Recenze: Channing Tatum se sbližuje se Psem ve fajn komedii, co si na nic nehraje

Bývalý mariňák Briggs ve snaze vrátit se do služby kývne na úkol odvézt fenku Lulu přes skoro celé Státy na pohřeb bývalého kolegy z armády. Channing Tatum se v hlavní roli snaží popasovat s armádně vycvičenou fenkou, která si cestu k novému člověku hledá jen těžko, zatímco psí slečna svého namachrovaného opatrovníka pomalu učí disciplíně.

Pes…

Pes by měl podle databází být komediální road-movie, sluncem zalité kulisy západního pobřeží film ale nevyužívá příliš; spíš než cestovatelské hledisko v něm prim hraje právě jeho titulní chlupatá hrdinka a vztah s lidským souputníkem. Je nutno poznamenat, že tři belgičtí ovčáci, kteří hlavního psí hrdinku ztvárňují, spolu s cvičiteli odvádí opravdu skvělou práci. Filmová Lulu je k sežrání, perfektní a uvěřitelná. Její herecký rozsah od cupování sedaček po smutný kukuč nepůsobí ani na chvíli uměle či nepřirozeně.

…a nevychované zvíře

Její lidský kolega oscarovým materiálem úplně není, to víme dávno. Lásku mezi člověkem a psem ani potřebné emoce nicméně ze sebe nijak tlačit nemusí – i vzhledem k zákulisnímu faktu, jak je pro něj celý projekt výjimečně osobní. Sám totiž psa jménem Lulu vlastnil a před jeho smrtí se na podobný výlet autem napříč Amerikou vydal. Z filmu je to cítit, a i když o citové vyděračství z ranku Marley a já nejde, Pes pochopitelně nejednoho diváka při své očekávané pointě dojme, jak už to u podobných filmů bývá.

Je ale nutno podotknout, že hlavní hrdina je po většinu stopáže pořádně protivné hovado, k jehož urputné touze vrátit se navzdory zraněním zpět do armády a schytávat i rozdávat další kulky lze jen těžko fandit. Pochopitelně jde o potřebnou část jeho dějového oblouku a něco, z čeho hrdina díky nové chlupaté kámošce postupně prozřívá, i tak se ale nelze ubránit úvahám o tom, že sledovat skoro až topgunovskou adoraci armády a především pak šílenou romantizaci života veteránů, je v dnešní době neobyčejně mimo. Je ale fér poznamenat, že Pes se o žádný společenský komentář nesnaží a že čekat ho zde by i bylo dost mimo.

Sled scének

Nohy filmu trochu podráží jistá vypravěčská rozhašenost, kdy eskapády ústřední dvojice jsou sice zábavnými, ale silně epizodickými scénkami. Někde Lulu zkazí Briggsovi šanci zaskórovat s dvěma hipsterkami, jinde náhodou narazí na neobvyklou pěstírnu trávy, případně si zahrají na nevidomého a vodícího psa, aby urvali pokoj zdarma v luxusním hotelu. Samy o sobě jsou to fajn momenty, ale pohromadě drží jen velmi volně.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 60%
    60
  • Kamera - 65%
    65
  • Hudba - 65%
    65

Pes (2022)

Pes je film přesně takový, jako jeho název - možná trochu prostý, ale na nic si nehrající a vyvolávající milé asociace. Kdo čeká jednoduše fajn sled scének o člověku a čtyřnohém chlupáči, léčícími si vzájemně zraněné duše a nacházejícími ve svých životech díky tomu nový smysl, bude spokojený.

62 %
Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfiln © 2022


Pes
Dog

komedie, road-movie
USA, 101 minut
Premiéra: 24. února 2022 Bontonfilm
Režie: Reid Carolin, Channing Tatum
Scénář: Reid Carolin, Channing Tatum
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Channing Tatum, Q’orianka Kilcher, Jane Adams, Kevin Nash, Nicole LaLiberte, Aqueela Zoll, Cayden Boyd, Ronnie Gene Blevins