za dobré chování. Reggiani je údajně zpěvaččinou fanynkou a její obsazení zpočátku uvítala, nicméně později Gagu silně zkritizovala za to, že s ní nikdy nevyhledala kontakt, což dle svých slov považovala za nezdvořilost a nerespektování její osoby. Producenti filmu kritiku vzali na sebe a uvedli, že si nepřáli, aby se Gaga s odsouzenou vražedkyní stýkala a ta tak namísto toho při přípravě o ztvárňované ženě nakoukala a načetla řadu materiálů.

Jestli k žalobě filmařů rodinou skutečně dojde ukáže až čas, vy si mezitím můžete udělat na vyobrazení jejich příbuzných v povedené Scottově novince udělat svůj divácký názor sami. Klan Gucci je právě k vidění v českých kinech.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Forum Film CZ/SK, Totalfilm Media © 2021