Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Zemřel režisér Básníků Dušan Klein

Básníci přicházejí nejen o iluze. Nyní přišli o svého letitého režiséra. Ve věku 82 let zemřel televizní a filmový režisér Dušan Klein. Na kontě má kromě básnické ságy zejména detektivky i mnoho televizních pořadů. K těm nejznámějším patří Hříchy pro pátera Knoxe. Klein vystudoval režii na FAMU, kde po letech také učil. Diváci ho znali i jako občasného moderátora a průvodce. Často byl také hostem různých talkshow, diváci ho mají v paměti s dýmkou v ruce.

Dušan Klein (foto: Česká televize)

Jako student natočil Klein několik krátkých filmů, celovečerním debutem bylo kriminální psychologické drama Místenka bez návratu (1964). Zásadním průlomem pro něj ale byla až série o studentovi Štěpánu Šafránkovi, kterého ztvárnil Pavel Kříž.
Úspěšná série o dvou kamarádech, se kterými mohli diváci prožívat studentská léta na gymnáziu, vysoké škole i dospěláckou realitu začala v roce 1982 filmem Jak svět přichází o básníky a vyvrcholila v roce 2016 filmem Jak básníci čekají na zázrak. Tento snímek se zároveň stal posledním Kleinovým počinem. Oblíbená série stála po celou dobu na fungující spolupráci se scenáristou Ladislavem Pecháčkem.

Jak básníci přicházejí o iluze (1984)

Zásadní v Kleinově filmografii je také drama z protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí (1988), které bylo jednou z posledních velkých rolí pro Vladimíra Menšíka.

Nesmírně populární byla v devadesátých letech televizní kriminální série Hříchy pro pátera Knoxe (1992) a Hříchy pro diváky detektivek (1995). Šlo svého času o průlomový formát. První série dokonce vznikala v přímém přenosu. V polovině kriminálního případu dostali diváci možnost odpočinout si od děje a zkusit si tipnout odhalit vraha či kriminálníka. Pauzu navíc Dušan Klein sám moderoval a díky tomu se divákům zapsal do paměti jako málokterý režisér.

Hříchy pro pátera Knoxe – spojovatelkou všech příběhů byla postava zpěvačky v podání Zlaty Adamovské

Po sametové revoluci se kromě básnické série věnoval Klein především televizní tvorbě. Za zmínku rozhodně stojí komediální drama se Zuzanou Bydžovskou a Jaromírem Hanzlíkem Bláha a Vrchlická (1991)nebo adaptace knihy Johna Galsworthyho Nenávist (1999) s Josefem Somrem, Františkem Němcem a Sašou Rašilovem.
-red-
foto/video: archiv, Česká televize, FS Barrandov, NFA © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast